Oameni din ANSVSA, fostul Sanepid veterinar, s-au decis să vorbească pentru Libertatea şi să furnizeze probe „care arată iresponsabilitatea preşedintelui Geronimo Brănescu”.
- Gripa porcină africană nu afectează sănătatea umană, dacă mănânci carne infestată nu te îmbolnăvești, dar ”este mortală, ca Ebola, pentru porc”, explică specialiștii.
- România are 4,4 milioane de porci, dintre care 1,4 în gospodăriile cetățenilor. Aceste mici gospodării sunt cele mai expuse.
- Au început sacrificările în județele marcate cu ”roșu” pe hartă, socotite deja contaminate, în număr de 8.
- Numărul județelor ”roșii” va crește, conform prognozelor Comisiei Europene, harta ascunsă de Guvern, la 13 într-o lună de acum înainte.
- Județele ”albastre” sunt și ele în risc, acum în ele se interzice comercializarea cărnii.
- Se omoară chiar și porcii sănătoși, pentru că e singura cale de a încerca să limitezi extinderea epidemiei.
- Oamenii din interiorul ANSVSA sunt revoltați pentru că, dacă șefii numiți politic luau măsuri, nu s-ar fi ajuns aici!
- Niște demnitari incompetenți și orgolioși, cu prieteni care se ocupă de import, pun în pericol industria românească a cărnii.
- ”Încă de acum un an, din vara lui 2017, a existat un focar la Satu Mare și altul la Ceatalchioi în Tulcea, despre care noi am știut pe Intranetul instituției”, spun oamenii din ANSVSA.
- În tot acest timp, Geronimo Brănescu, șeful ANSVSA, numit politic, n-a luat deciziile cerute de Reglamentul Comisiei Europene și propuse de colegii săi.
- Abia acum, Geronimo Brănescu a dat o notă prin care cere ”suspendarea târgurilor de animale”!
- ”E foarte târziu și epidemia e mai mare decât se recunoaște. Sunt nu 60.000, ci peste 100.000 de animale afectate”, spun specialiștii instituției.
- ”Viteza de răspândire a epidemiei este de 18 kilometri pe săptămână”, explică cei de la ANSVSA.
- Sursele pun la dispoziția opiniei publice harta din 30 iulie 2018 și prognoza Comisiei Europene pentru ce se va întâmpla în luna august, în funcție de datele furnizate de la București.
- Pe harta pe care autoritățile n-au făcut-o publică se vede cum județele ”roșii” sporesc, ca și cele ”albastre”, afectate acum mai puțin, care se vor înroși, la rându-le, în timp.
12 ianuarie 2018, site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor postează următoarea informare de presă:
„A fost confirmat un focar de pestă porcină africană la porcii dintr-o gospodărie din judeţul Satu-Mare”.
Dar focarele sunt mai demult.
Satu-Mare admisese că are focar încă din vara lui 2017. Iar în Tulcea, Ceatalchioi, se constatase, de asemenea, pesta porcină africană, dar asta nu au ştiut decât angajaţii ANSVSA.
1 milion de gospodării au 1,4 milioane de porci
„Din acel moment, de acum un an, trebuia ca preşedintele Geronimo Brănescu să emită un ordin de suspendare a tuturor târgurilor de animale din ţară!”, spune un important angajat al ANSVSA, parte a unui grup care a decis să pună la dispoziţia opiniei publice adevărul.
Era doar una dintre măsuri!
„Noi ştiam, şi fuseserăm avertizaţi şi de instituţiile europene, că riscul contaminării porcilor din România e mare. Acum se confirma că începuse şi era obligatorie o reacţie rapidă!”.
Gravitatea epidemiei este incalculabilă pentru industria cărnii din România, pentru locurile de muncă, pentru consumatori.
Şi, mai ales, pentru gospodăriile pentru care porcul echivalează cu carnea de Crăciun şi de peste iarnă, în număr de peste 1 milion în România.
Dragoș Sasu și Vlad Chirea, de la Libertatea au mers în satul Luciu, din Ialomița, județ-domeniu de influență chiar al președintelui ANSVSA Geronimo Brănescu. Titlul reportajului lor spune ce e de spus: ”Țara plânge, Guvernul minte, porcii mor! România abator”.
„Pesta africană este pentru porci ca Ebola la om”
Boala nu se transmite la om, dacă mănânci din eroare carne contaminată nu te îmbolnăveşti, dar mortalitatea animalelor afectate este imensă.
„Pesta africană este pentru porci ceea ce este Ebola pentru om”, explică un alt specialist, tot de la ANSVSA.
Iar animalele sănătoase din zonele afectate sunt omorâte, pentru că altfel contaminarea se extinde.
„Nu există tratament pentru pesta porcină africană”
Autorităţile din România ştiau de multă vreme cât de crâncenă este o astfel de epidemie, odată pornită.
„Nu există nici vaccin, nici tratament eficient, singura metodă de eradicare fiind depopularea completă a exploataţiilor infectate şi interzicerea mişcărilor de animale şi a produselor şi subproduselor provenite de la acestea”, scrie într-un alt document intern al ANSVSA.
