Legea nr. 243/2024, care reglementează limitarea dobânzilor pentru creditele ipotecare și de consum oferite de instituțiile financiare nebancare (IFN), este în vigoare de luni.

Actul normativ reglementează limite clare ale dobânzilor anuale efective (DAE), oferind consumatorilor români protecție suplimentară în fața costurilor de creditare.

Concret, pentru creditele ipotecare destinate investițiilor imobiliare, noua lege stabilește că DAE nu poate depăși cu mai mult de 8 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare a BNR. 

În cazul creditelor de consum, DAE nu poate depăși cu mai mult de 27 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR.

Excepții în cazul creditelor de consum

 Pentru creditele de consum, au fost stabilite trei excepții:

  • Pentru credite de până la 5.000 de lei, costul zilnic nu poate depăși 1% din valoarea creditului.
  • Pentru credite între 5.001 și 10.000 de lei, costul zilnic nu poate depăși 0,8%.
  • Pentru credite între 10.001 și 25.000 de lei, costul zilnic maxim este de 0,6%.

Respectarea drepturilor financiare

Președintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, a subliniat importanța acestei legi în protejarea drepturilor financiare ale consumatorilor români. 

„Intrarea în vigoare a acestei legi reprezintă un pas esențial în consolidarea protecției consumatorilor din România, oferindu-le o susținere palpabilă în fața provocărilor costurilor de creditare.(…) Respectarea drepturilor financiare ale consumatorilor nu este doar o responsabilitate juridică, ci și un principiu fundamental de etică și responsabilitate socială”, a declarat Sebstian Hotca.

Conform ANPC, dacă dobânzile creditelor IFN depășesc pragurile legale stabilite, consumatorii pot solicita reducerea acestora fie pe cale amiabilă, fie prin intermediul instituțiilor de stat competente.

 
 

Urmărește-ne pe Google News