Pe 15 iunie, la Tribunalul Bucureşti va debuta procesul în care Mario Iorgulescu este judecat pentru omor. În septembrie 2019, imediat după ce a ucis un om cu maşina, Iorgulescu a plecat în Italia, iar avocaţii lui au cerut suspendarea procesului.
Motivul: avocații pledează că Mario Iorgulescu suferă de o boală gravă. Aceasta îl împiedică să participe la proces și să înțeleagă actele de judecată. În camera preliminară, etapa de verificare a legalității anchetei făcute de procurori, apărătorii au depus la dosar mai multe documente medicale.
Libertatea a consultat actele și le prezintă publicului. Ele se referă la diagnostice medicale, însă au caracterul unor documente oficiale, care participă la un proces, iar corectitudinea unui proces juridic se bazează și pe transparența sa.
Două mandate europene pe numele Mario Iorgulescu
De doi ani, fiul președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Mario Iorgulescu, e căutat de Poliţia Română. Pe numele lui au fost emise două mandate europene de arestare. Primul în mai 2020, după ce Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea lui preventivă în dosarul de omor. Al doilea, pentru condamnarea definitivă la 3 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la lipsire de libertate, decisă, în aprilie anul trecut, de Curtea de Apel Bucureşti, un alt caz, separat de accident.
Potrivit Ministerului Justiţiei, până la sfârşitul lunii mai 2022, magistraţii italieni ar trebui să hotărască dacă Mario Iorgulescu va fi trimis în România. Iniţial, Curtea de Apel din Milano a suspendat procesul pentru 6 luni. Instanța așteaptă rezultatul expertizei ce urma să stabilească dacă Iorgulescu „are capacitatea de a înțelege, de a voi și de a participa la judecată”.
Ce susțin avocații săi în România
Până să se decidă dacă va fi sau nu trimis în România, avocații lui Mario Iorgulescu au venit în fața primelor două instanțe românești care au analizat dacă procurorii și-au făcut procedural treaba, ca să vadă dacă se poate judeca omorul pe fond.
Și în cazul acestor două instanțe, reprezentanții lui Iorgulescu au susținut, ca și în Italia, că tânărul de 27 de ani nu e capabil să facă față unui proces. El nu înțelege ce se întâmplă și, dacă ar fi judecat, nu i s-ar garanta dreptul la un proces echitabil.
De ce e judecat Mario Iorgulescu și ce s-a întâmplat în ziua morții bărbatului a cărui mașină a lovit-o?
Aston Martin, 143 de kilometri la oră
În seara de 7 septembrie 2019, Mario Iorgulescu, fiul șefului Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, a fost la o petrecere, lângă București.
A băut vin cu apă minerală și s-a comportat normal, spun martorii audiaţi de procurori, până în jurul orei 23:00, când a primit un telefon şi a aflat că prietena de care tocmai se despărţise se distra într-un club din Bucureşti.
Iorgulescu jr a început să o sune şi să se certe cu ea, iar în jurul orei 2:00, „era nervos și țipa”, a declarat o amică de-a lui, prezentă la petrecere. „Am ţipat şi eu la el, şi l-am pus să-mi promită că nu va merge cu mașina, în starea în care se afla”, a susținut cunoștința, în fața procurorilor.
După o oră, Mario Iorgulescu s-a urcat la volanul mașinii primite cadou de la tatăl său. Maşina, un Aston Martin model DBS, costase 300.000 de euro şi avea doar 650 km la bord.
La intrarea în Bucureşti, maşina, care rula cu 143 km/h, conform datelor din dosar, a intrat pe contrasens şi a izbit frontal un alt autoturism, condus de Daniel V. Bărbatul de 24 de ani a murit pe loc. Omul avea doi copii.
Martori: „Era conştient şi întreba dacă a murit cineva”
Iorgulescu jr era grav rănit, dar „conştient. Şi întreba dacă a murit cineva”, au declarat, ulterior, martorii ajunşi la locul accidentului.
