„Ultimele săptămâni au fost un semnal de alarmă pe care l-am înțeles. Apreciem solidaritatea profesorilor, știm că au nevoie de salarii decente și mai mult respect din partea guvernului și a întregii societăți. Toate salariile cresc, niciun salariu nu va scădea”, a declarat ministrul educației Ligia Deca la începutul conferinței de presă de vineri, 2 iunie, susținută la o zi după ce Guvernul a stabilit o creștere pe trei ani a salariilor profesorilor, o soluție respinsă categoric de sindicate.
Cu cât cresc salariile profesorilor
Deca a participat la conferință alături de secretarii de stat Sorin Ion și Florian Lixandru și mai mulți reprezentanți din minister. Ea a prezentat ceea ce a modul în care se vor aplica creșterile salariale pentru profesori începând chiar de luna aceasta, practic, modul în care se va aplica OUG 53 adoptată joi de Guvern.
Actul prevedere creșterea salariilor profesorilor și cadrelor didactice auxiliare cu 1.000 de lei brut lunar, un avans din creșterea pe viitoarea grila de salarizare ce va fi inclusă în noua lege a salarizării de anul viitor. Personalul nedidactic din învățământ va avea și el o creștere, de 400 de lei brut lunar.
Astfel, spre exemplu, un profesor cu studii superioare și o vechime de 25 de ani, deci cu gradație 5, va avea salariul brut, după ordonanță de 8.117 lei. La acesta se adaugă sporul de solicitare neuropsihică de 776 de lei și sporul de dirigenție de dirigenție. Rezultă aproape 13.000 de lei brut, adică 7.576 de lei net.
Sporul de solicitare neuropsihică se aplică tuturor profesorilor. Cel de dirigenție, pentru 70% dintre cadrele didactice.
În ceea ce privește debutantul, acesta are are salariul de bază brut 5.098 de lei după ordonanță, în loc de 4.098 de lei. Cu sporuri, ajunge la 3.430 de lei net.
Sindicatele au spus nu, Guvernul a aprobat înainte de răspuns
Majorarea salarială prevăzută în această ordonanță a fost respinsă de sindicatele profesorilor și adoptată înainte ca acestea să-și ofere punctul de vedere.
Întrebată despre asta și dacă poate fi considerată o sfidare a ministerului față de profesori, Deca a spus că, dacă Executivul ar mai fi așteptat, majorarea salarială nu ar mai fi putut fi acordată din luna iunie.
„Această propunere de majorare a venit din partea sindicatelor, la discuțiile pe care le-am avut. Coaliția a acceptat și a operaționalizat propunerea, pe care am transmis-o sindicatelor, care au spus că au nevoie de timp să se gândească. Dacă am mai fi așteptat, nu mai puteau acorda majorarea pe luna iunie. Acesta a fost contextul”, a spus Ligia Deca.
„Putem avansa (o ofertă, n.r.) pe ceea ce au nevoie în plus pentru a simți că revendicările lor sunt atinse”, a adăugat ea.
„Susținem profesorii, dar trebuie să fim garantul dreptului la educație”
Întrebată de jurnaliști cum i-a susținut, ca ministru, pe profesori în fața colegilor din Executiv, având în vedere că Guvernul a mers către o soluție cu care cadrele nu au fost de acord, Ligia Deca a făcut apel la înțelegerea acestora.
„E normal ca Ministerul Educației să fie de partea cadrelor didactice. Dar în același timp, trebuie să fim garantul dreptului la educație. Ca minister al Educației, prioritatea noastră este asigurarea dreptului la educație, iar asta putem face numai împreună. Cred că și profesorii se gândesc la ce se va întâmpla cu copiii din clasa a VIII-a și clasa a XII-a”, a declarat Deca.
foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
ciobanudorin_2006 • 02.06.2023, 16:44
. Cu sporuri, ajunge la 3.430 de lei net. Mai mult decât decent pentru primii ani se serviciu.Ma rezum la atât.