Autoritățile sanitare din Vaslui au tratat cu maximă discreție cazul înregistrat în urmă cu mai bine de două săptămâni la Spitalul de Psihiatrie Murgeni. Nici Direcția de Sănătate Publică, nici Serviciul de Medicină Legală nu au comunicat până în prezent care sunt cauzele care, pe 23 noiembrie, au dus la decesul a trei persoane și îmbolnăvirea altor 29 de pacienți.
În timp ce medicii legiști așteaptă rezultatele histopatologice, care să ajute la deslușirea misterului, reprezentanții DSP Vaslui au comunicat doar că nu au încă „nimic nou” care să lămurească situația.
La câteva zile după înregistrarea îmbolnăvirilor, directorul demis al spitalului din Murgeni, Ionel Carp, a declarat, inclusiv pentru Libertatea, că probele de laborator au indicat că „mâncarea este curată”.
Informația a fost întărită în urmă cu două zile, în cadrul unui interviu oferit de Ionel Carp publicației locale Vremea Nouă. „Rezultatele probelor alimentare care au fost duse și la DSP, și la DSVSA au ieșit curate”, a declarat acesta.
Direcția Sanitară Vaslui a găsit probleme
Un document oficial al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, comunicat Prefecturii Vaslui, îl contrazice pe fostul manager al spitalului.
Încă de pe 29 noiembrie, autoritățile din Vaslui știau că în mâncarea oferită pacienților de la Murgeni au fost găsite bacterii periculoase.
Potrivit documentului, intrat în posesia ziarului, în borșul de pește, oferit de Mănăstirea Florești pacienților de la Murgeni, s-au identificat Clostridium perfringens, Bacillus cereus și cerulida.
Bacteriile Clostridium perfringens se găsesc în sol, apă și în intestinele animalelor. Medicii spun că de cele mai multe ori, intoxicația alimentară apare atunci când sunt mâncate alimente gătite și depozitate necorespunzător.
Probele de apă, din sursa folosită la prepararea borșului, nu au indicat prezența Clostridiumului, notează documentul DSVSA.
„Bacillus cereus formează două toxine responsabile pentru intoxicația alimentară, în general când numărul de bacterii depășesc 100.000 pe gram de hrană, deși există și cazuri cunoscute de otrăvire în care concentrația a fost cu mult sub 6.000/g”, se mai arată în adresa transmisă Prefecturii Vaslui.
Sunt indicate și valorile bacteriilor descoperite în borș:
- Clostridium perfringens – 1,64 milioane/gram
- Bacillus cereus – 3.091/gram
- Cerulida – 945,98/gram.
„Valorile sunt mici, dar pot crea probleme”
Medicii consultați de Libertatea au estimat că valorile menționate în raport sunt mici, dar că acestea pot totuși avea efecte grave pentru persoane bolnave sau care au fost supuse la tratamente îndelungate cu medicamente.
„Chiar dacă au valori mici, pentru un organism bolnav, aceste bacterii pot crea probleme”, a declarat pentru Libertatea un medic specialist, care nu a dorit să-i fie publicată identitatea.
Ingestia alimentelor care conțin aceste bacterii provoacă simptomatologie digestivă: crampe abdominale, greață, vărsături.
Toți pacienții de la Murgeni, care au fost transferați la alte spitale, dar și cei care au decedat au manifestat simptomatologie digestivă. Pentru pacienții care suferă și de alte afecțiuni, evoluția îmbolnăvirii poate fi imprevizibilă, indiferent de valoarea bacteriilor, spun medicii.
Amenzi pentru mănăstire și spital
Mănăstirea Florești a fost amendată de DSVSA cu 40.000 de lei, pentru că nu deținea autorizație sanitar veterinară pentru activități de alimentație publică pentru a putea livra alimente gătite și nici autorizație pentru mijlocul de transport produse alimentare.
„Pentru încălcarea normelor privind asigurarea trasabilității produselor alimentare servite pacienților, acestea fiind primite ca donație de la o entitate neînregistrată sanitar veterinar, unitatea spitalicească a fost amendată cu suma de 12.000 de lei”, au precizat oficialii ANSVSA.
Direcția de Sănătate Publică Vaslui o amendat la rândul ei spitalul cu 25.000 de lei și a aplicat un avertisment lăcașului de cult. De asemenea, inspectorii sanitari au amendat cu câte 1.600 de lei cele două bucătărese ale spitalului.
Trei pacienți de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni au murit pe 23 noiembrie și alți 29 au fost transferați la spitale cu simptome digestive. Cu o zi înainte, aceștia au mâncat numai preparate din pește. La mic dejun, icre – cumpărate de spital, la prânz: borș de pește și pangasius- oferite de pomană de Mănăstirea Florești, iar la cină, conserve de pește (macrou și hering în sos tomat și ulei).
Poliția a deschis un dosar penal în acest caz, fiind efectuate cercetări pentru ucidere din culpă și vătămare din culpă.
Toți cei 29 de pacienți care au manifestat simptome digestive au în prezent o stare bună de sănătate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
bituca • 09.12.2023, 05:55
Sa ateptam totusi finalizarea anchetei ca nu prea cred in aceasta varianta cu clostridium.