Filmul va fi difuzat astăzi, de la ora 22.30, ora din Ulan Bator, pe canalul Mongol HD.

În urmă cu câteva săptămâni, unul dintre ONG-urile care făceau demersuri pentru a obține drepturile de difuzare în Mongolia scria că „nu a fost niciodată un moment mai urgent” ca mongolii să vadă acest film, de la publicul general, la politicieni, oficiali guvernamentali și reprezentanți ai mediului privat.

Asta în condițiile în care Parlamentul mongol pregătea atunci o lege care să incrimineze defăimarea.

„Dacă legea este aprobată, cei mai afectați vor fi jurnaliștii și vor risca pedepse cu închisoarea pentru a spune adevărul. Acest film arată importanța unei prese libere și a libertății de exprimare într-o țară în care politicienii, oamenii de afaceri și media sunt în aceeași barcă: complici la corupție și infracțiuni”, scrie în postarea fundației mongoleze. 

Ales drept filmul european documentar al anului 2020 la „Oscarurile” europene, câștigător al premiului pentru cel mai bun documentar al lui 2020 în competiția jurnaliștilor americani de cinema, nominalizat recent la mai multe categorii la premiile criticilor de cinema din Londra, Colectiv este cotat cu mari șanse să fie nominalizat la Oscar, la categoria filmelor străine.

Gala Oscarurilor 2021 va avea loc la Los Angeles pe 25 aprilie. Chiar în aceste zile este în plină derulare votul pentru stabilirea listei de 10 semifinaliști la fiecare categorie, care vor fi anunțați pe 9 februarie.  Apoi, până pe 15 martie se vor alege filmele nominalizate. 

La categoria „Film internațional”, unde România a înscris Colectiv, va fi cea mai intensă și extinsă competiție din istorie, cu 93 de pelicule înscrise. Colectiv concurează și la categoria de film documentar.

 
 

Urmărește-ne pe Google News