A fost dus la Spitalul Elias, unde i-a fost recoltate probe biologice, descoperindu-se astfel că avea o alcoolemie de 1,96 g/l şi se afla sub influenţa cocainei.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti l-a acuzat pe Mario Iorgulescu nu de ucidere din culpă (unde pedepsele se dau, de obicei, cu suspendare), ci de omor (pedepsit cu închisoarea de la 10 la 20 de ani), pentru că a ucis victima cu „intenţie indirectă”, fiind „indiferent faţă de urmările acţiunilor sale, pe care le-a prevăzut”, se arată în rechizitoriul consultat de Libertatea.
Medicii de la Elias nu au permis procurorilor să vorbească cu el
Pe 19 septembrie 2019, la 12 zile de la accident, procurorii au mers la Spitalul Elias ca să stea de vorbă cu el, dar „medicii au apreciat că nu era oportună realizarea acestei activităţi procedurale”, a precizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
Patru zile mai târziu, aceiaşi medici anunţau că, „la cererea expresă a familiei şi contrar recomandărilor medicale, pacientul Mario Iorgulescu a părăsit Spitalul Elias, în vederea continuării tratamentului într-o ţară din UE.”
Parchetul înlănțuie evenimentele, arătând că același pacient care, la recomandarea medicilor, n-a putut vorbi cu investigatorii a putut fi transferat în străinătate, doar câteva zile mai târziu.
A plecat în Italia, împotriva recomandărilor acelorași medici de la Elias
Iorgulescu jr a fost dus mai întâi la Policlinica San Donato din Milano. După numai două săptămâni, a fost transferat într-un institut de reabilitare psihiatrică din Monza. După alte trei săptămâni s-a transferat la o clinică privată aflată într-o comună din provincia Como, unde a rămas şapte luni.
Între timp, anchetatorii români au emis un ordin european de anchetă, dar potrivit unor surse judiciare, cu care ziarul a discutat, autoritățile italiene au raportat periodic că întâmpină dificultăți în a lua legătura cu Mario Iorgulescu.
Italienii au spus că greutatea comunicării cu pacientul decurge din „opoziția medicilor curanți și a membrilor de familie ai inculpatului”. În octombrie 2019, când au reuşit, într-un sfârşit, să se întâlnească cu el, autoritățile italiene au notat că tânărul „a fost receptiv”, dar că a precizat că nu dorește să dea declarații.
În mai 2020, la câteva zile după ce Tribunalul Bucureşti a decis arestarea sa preventivă în dosarul de omor, Iorgulescu jr a fost transferat de familie la o clinică privată din Mantova (Italia), unde se află şi azi, conform documentelor depuse la dosarul din România.
Primul judecător român a susținut că procesul poate începe
În august 2020, procurorii au trimis în instanţa din România dosarul de omor, care a intrat în camera preliminară. Este faza în care se verifică legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.
Încă de atunci, avocaţii lui Iorgulescu au cerut judecătorului să dispună efectuarea unui raport de expertiză medico-legală în Italia, pentru a stabili dacă clientul lor are capacitatea de a înțelege efectele actelor juridice.
Finalitatea logică și legală a acestei proceduri era, conform apărătorilor, suspendarea procesului, din cauza stării de sănătate a lui Mario Iorgulescu. Judecătorul român a respins cererea şi a decis că procesul poate începe. Avocaţii au contestat decizia, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti.
Al doilea judecător a cerut videoconferință ca să-l vadă pe Mario Iorgulescu
Încă de la primul termen de la Curtea de Apel București, apărarea a depus în instanță alte acte medicale din Italia, anunţând că va solicita din nou să fie efectuat un raport de expertiză medico-legală.
Judecătorii de la CAB au vrut să vadă cu ochii lor care este starea de sănătate a lui Iorgulescu şi au cerut, în mai anul trecut, audierea acestuia din Italia, prin videoconferinţă.
Pentru ca să fie posibilă în termeni legali videoconferința, inculpatul trebuia adus la Tribunalul Brescia. Pe 15 septembrie 2021, în ziua stabilită pentru videoconferinţă, judecătorul italian a apărut singur pe ecran şi a spus că Mario Iorgulescu nu e acolo, pentru că directorul clinicii din Mantova a anunţat că el se află într-o „situaţie medicală gravă”.
