Proiectul depus marți, 8 februarie, de coaliția PNL-PSD-UDMR și minorități pentru modificarea regulamentului Camerei Deputaților, conține o serie de interdicții și sancțiuni menite să descurajeze incidente precum cel petrecut luni în plenul Parlamentului, care i-a adus lui George Simion un dosar penal pentru ultraj.
Interdicțiile prevăd și transmiterea LIVE pe Facebook a ședințelor Camerei Deputaților – lucru făcut marți de George Simion – fără permisiunea Biroului Permanent. Mai mult, nu vor mai fi permise injurii sau calomnii, potrivit proiectului.
USR nu a semnat pentru că „am primit proiectul târziu”, libertatea de exprimare este îngrădită, iar „în seara asta vom stabili amendamentele”, a explicat liderul de grup al deputaților partidului, Ionuț Moșteanu, pentru Libertatea.
Principalele interdicții care se vor aplica în Camera Deputaților:
- Ședințele Camerei Deputaților pot fi transmise în direct sau înregistrate de către mass-media cu aprobarea Biroului Permanent al Camerei Deputaților.
- Ședințele Comisiilor Camerei Deputaților pot fi transmise în direct sau înregistrate de către mass-media cu aprobarea Biroului Permanent al Camerei Deputaților pentru care există solicitare în acest sens.
- Este interzisă transmiterea în direct sau înregistrarea ședinței Camerei Deputaților, Biroului Permanent, Comitetului Liderilor sau comisiilor prin alte mijloace decât cele menționate.
- Este interzisă utilizarea violenței fizice constând în gesturi agresive ori a violenței verbale constând în injurii, invective sau calomnie la adresa unui alt parlamentar.
În plus, președintele de ședință poate dispune suspendarea ședinței „până la evacuarea persoanei din sală sau până la renunțarea de către acesta la utilizarea mijloacelor interzise sau prezentării scuzelor pentru agresivitate fizică sau verbală de la tribuna Camerei Deputaților”.
Persoana evacuată poate reveni în sala de ședință dacă renunță să utilizeze mijloacele de transmitere în direct sau de înregistrare a ședinței.
Proiect de modificare a regulamentului de acces în Camera Deputaților:
Totodată, va fi interzisă „participarea la desfășurarea unui banner în sala de ședințe în plen sau în sălile comisiilor Camerei Deputaților”.
Ce sancțiuni riscă parlamentarii care vor încălca regulamentul
Potrivit proiectului, printre sancțiuni se numără diminuarea indemnizației cu până la 50% pe o perioadă de până la 6 luni pentru utilizarea cardului de vot electronic al altui senator sau deputat sau pentru aducerea unui banner în plen.
În plus, se va aplica reducerea luării de cuvânt la maximum 10 secunde/intervenție pentru trei luni, dacă se comite una dintre abaterile de violență verbală precum țipete, injurii, amenințări, invective, calomnii la adresa altor parlamentari.
De asemenea, încălcarea prevederilor va atrage evacuarea imediată din sală a celui care încalcă dispoziția, iar chestorii vor fi cei care vor asigura punerea în aplicare a evacuării, „indiferent de calitatea, funcția, sau demnitatea” celui evacuat.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4Conform unor surse politice, după ce regulamentul va fi adoptat, proiectul va fi propus pentru adoptare și la Senat.
USR: „Folosesc acest pretext ca să îngrădească libertatea de exprimare”
Liderul de grup al deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a afirmat pentru Libertatea că partidul nu a semnat pentru că „am primit proiectul târziu”.
El a precizat că USR condamnă „ferm orice fel de violență” și „trebuie să găsim soluții pentru a pune la punct parlamentarii huligani”, dar „nu avem încredere în bunele intenții ale PSD”.
„La o citire rapidă, folosesc acest pretext ca să îngrădească libertatea de exprimare. Ne vom uita atent în seara asta pe document și vom stabili ce amendamente avem”, a mai precizat Moșteanu pentru Libertatea.