„Ministerul Educației a decis emiterea unei ordonanțe de urgență prin care să fie susținută digitalizarea în învățământul superior, prin includerea în definiția formei de învățământ cu frecvență a unor activități online dezvoltate prin utilizarea de resurse electronice, informatice și de comunicații specifice. Aceste activități vor fi prevăzute în standardele specifice de calitate ARACIS, elaborate diferențiat pentru formele de organizare a învățământului superior în funcție de specificul domeniului de studii și de ciclul de studii (licență/master/doctorat)”, se arată în circulara transmisă universităților.
Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat pentru Libertatea că se va propune baza legală pentru a se putea desfășura ore de curs în facultăți „și prin intermediul resurselor electronice”, dar numai „într-un procent prevăzut de ARACIS în standardele de calitate, procent care va diferi de la un domeniu la altul”.
Astfel, forma de învățământ online va putea fi introdusă și după ce starea de alertă a expirat, dar numai după ce va fi creată baza legală, iar procentul orelor online din facultăți va fi stabilit de ARACIS, pentru fiecare domeniu.
Condiția este ca ARACIS să elaboreze standarde de calitate pe fiecare domeniu de studii, adică pentru medicină, pentru inginerie, muzică și așa mai departe și un procent de ore online permis de ARACIS.
Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, pentru Libertatea:
Măsurile vor intra în vigoare anul viitor, „pentru că trebuie să avem standardele aprobate de ARACIS, care să pună condiții, iar universitățile să respecte condițiile ARACIS”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
„Dacă nu există certificarea ARACIS, se periclitează recunoașterea diplomelor românești în străinătate”, a mai spus ministrul PNL al educației.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro