„În fiecare colț al Regatului Unit, femeile sunt ținute ca sclave și vândute pentru sex. Multe sunt traficate în țară, din România. În timp ce poliția se luptă să oprească această afacere brutală, Jean Mackenzie pleacă într-o călătorie în lumea interlopă a României pentru a afla cum începe totul. Este o lume în care traficanții au învățat să fenteze sistemul; unde disparițiile copiilor sunt ignorate”, se arată în descrierea documentarului produs de postul public BBC Two.
Corespondent pe Europa al BBC, jurnalista Jean Mackenzie expune în documentarul său fenomenul traficului de persoane și al sclaviei moderne, menționând că cele mai multe victime descoperite în Marea Britanie provin din România.
România e țara din Uniunea Europeană din care sunt traficate, la nivel național și internațional, cele mai multe persoane, inclusiv minori, potrivit unui Raport al Comisiei Europene din 2020.
„Sold: Sex Slave Next Door” prezintă mai multe cazuri tulburătoare, inclusiv al unei copile de 12 ani traficate. Părinții minorei povestesc că știau cine le-a luat copilul, așa că au mers la Poliție, însă li s-a spus că nu se poate face nimic. În cele din urmă, părinții au reușit să-și recupereze singuri copilul din mâinile traficantului.
În România, am auzit des această poveste: că poliția ignoră cazurile în care minori sunt traficați pentru sex.
Jean Mackenzie, jurnalistă BBC:
Intervievat de echipa BBC, Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol, recunoaște problema: „Sistemul este greșit, este copleșit. Avem peste 100 de cazuri de dispariții într-un singur teritoriu și avem doar în jur de cinci polițiști care să se ocupe de ele. Este imposibil. (…) Statului român nu-i pasă de viața copiilor lui. Asta e concluzia”.
„E trist și dureros”
Pentru a scoate în evidență lipsa de acțiune a autorităților române, documentarul prezintă și cazul Caracal și modul defectuos în care poliția a intervenit atunci. „Probabil că au tratat-o ca pe o glumă. Dacă ar fi luat-o în serios, cred că azi fiica mea era aici”, spune tatăl Alexandrei Măceșanu, care, pe 25 iulie 2019, a sunat la 112 din casa lui Gheorghe Dincă, plângând şi implorând să fie salvată.
„E trist și dureros. Pentru că poliția investighează atât de puțin, ei nu cred că fiica lor este moartă. Ei cred mai plauzibilă explicația că e traficată”, spune Jean Mackenzie, după ce mama Alexandrei Măceșanu îi mărturisește că încă își așteaptă fiica acasă.
Documentarul integral poate fi vizionat deja pe contul de YouTube al jurnalistei.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!