„Concret, una dintre clauze arată că, dacă o parte a fost plasată sub orice formă de administrare de către un organism de reglementare, obligațiile celeilalte părți încetează. De asemenea, dacă activitatea de a tranzacționa orice clasă de asigurare este suspendată, reasigurătorul este considerat liber de obligații și toate primele sunt păstrate de reasigurător”, arată ASF.
Euroins a anunțat că a semnat în februarie un contract de reasigurare cu EIG Re. Aceasta este o companie din cadrul grupului Eurohold, același care deține Euroins.
Ce a reasigurat Euroins în Bulgaria
Prin contractul în cauză, Euroins a cedat în reasigurare 97% din daunele de până la 31 decembrie 2022 și 87% din daunele ce urmau să se înregistreze în 2023.
„Euroins datora pentru acoperirea daunelor 1,58 de miliarde de lei, dintre care 855 de milioane de lei lichidități și 732 de milioane de lei sume recuperabile din reasigurare. Euroins România a informat că deja a efectuat transferul drepturilor asupra activelor”, se arată în document.
De asemenea, Euroins Insurance Group a precizat că active în valoare de 350 de milioane de lei vor fi transferate direct la Euroins România și alți 250 de milioane de lei vor fi disponibili sub formă de numerar în lei.
Contractul de reasigurare presupune ca, în cazul în care plățile efectuate în perioada de decontare sunt mai mari decât încasările, reasigurătorul să își asume plata diferenței către Euroins România.
În caz contrar, diferența dintre încasări și plăți va rămâne la reasigurător.
„Contractul nu conduce la restabilirea solvabilității”
„Din analiza contractului a rezultat că acesta nu conduce la restabilirea solvabilității societății. Consiliul ASF a luat măsura de a impune FGA, în calitate de administrator interimar, să facă toate demersurile pentru încetarea contractului cu EIG Re”, se arată în document.
Eurohold păstrează activele Euroins
Consiliul ASF a decis joi intrarea Euroins în faliment, instituția constatând lipsa unei sume de 445 de milioane de euro, bani necesari pentru acoperirea cerințelor de solvabilitate.
Grupul bulgar Eurohold, care deține atât Euroins, cât și reasigurătorul la care compania românească a făcut reasigurare, a reacționat, afimând că va păstra activele Euroins România, deoarece consideră decizia ASF drept o preluare ostilă a activelor din România.