Guvernatorul BNR Mugur Isărescu este considerat de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității colaborator al fostei Securități dinainte de 1989.

Dosarul cu cererea formulată de CNSAS a fost înregistrat la Curtea de Apel, având ca obiect constatarea calităţii de colaborator al Securităţii pentru Mugur Isărescu. Instanța nu a stabilit încă un termen de judecată.

Dezvăluirea trecutului lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a fost făcută de cotidianul România liberă în martie 2017.

În ultimele zile, însă, România liberă a decis să șteargă de pe site-ul publicației și articolele publicate acum peste trei ani, și documentele care însoțeau acele articole, a remarcat Newsweek.

Newsweek a decis să publice integral dosarul lui Mugur Isărescu de la CNSAS, dar și articolele publicate în 2017 în România liberă, care acum nu se mai regăsesc pe site-ul România Liberă, în ordinea în care au fost publicate.

Conform dezvăluirilor, „Manole” sau „Sursa Manole” este numele de cod sub care s-a ascuns, înainte de 1989, actualul guvernator al Băncii Naționale a României.

Acesta se afla în evidențele UM 0195, adică sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informații Externe, a informat Newsweek.

În arhivele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității există o secțiune dedicată Institutului de Economie Mondială (IEM), acolo unde lucra Mugur Isărescu.

Într-un document al UM 0195 (“NOTĂ de SARCINI pentru dirijarea sursei ”), din 1986, sursa “Manole” este instruit să spioneze diplomați americani suspectați că ar fi acoperiți ai CIA, dar și un britanic, a relatat Newsweek.

Citește materialul aici!

Mugur Isărescu este guvernatorul de bancă centrală cu cea mai mare vechime în funcție la nivel mondial. El a devenit guvernator al BNR în 1990, după nici un an de la Revoluție, când avea 41 de ani.

 
 

Urmărește-ne pe Google News