Ca dovadă, a fost depus un raport, în care medicul italian preciza că „domnul Iorgulescu este foarte agresiv, în special în cazul în care este condus în locuri care îi sunt străine, manifestă acţiuni distructive şi tulburări comportamentale grave, motiv pentru care acesta nu poate fi transportat”.
Judecătorii pun leziunile cerebrale pe seama cocainei
De când a ajuns în Italia, starea de sănătate a lui Mario Iorgulescu s-a agravat progresiv, în ciuda tratamentelor primite de el în clinicile de specialitate unde a fost internat.
Redacția nu va publica diagnosticele în integralitatea lor, deși și ele sunt parte a dosarului. Dar considerăm că interesul public este servit prin descrierea aspectelor esențiale din actele medicale. Potrivit documentelor depuse de avocați, afecțiunile suferite de șoferul acuzat pentru omor au evoluat în timp.
Inițial a prezentat tulburări de somn şi sindrom de stres posttraumatic, dar apoi s-au descoperit leziuni cerebrale ce ar fi apărut însă înainte de producerea accidentului din septembrie 2019 și au fost descoperite în Italia, după accident.
Judecătorii români s-au uitat peste toate actele medicale şi au ajuns la concluzia că „eventualele leziuni cerebrale ale inculpatului pot fi asociate consumului anterior de cocaină, dar ele nu l-au împiedicat pe acesta să își trăiască viața în societate”.
La finalul lui 2021, Curtea de Apel Bucureşti a decis și ea, ca și prima instanță, că procesul poate începe. CAB a susținut că nu sunt probe că Mario Iorgulescu suferă de o afecțiune care îl pune în imposibilitate de a participa la judecată.
Gino Iorgulescu: „Fiul meu nu e fugar. De 3 ani stă internat în clinici”
– Domnule Iorgulescu, în ce stadiu se află procesul extrădării fiului dumneavoastră din Italia în România?
– Ce întrebări doriți să-mi puneți dumneavoastră?
– Avocații fiului dumneavoastră susțin că el nu ar putea face față unui proces în instanță? Este adevărat?
– Din documentele medicale și după cum se simte el, așa este. Medicii aceia nu sunt niște ageamii. Trei, patru grupe de medici l-au consultat și tratat, plus medicul desemnat de instanța italiană.
– Din aceste documente medicale reiese faptul că, deși fiul dumneavoastră se află sub tratament, starea lui de sănătate se agravează…
– I-au făcut multe investigații…Din păcate sunt momente în care fiul meu se simte bine, dar ele alternează cu perioade în care devine agresiv.
– Deci, n-ar putea veni în România, la proces?
– Fiul meu nu este fugar. Fiul meu este de 3 ani internat în clinici. Nu doresc nimănui să treacă prin așa ceva. Aici, în țară, nu i s-au făcut analize medicale complete, iar medicii din Italia l-au supus mai multor RMN-uri și CT-uri și au constatat că băiatul meu suferă de o afecțiune mai veche…De mic copil, el a fost foarte agitat și a suferit multe căzături și lovituri la cap…Repet, fiul meu nu e fugar. E internat în Italia.
Cât costă clinica privată din Italia
Clinica din Mantova unde Mario Iorgulescu se află acum, conform documentelor depuse de avocaţii lui la dosar, oferă servicii sociale, în baza unor contracte private.
Potrivit prezentării de pe site-ul clinicii, aici sunt internaţi adulții cu dizabilități care, temporar sau permanent, nu mai pot locui cu familiile lor. Instituția are o capacitate de 10 locuri, dintre care două în dormitoare single.
Anul trecut, clinica a primit două stele din partea Autorității de Garantare a Concurenței pe piața din Italia. O singură zi de cazare aici costă 135 de euro, masa fiind inclusă.
Beneficiarii participă la activități educaționale și de reabilitare, au o grădină şi o livadă în care muncesc şi fac terapie cu cai.
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!