Guvernul a aprobat sâmbătă, 26 iunie, hotărârea privind pachetele de servicii şi contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, se arată într-un comunicat CNAS.
Concret, noile reglementări prevăd, printre altele, asigurarea „unui pachet de prevenție comprehensiv pentru adultul asimptomatic cu vârsta de peste 40 de ani”. Acest pachet include trei consultații „pentru evaluarea riscului, intervenția asupra factorilor și obiceiurilor de viață care determină riscurile, precum și monitorizarea pacienților”.
De asemenea, a crescut numărul consultațiilor la domiciliu acordate de medicul de familie pentru un asigurat înscris pe lista proprie. Astfel, de la 1 iulie se decontează o consultație la domiciliu pe lună pentru toate tipurile de afecțiuni cronice/asigurat. În prezent, se decontează maximum patru consultații/an pentru bolile cronice.
Totodată, a fost introdusă o nouă consultație la domiciliu pentru urmărirea lăuzei la 4 săptămâni de la naștere, în plus față de consultația la domiciliu de care aceasta beneficiază la externarea din maternitate.
De asemenea, pacienții cu afecțiuni cronice pot beneficia în continuare de consultații la distanță, iar terapiile psihiatrice și serviciile furnizate de psiholog și logoped pot fi acordate și la distanță.
Deviz de cheltuieli, înainte de internarea în spitalele private
În plus, potrivit noii legi, spitalele private vor fi obligate să prezinte pacientului, înainte ca acesta să se interneze, un deviz estimativ al costurilor, valabil 5 zile lucrătoare.
Documentul cuprinde costurile medicale directe și costurile suplimentare estimate, pentru ca oamenii să aibă o „predictibilitate asupra costurilor”, conform CNAS.
Potrivit comunicatului transmis de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, măsurile stabilite prin hotărâre de guvern intră în vigoare astăzi, 1 iulie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro