Situat la aproape 10 kilometri de Caracal, satul Reșca din comuna Dobrosloveni a fost, în Antichitate, capitala provinciei romane Dacia Manvensis, Romula Malva, informează Mediafax.ro. Aici, arheologii au descoperit mai multe obiecte antice, motiv pentru care întreaga urbe a fost transformată într-un uriaș sit arheologic.
„Sit-ul arheologic de la Dobrosloveni – Reşca se întinde pe tot satul, chiar şi în extravilanul satului. Pe partea de sud şi pe cea de nord a satului sunt necropole funerare. Dacă cei care doresc să construiască nu respectă aceşti paşi, pot fi sancţionaţi o dată din punctul de vedere al Legii urbanismului că nu au actele necesare pentru a efectua o construcţie şi, apoi, pe Legea patrimoniului, care prevede că efectuarea de lucrări fără certificatul de descărcare de sarcină arheologică este infracţiune şi se pedepseşte chiar cu închisoare sau cu amendă. Preferabil ar fi ca toată lumea să-şi ia avizele”, a declarat, pentru Mediafax, consilierul superior din cadrul Direcţiei de Cultură Olt, Laurenţiu Comănescu.
Sătenii sunt nevoiți să depună o cerere la Primărie pentru a putea construi casa. Mai mult, trebuie să obțină și un certificat de la Direcția de Cultură Olt.
„Nu este un aviz neapărat ca cel dat în cazul monumentelor istorice. Este ceva special, ne referim la certificatul de descărcare de sarcină arheologică. În asta se materializează acel aviz specific. Satul Reşca din comuna Dobrosloveni este prins şi la monumente istorice, dar este în acelaşi timp şi sit arheologic, fiind de importanţă naţională, categoria A. Odată eliberat acest certificat de urbanism, persoana respectivă îşi ia avizele, între care şi acesta emis de noi. Face o solicitare la Direcţia de Cultură cum că doreşte să construiască, ataşează cererii o documentaţie făcută de un proiectant şi noi facem un răspuns-tip în care îi transmitem că este nevoie ca documentaţia să fie completată cu un raport de săpătură arheologică”, a explicat Laurenţiu Comănescu, pentru sursa citată.
Mai mult, localnicii trebuie să apeleze și la un arheolog, iar documentația întocmită de acesta trebuie avizată de Ministerul Culturii.
În urma controalelor realizate în zonă, autoritățile au descoperit trei construcții ridicate fără respectarea legii. Potrivit sursei citate, proprietarii imobilelor ar putea fi cercetați penal și amendați de Primărie.
Elena Neacșu locuiește în centrul satului Reșca. Femeia și-a construit o casă, pe care nu a apucat să o termine. Spune că a fost dată în judecată de Primărie deoarece nu a obținut un aviz de la Ministerul Culturii.
„Ne-a dat în judecată Consiliul Local şi am plătit şi amendă că nu am avut aviz şi până la urmă a umblat soţul şi a făcut”, spune femeia.
Gheorhge Tudorașcu, primarul comunei Dobrosloveni, a explicat că au fost descoperite mai multe ziduri antice, după ce, în zonă, au fost făcute săpături pentru o construcție nouă.
„Nu putem da autorizaţie de construire dacă nu vine cu un aviz, un certificat arheologic de descărcare de sarcini. Recent am avut o situaţie deosebită. S-au găsit câteva ziduri, 10 rânduri de cărămidă, piatră de Vraţa şi se spune că acolo ar fi fost chiar primăria”, spune Tudoraşcu.
În fiecare an, istoricii de la Universitatea din București fac săpături arheologice în Dobrosloveni. În comuna din Olt se crede că s-ar afla reședința guvernatorului provinciei romane Dacia Malvensis din capitala Romula Malva.
Sursă foto: gazetanoua.ro
Citește și Românii nu prea mai au dinți în gură. Numărul implanturilor dentare s-a triplat, în ultimii cinci ani, în țara noastră
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro