Libertatea a obţinut un document al Ministerului Sănătăţii în care autorităţile detaliază ce trebuie făcut în fiecare scenariu al epidemiei, inclusiv în scenariul 4 de care ne apropiem în prezent: peste 2000 de cazuri.
Acest prag înseamnă, de fapt, că s-a depăşit capacitatea reţelei de boli infecţioase în ceea ce priveşte numărul de paturi şi resursele umane, dar poate însemna şi alte posibile limitări: supraîncărcarea secţiilor de ATI, precum şi a personalului medical în general.
Obiectivul principal al acestui scenariu este tratamentul spitalicesc pentru cazurile severe şi critice de infecţie, precum şi reducerea mortalităţii asociate.
Ce măsuri s-ar lua
1.Izolarea şi tratamentul cazurilor de COVID-19 în centrele desemnate, cât şi în spitalele şi secţiile de boli infecţioase de pe raza judeţului afectat, adică:
- cazurile grave şi critice în spaţii de izolare cu presiune negativă şi secţiile de boli infecţioase din centrele desemnate
- cazurile moderate în spaţii de izolare obişnuite
- cazurile uşoare: vor fi izolate şi tratate la domiciliu
2. Transferul pacienţilor cu alte boli infecţioase din spitalele şi secţiile de infecţioase către alte spitale, secţii de alte specialităţi
3. Detaşarea medicilor cu specialitatea boli infecţioase din spitale care nu au secţii de boli infecţioase (deci medicii care lucrau, de pildă, în cabinete de boli infecţioase), în secţii sau spitale de boli infecţioase
4. Este posibil ca reţeaua spitalicească să fie extinsă prin construcţii temporare sau utilizarea unor imobile care pot fi adaptate acestui scop.
5. Implementarea planului de pandemie
6. Raportare combinată cu gripă
Măsuri suplimentare faţă de nivelul anterior, potrivit documentului:
Documentul a fost redactat la înainte ca epidemia să izbucnească în România şi interesant este că unele măsuri din scenariul 4 au fost aplicate deja cu un scenariu sau două în urmă.
1.În mod obişnuit, la acest prag urma să se declare starea de urgenţă, deja declarată. Şi să fie încurajate munca la domiciliu, reducerea deplasărilor în interes de serviciu, toate măsurile de distanţare socială. Din acest punct de vedere, noi suntem deja de două săptămâni în scenariul 4.
2. Implementarea unor planuri de asigurare a continuităţii activităţii pentru autorităţile administraţiei publice, regii autonome, infrastructuri critice.
3. Aplicarea unor măsuri de protecţie pentru penitenciare.
4. Persoanele care prezintă simptome de Covid-19 vor respecta cu stricteţe consemnarea la domiciliu şi regulile impuse de sistemul medical
5. Tot în scenariul 4 intrau anularea adunărilor publice de peste 100 persoane (măsură luată deja de mult), oprirea cursurilor instituţiilor de învăţământ (la fel, măsură deja implementată de săptămâni bune).
6. Vor fi luate măsuri pentru protejarea cadrelor medicale aflate în grupele de risc, prin direcţionarea acestora către activităţi medicale care nu au legătură directă cu pacienţii direct infectaţi cu SARS Cov2.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro