La ministeriala NATO s-a convenit că „Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru acest război, o încălcare flagrantă a dreptului internațional și a principiilor Cartei ONU”, a transmis MAE.
Totodată, șefii diplomațiilor aliate au subliniat hotărârea NATO „de a-și întări semnificativ postura de apărare și descurajare” și au condamnat „șantajul energetic și retorica nucleară necugetată” a țării conduse de Vladimir Putin.
În acest context, miniștrii NATO au salutat prezența la București a ministrului de externe ucrainean Dmitro Kuleba, au precizat că sunt solidari cu Ucraina „în apărarea eroică a națiunii” și au subliniat că „nu vom recunoaște niciodată anexările ilegale ale Rusiei, care constituie o încălcare flagrantă a Cartei ONU”.
Vom continua și intensifica sprijinul politic și practic pentru Ucraina, care continuă să își apere suveranitatea și integritatea teritorială, precum și valorile noastre comune împotriva agresiunii Rusiei și vom menține acest sprijin atât timp cât va fi necesar.
Declarația comună a miniștrilor NATO reuniți la Palatul Parlamentului:
Șefii diplomațiilor aliate au transmis în final că NATO este o alianță defensivă și au precizat că orice atac împotriva unui stat care este inclus în Alianța Nord Atlantică „va primi un răspuns unit și hotărât”.
„Vom continua să depunem eforturi pentru pace, securitate și stabilitate în întreaga zonă euroatlantică”, se mai arată în documentul comun, care poate fi citit mai jos.
Prima reuniune NATO la nivel înalt pe Flancul Estic de la debutul războiului
Ministeriala NATO are loc pe 29 și 30 decembrie la Palatul Parlamentului din București și este primul eveniment de acest tip organizat în România după aderarea țării noastre la Alianță, în anul 2004, și a doua reuniune formală aliată după summitul de la București din 2008. Evenimentul este găzduit, în numele României, de ministrul de externe, Bogdan Aurescu.
De asemenea, aceasta este prima reuniune NATO de nivel înalt desfășurată într-un stat de pe Flancul Estic după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.
Alături de șefii diplomațiilor din cele 30 de state membre, la reuniune mai participă miniștrii de externe ai Finlandei și Suediei, în calitate de state invitate să adere la NATO, dar și miniștrii de externe din Republica Moldova, pentru prima oară la o astfel de reuniune, Ucraina, Georgia, Bosnia și Herțegovina.
La eveniment mai participă și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dar și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Jumbo • 30.11.2022, 12:41
Ministrii aia sa si tipareasca declaratia pe hartie moale si sa i o trimita *** PUTIN, ala care si apara tara de agresiunea sua-ue-nato. Sa i trimita multe exemplare 😀😀😀😀😀😀
Acest comentariu a fost moderat pentru: incitare la violență.
gigiladrea • 29.11.2022, 19:51
de unde pana unde "orice atac împotriva unui stat NATO" cand rusii manaca bataie ca la carte de cateva luni bune de la o tara mult mai mica, subdezvoltata si la fel de corupta ca rusia; vorbe goale fara acoperire si pretext de a mai cheltui niste miliarde cu o armata si aparare intarite cam inutil dupa cum arata armata rusiei azi