Medicii și asistentele din două spitale de la Sofia au anunțat că nu pot lucra în condițiile oferite de stat.

Aceștia au spus că nu au primit echipamente de protecție și pentru tratarea bolnavilor, la câteva zile după ce guvernul a decretat stare de urgență în țara afectată de pandemia globală.

Doctorița Kameliya Bachovska, care lucra la un spiral din Sofia, a anunțat că și-a înaintat demisia împreună cu alți 84 de colegi, după ce au fost informați că spitalul lor va fi convertit special pentru a prelua bolnavii cu COVID-19.

”Spitalul nu are echipament de protecție suficient și nu e vorba doar despre spitalul nostru. Nici celelalte nu au. Aproape fiecare doctor din Bulgaria riscă să se îmbolnăvească din acest motiv, în special noi, doctorii în vârstă, care suntem în categoria de risc”, a declarat Bachovska pentru Al Jazeera.

Săptămâna trecută, cel puțin șase angajați de la spitalul Sfânta Sofia din capitala bulgară și-au depus la rândul lor demisiile, invocând motive similare.

Potrivit sindicatelor, nu doar că medicii nu au primit echipamente de protecție, dar nu au fost nici instruiți în privința procedurilor pentru tratarea și izolarea pacienților.

Un oficial al Ministerului Sănătății a respins criticile medicilor și a subliniat că toate spitalele au primit echipamentele necesare. Angel Kunchev a respins de asemenea criticile la adresa autorităților, acuzate că au luat măsuri prea târziu pentru controlul epidemiei.

Andrei Kotsev, un membru al sindicatului independent Zashtita, din domeniul sanitar, a declarat însă că primește constant mesaje de la medici care se plâng că nu au destule măști și în general echipamente de protecție.

Dacă doctorii mor pentru că nu au fost protejați, cine va mai trata pacienții. Autoritățile nu au oferit echipamentele de protecție medicilor, dar în același timp îi acuză că dezertează.

Andrei Kotsev, lider sindical:

În lipsa fondurilor publice, vin donațiile

Bulgaria, asemenea altor țări din estul Europei, suferă din cauza unei migrații masive a medicilor către statele din vest. Potrivit sindicatelor, în jur de 250-300 de medici părăsesc țara în fiecare an pentru a lucra în străinătate.

La începutul acestei săptămâni, parlamentarii au propus o serie de măsuri pentru combaterea crizei, măsuri care inclus amenzi pentru doctorii care refuză să trateze pacienți.

În același timp, guvernul a promis și mărirea cu 1.000 de leva (510 Euro) a salariilor angajaților din sistemul sanitar care tratează pacienții cu COVID-19.

Sistemul sanitar din Bulgaria are printre cele mai mici salarii din Europa. Un medic câștigă în jur de 1.000 de leva (510 euro) în vreme ce o asistentă are cam 800 de leva (410 Euro).

În semn de răspuns la informațiile privind lipsurile din spitale, mai multe companii și oameni obișnuiți au început să doneze bani pentru cumpărarea de echipamente.

Marți, chiar ministerul Sănătății a anunțat că deschide un cont unde se pot trimite donații pentru echiparea spitalelor în timpul crizei.

Luni, presa locală din Bulgaria a anunțat în același timp că Sofia nu va participa la o comandă comună făcută la nivel european pentru echipamente medicale, în ciuda lipsurilor.

Premierul Boiko Borisov a precizat că motivul neimplicării Bulgariei este unul tehnic și că țara va lua parte la această licitație mai târziu.

Joi dimineaţă, autoritățile bulgare au confirmat cel de-al treilea deces cauzat de noul coronavirus. Victima este o femeie vârstnică, spitalizată în stare gravă la Sofia.

Țara de la sud de Dunăre a anunțat până în prezent puțin peste 90 de cazuri de infecție.

 
 

Urmărește-ne pe Google News