Datele apar într-un document confidențial al Centrului Norvegian pentru Analize Globale RHIPTO, care furnizează informații ONU.
„Există un număr mare de indivizi care sunt vizați de talibani, iar amenințarea este foarte clară. (…) Dacă nu se predau, talibanii îi vor aresta, persecuta, interoga și pedepsi pe membrii familiilor lor”, a declarat pentru BBC Christian Nellemann, șef al grupului care a furnizat raportul.
Nellemann mai precizează că oricine se află pe lista neagră a talibanilor se află într-un pericol major și că ar putea avea loc execuții în masă.
Informațiile vin în contextul în care, în ultimele zile, talibanii au dat asigurări că își doresc un regim islamic care respectă drepturile omului și că nu vor căuta să se răzbune.
În prima lor conferință de presă, după ce au ajuns la putere, ei au avut un ton conciliant, promițând că drepturile femeilor vor fi respectate „în cadrul legii islamice” sharia.
Ulterior, au anunțat că va exista o amnistie pentru foștii membri ai forțelor de securitate și pentru cei care au lucrat cu puterile străine.
Toate aceste declarații sunt privite însă cu scepticism atât de puterile internaționale, cât și de mulți dintre afgani. Oamenii se tem că gruparea s-a schimbat prea puțin față de perioada 1996-2001, când a controlat țara și a restricționat drastic drepturile și libertățile civile, mai ales în cazul femeilor.
Între timp, continuă eforturile altor state de evacuare a propriilor cetățeni din Afganistan. Un oficial NATO a declarat vineri, citat de BBC, că în ultimele zile 18.000 de persoane au fost evacuate de pe aeroportul din Kabul. El a adăugat că se dorește dublarea eforturilor de evacuare în cursul weekendului.
Talibanii au preluat controlul în Afganistan pe 15 august, atunci când au cucerit capitala țării, Kabul. Totul s-a întâmplat în decurs de zece zile, insurgenții ajungând să controleze, rând pe rând, toate orașele importante din Afganistan.
Foto: Hepta