Fabian Tunde a spus că terapia și îngrijiroarea pacienților „este în mare măsură identică”, însă a observat o „accsebilitate mai rapidă la patul de terapie intensivă”.

„Adică pacientul ajunge să se transfere mult mai repede, ulterior au venit pacienţii non critici de la Arad, care, din păcate, s-au deteriorat şi au ajuns pe terapie intensivă şi cumva aceasta ar fi o observaţie”, a povestit Fabian Tunde pentru news.ro.

În privința vizitelor în cazul pacienţilor din ATI-ul spitalului din Szeged, Tunde a afirmat că aparţinătorii puteau intra, dar după un program strict și numai cu acordul medicului curant.

„Ei au în felul următor: la secţia de COVID, pacienţii non critici nu primeau vizite pentru că pacienţii puteau să comunice cu aparţinătorii prin intermediul telefonului, se accepta primirea bagajelor, le aducea personalul, pe secţia de terapie intensivă la pacientul critic exista posibilitatea ca familia să vină în vizită, aveau câteva reguli stricte”, a precizat aceasta.

Doctorița Fabian Tunde. Foto: news.ro

Și a adăugat: „Aparţinătorii trebuiau să fie vaccinaţi ca să nu fie expuşi unui risc prea mare de infecţie şi 15 minute, o dată pe zi, o singură persoană, după o prealabilă înţelegere cu medicul curant, ca să nu fie în timpul în care se desfăşurau anumite manevre”.

„Nu era tot spitalul deschis, pentru că aveau şi ei o problemă de personal”

În urma experienţei trăite la Szeged, medicul Fabian Tunde spune că şi-ar dori ca şi în România să existe mai multe paturi de ATI, dar şi ca pacienţii să se prezinte la spital încă de la primele semne de boală, aşa cum a văzut că se întâmplă acolo. Totodată, a remarcat că și în Ungaria numărul cadrelor medicale este insuficient.

„Mai multe paturi de ATI, un acces mai bun aş dori din suflet, eu lucrând cu urgenţă, ei aveau multe paturi, erau numai două etaje care funcţionau cu 20 de paturi pe etaj, nu era tot spitalul deschis, pentru că aveau şi ei o problemă de personal, nu erau neapărat limitaţi de ventilatoare şi de paturi”, a declarat medicul.

„Cei cu forme uşoare primesc recomandări, tratament, se izolează la domiciliu, revin doar în caz de agravare. Mi-au spus că pacienţii ajunşi acolo de la Arad s-au prezentat la spital după 9 zile, deci foarte târziu. Acolo pacienţii puteau să primească tratament antiviral, pentru că ajungeau la un consult mult mai repede”, a mai afirmat doctorița pentru news.ro.

„M-au întrebat de ce nu s-au vaccinat”

Ea a precizat și că mulţi dintre pacienţii transferaţi din Arad au ajuns la Szeged cu afectare pulmonară gravă. Cu excepția unei persoane intubate, toţi pacienţii erau nevaccinaţi.

„În afară de o singură pacientă intubată, toţi pacienţii au fost nevaccinaţi, ceea ce nu se întâmpla la ei, ei aveau în proporţie de 50% pacienţi vaccinaţi care aveau forme mai uşoare”, a spus doctorița.

M-au întrebat de ce nu s-au vaccinat, am zis că şi la noi au avut acces la vaccin de foarte mult timp, nu trebuia să ajungem în situaţia asta, dar nu am ştiut ce să răspund, de ce nu s-au vaccinat. 

Doctor Fabian Tunde:

 
 

Urmărește-ne pe Google News