Analiza vine după ce Libertatea a prezentat pe larg cazul, iar sindicatele au sesizat apoi instituția condusă de către Bogdan Chirițoiu.

Angajații acuză că Renault și mai multe firme subcontractoare blochează salariații să plece de la o firmă la alta.

Pe lângă Renault, din înțelegere mai fac parte firmele Expleo, Akka Technologies, Alten, Bertrand, Segula, FEV și ELJ Automotive. În total, aceste companii au peste 20.000 de angajați în România.

Aceștia au prezentat mai multe emailuri primite din partea departamentelor de resurse umane, prin care li se spune că nu pot fi angajați deoarece companiile au deja o relație contractuală cu Renault și nu au voie să preia angajați de la alți subcontractori ai constructorului auto.

Din această cauză, salariații sunt privați de salarii mai mari sau șansa unor promovări.

”Faptele se află în analiză”

Acum, instituția condusă de către Bogdan Chirițoiu a transmis un răspuns Blocului Național Sindical (BNS) prin care arată că ”faptele reclamate se află în analiza Consiliului Concurenței”.

”În situația în care autoritatea de concurență va identifica posibile încălcări ale legislației din domeniul concurenței, vă asigurăm că instituția noastră va acționa în interes public și va interveni în cazul în care informațiile obținute din diverse surse vor oferi suficient temei de drept și de fapt pentru declanșarea unei investigații”

În răspunsul instituției se arată:

Anterior, Consiliul Concurenței a anunțat că are în vizor o serie de astfel de cazuri prin care companiile se înțeleg asupra salariaților.

Într-o declarație pentru Libertatea, Bogdan Chirițoiu – președintele Consiliului Concurenței – a declarat recent că este ilegal ca mai multe societăți să se înțeleagă asupra muncitorilor, deoarece aceștia sunt factori de producție, însă a completat că trebuie văzut de la caz la caz.

Renault a negat tot

Renault a negat într-un răspuns pentru Libertatea că ar avea o înțelegere în acest sens cu furnizorii săi, ba chiar a condamnat astfel de practici.

”Groupe Renault România, prin entitățile sale, nu a avut și nu are înțelegeri referitor la limitarea circulației forței de muncă cu partenerii săi, furnizori.Considerăm că asemenea înțelegeri sunt ilegale și contrare intereselor mediului de afaceri deoarece ar reprezenta o piedică în profesionalizarea forței de muncă”

Direcția de Comunicare a Renault România:

Niciuna dintre celelalte companii acuzate nu a prezentat public poziția sa.

Sindicatele: Este încălcată Constituția

În sesizarea sindicatelor, acestea argumentează că o înțelegere în acest sens ar încălca inclusiv Constituția României.

”Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupaţiei, precum şi a locului de muncă este liberă”

Articolul 41 din Constituție arată la alineatul 1:

Sancțiuni consistente în SUA

În SUA, pentru o înțelegere similară, giganții Apple, Google, Intel și Adobe au plătit despăgubiri în valoare de 415 milioane de dolari.

Alte companii amendate au fost concernul media Disney și producătorul de software Intuit. Între companiile acuzate s-a mai aflat și platforma online eBay.

Urmărește-ne pe Google News