Cele trei criterii despre care vorbesc autoritățile sanitare sunt următoarele:
- în mai mult de jumătate dintre județele au fost detectate cazuri confirmate cu varianta Omicron
- cazurile provin din toate regiunile țării
- absența legăturii epidemiologice cu cazuri confirmate/a istoricului de călătorie la peste 50% din cazuri
Potrivit INSP, în prima săptămână din 2022 au fost confirmate 203 cazuri cu varianta Omicron, iar în total, până la data de 9 ianuarie, au fost confirmate 295 cazuri cu varianta Omicron, care are o răspândire rapidă.
Dintre cele 295 cazuri confirmate cu varianta Omicron, 192 (65%) erau vaccinate, dintre care 191 (99%) cu schemă de vaccinare completă, arată raportul INSP.
Nu a fost înregistrat încă niciun deces la cazuri confirmate cu varianta Omicron, se mai arată în raport.
Profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș a spus încă de acum o săptămână că avem transmitere comunitară cu noua tulpină, dar nu e oficial, pentru că nu secvențiem suficient pentru a demonstra asta.
„Avem Omicron și e clar că ei i de datorează creșterea actuală. Noi secvențiem mult prea puțin. Cazurile care sunt raportate nu înseamnă absolut nimic la nivel de populație. În alte țări, unde se secvențiază aproape tot, au o imagine clară. Eu spun că până la finalul lunii martie va prelua complet locul ocupat de Delta”, declara el într-un interviu pentru Libertatea.
Profesorul a explicat și ce măsuri ar trebui luate pentru a atenua noul val de infectări.
Ar trebui introdusă rata de incidență la trei zile, ceea ce înseamnă că Ministerul și DSP-urile trebuie să-și facă treaba rapid. Și raportare în permanență, nu doar rata de incidență, ci și numărul de internări la terapie intensivă din fiecare județ și numărul de decese, pentru că și aceștia sunt indicatori de care trebuie să ținem cont în acest moment.
Răzvan Cherecheș:
Foto: Dumitru Angelescu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro