În 2018, un proiect de lege care prevedea schimbarea Legii nr. 104/2008, cea referitoare la prevenirea și combaterea producerii și traficului ilicit de substanțe dopante cu grad mare de risc, a fost propus de Agenția Națională Anti-Doping (ANAD).
Deși a fost aprobată de trei guverne diferite (Dăncilă, Orban, Cîțu), modificarea Legii a avut mereu piedici și „blocaje” menționate de inițiatori, astfel că abia azi, 28 iunie 2021, la ora 16.00, va ajunge în Camera Deputaților, pentru vot.
Una dintre principalele modificări va fi că producerea și traficul de steroizi și alte substanțe dopante nu vor mai fi încadrate la contravenție, cum erau până acum, ci la infracțiune.
Conform unui document intrat în posesia Libertatea, până acum, doar România și Bulgaria nu au incriminat producerea și traficul de steroizi. Alte 6 țări, Spania, Croația, Danemarca, Malta, Luxemburg și Letonia, nu au răspuns.
„Nu se poate ca din toată Uniunea Europeană, doar două țări – România și Bulgaria – să nu prevadă infracțiune pentru introducerea steroizilor fără autorizație”, spunea, în februarie, Cristian Balaj, șeful ANAD, pentru GSP.ro.
Ce alte schimbări pot fi votate
„Sunt fericit că, după numeroase piedici, putem da șansa copiilor noștri să aibă parte de un sport curat și sănătos și să ne aliniem normelor UE. Mulțumesc factorilor decizionali pentru sprijinul acordat”, a spus Cristian Balaj, șeful ANAD, pentru Libertatea.
În februarie, Balaj a atras atenția, în GSP, că un transport de 260.000 de euro a fost sancționat cu un avertisment.
Noul proiect de lege prevede și modificări în sensul în care cei ce dețin site-urile care vând aceste produse pot fi depistați mai ușor cu ajutorul Ministerului Comunicațiilor.
Mai mult, fiecare punct de lucru al unei societăți care deține săli de fitness – nu doar o companie, cum era până acum – va avea o persoană care va face un instructaj în legătură cu combaterea substanțelor dopante.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro