Ziarul a prezentat cazul lui Eugen Florin Georgescu, medic și manager al Spitalului Județean din Craiova, care a contractat Clostridium difficile în spital și se tratează la “Victor Babeș”, stabiliment de boli infecțioase unde lucrează mama sa, medic și ea.
Redacția a vorbit cu epidemiologul spitalului, care a confirmat știrea, însă a spus doar că este “posibil” ca Georgescu să se fi îmbolnăvit în propria unitate.
“Această bacterie se poate lua de oriunde. Nu putem confirma că domnul manager a luat-o de la noi din spital, dar e posibil. Explicația poate fi și abuzul de antibiotice care destabilizează flora intestinală și permite această infecție, dar infecția poate avea legătură și cu condițiile din spitalul nostru și din spitalele din România”, a punctat medicul Sorin Dinescu.
Cu toate acestea, conform unor studii, boala se declanșează în spital: 7 din 10 cazuri sunt asociate cu internarea, potrivit unui studiu publicat în Balkan Medical Journal.
„Cunosc riscurile ce pot decurge din aceasta”
Mai mult, fiindcă este o infecție atât de răspândită în spitalele românești, unele unități le dau pacienților să semneze acorduri de informare prin care sunt anunțați că se pot infecta cu bacteria!
Libertatea a primit un document, denumit “acordul informat”, prin care, anul trecut, pacienții internați pe secțiile spitalului Floreasca din Capitală își dădeau acceptul că, în perioada de spitalizare, pot contracta Clostridium.
“Am luat la cunoștință și mă oblig să respect măsurile instituite pe secția X în cazul infecției nozocomiale cu Clostridium dificile, cunoscând riscurile ce pot decurge din aceasta”, se arată în respectivul act, atașat dosarelor medicale ale fiecărui pacient în cauză.
În funcție de starea imunității persoanei infectate, bacteria se poate manifesta prin diaree severă, colită pseudomembranoasă, megacolon toxic, perforarea colonului și, în unele cazuri, deces.
Libertatea a relatat recent un caz similar, în care părinții unui copil internat la spitalul Grigore Alexandrescu au fost puși să semneze un document prin care iau la cunoștință că există riscul infecţiei cu rotavirus.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro