Prima propunere de reconstituire la București a a Columnei lui Traian îi aparţine lui Mihail Kogălniceanu. În 1867, în presa vremii se făcea propagandă pentru obţinerea de fonduri în vederea realizării unei copii după „acel nemuritor document al istoriei noastre”, după cum relata ziarul „Românul”, la 9 februarie 1867.
Și Alexandru Odobescu spunea la cursurile sale, între 1874-1875, la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti: „De pe tiparele făcute din ordinul împăratului (Napoleon al III-lea) am putea, cu neînsemnate sacrificii, să căpătam o reproducere în bronz a întregii Columne Traiane, care s-ar înălţa cu fală, chiar în faţa acestui edificiu (Universitatea București)”.
Abia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost realizate copiile după reliefurile Columnei lui Trian. Mai trec aproape 30 de ani, iar în 1967, aceste copii sunt aduse la București. În acest moment, ele se află la Muzeul Național de Istorie.
În Franța mai există o Columnă a lui Traian, dar fără basoreliefuri
În anul 2000, Leonard Velcescu își susține cu succes teza de doctorat despre statuile de daci reprezentate în arta antică romană clasică. Pentru acest doctorat s-a documentat mai mulți ani, inclusiv studiind Columna lui Traian.
”Această columnă a atras admirația multor state occidentale și majoritatea capitalelor au câte o columnă realizată architectural după cea a lui Trian”, spune Leonard Velcescu.
Doctorul în statui de daci ne-a explicat că în Franța există o columnă fără reliefuri, dar copiată fidel, din punct de vedere arhitectural, după Columna lui Traian de la Roma. Această construcție este goală înăuntru, se poate urca sus prin interiorul ei și, ca și cea de la Roma, are un mic balcon și se poate privi peisajul de sus. Această columnă, care se numește chiar așa, ”Columna lui Traian”, se află la 40 de kilometri sud de Paris.
”Mulți francezi nici nu știu de acest lucru, că există în Franța o columnă care se numește Columna lui Traian. În fine, în acest context, m-am gândit să propun reluarea ideii lui Kogălniceanu de a amplasa la București o replică fidelă a Columnei lui Traian. Există acest avantaj că avem reliefurile, deci nu mai trebuie să le cumpărăm de la italieni, fusul columnei nu este complicat de făcut, iar acest fus va fi îmbrăcat cu reproducerile de la Muzeul de Istorie. După mine, nu este un proiect chiar atât de complicat și costisitor. Este suficient să fie o voință intelectuală și politică pentru acest monument foarte important pentru istoria și cultura României, și nu putem să ignorăm acest fapt”, ne-a spus Leonard Velcescu.
Citește și:
Trecutul prea puțin știut al lui Neagu Djuvara. Și-a petrecut 23 de ani de viață în Niger