Documentul se numeşte „Analiză calitativă a riscului de pătrundere a pestei porcine africane în România” şi datează încă din 3 decembrie 2013!
Analiză de risc a fost repetată şi în 2016, cu aceleaşi concluzii!
Comisia Europeană, în februarie 2017: „România nu aplică încă multe măsuri destinate prevenirii pestei porcine africane”
Zona de unde venea ameninţarea ne era clar indicată: „Răspândirea PPA în Ucraina şi Belarus este un punct critic important pentru că pericolul la care este expusă comunitatea europeană devine nemijlocit”.
De acolo a şi pătruns pe teritoriul României.
Ce trebuia să facem?
„Statele europene trebuie să fie în alertă şi să-şi definească şi pregătească sistemele de prevenire şi de reacţie la această ameninţare pentru o lungă perioadă de-acum încolo”.
Ce a făcut România în toţi aceşti ani?
Ne-o spune un raport de audit al Comisiei Europene, făcut în România între 25 ianuarie şi 2 februarie 2017.
„Per ansamblu, raportul concluzionează că România nu aplică încă multe măsuri destinate prevenirii pestei porcine africane, de exemplu gestionarea populaţiei de porci mistreţi şi biosecuritatea în exploataţiile nonprofesionale, şi le va aplica doar în cazul în care este confirmată boala, cu o întârziere substanţială a rezultatelor”
Auditul Comisiei Europene din februarie 2017
„Pun la dispoziţia publicului documente oficiale”
Dar de ce nu aţi luat măsuri?, îi întrebăm pe cei din ANSVSA.
„Pentru că preşedintele Geronimo Brănescu, numit politic, nu se pricepe, nu înţelege gravitatea şi e genul care nu vrea să atragă atenţia, ca să rămână pe funcţie”, susţine specialistul.
„Geronimo Brănescu nu e pesedist, e oportunist”
Angajat al ANSVSA
De când epidemia a izbucnit, Brănescu a sacrificat câţiva dintre oamenii din instituţie.
„Nu ne putem da numele, dar pun la dispoziţia publicului, prin Libertatea, multe documente oficiale, care confirmă punct cu punct ceea ce afirmăm”.
Nota aşteptată de anul trecut e emisă abia în iulie 2018!
Pe 11 iulie 2018, la 6 luni de la primul focar recunoscut pe plan naţional, sub semnătura directorului general Cristian Dogan şi cu aprobarea preşedintelui Geronimo Răducu Brănescu este emisă o notă de serviciu.
Ea era aşteptată de un an!
„Având în vedere evoluţia şi extinderea pestei porcine africane pe teritoriul României, veţi dispune de urgenţă toate măsurile pentru suspendarea pe o perioadă nedeterminată a tuturor târgurilor de animale autorizate sanitar veterinar”
Nota de Serviciu ANSVSA, 11 iulie 2018
Deplasarea animalelor este unul dintre factorii principali ai răspândirii bolii.
De altfel, porcii mistreţi din Ucraina şi animalele importate din aceeaşi ţară au stat la orginea crizei, susţin specialiştii din ANSVSA.
Sanepidul avertizează Consiliile Locale că ele sunt vinovate de epidemie!
„Ca să-şi construiască un alibi, preşedintele Geronimo Brănescu a amintit celor din teritoriu că a mai emis o notă de serviciu, numărul 6913 din 2017”, spune omul din instituţie.
Numai că aceasta nu interzicea, ci doar cerea măsuri, în termeni generali.
Emisă în 8 noiembrie 2017, nota anterioară nu pomenea de pesta porcină, deşi existau date şi avertismente internaţionale referitoare la focarele din apropiere de România!
Nota se ocupa doar de târgurile fără autorizaţie sanitară.
„Crezând că astfel se spală pe mâni, Geronimo Brănescu le-a scris filialelor din ţară să anunţe Consiliile Locale că vor fi responsabile dacă apare vreo molimă! Ceea ce este un abandon de la misiunea ANSVSA, că noi, şi nu Consiliile Judeţene, aveam obligaţia să prevenim dezastrul!”, explică una din surse.
În documentul din 8 noiembrie 2017, trimis în teritoriu, preşedintele ANSVSA pasează responsabilitatea: „Instituţiile mai sus amintite trebuie să comunice Consiliilor Locale necesitatea respectării dispoziţiilor legale cu privire la înfiinţarea acestor târguri şi asumarea întregii responsabilităţi în eventualitatea apariţiei unei epidemii majore la animale”.
Geronimo Brănescu tace
Ziarul a trimis o solicitare oficială către ANSVSA.
L-am întrebat pe preşedintele Geronimo Brănescu cum explică lipsa măsurilor şi, concret, de ce documentul de interzicere a târgurilor de animale datează abia din 11 iulie 2018, dacă focarele de pestă porcină erau încă de acum un an.
Autoritatea a comunicat că răspunsul este în lucru.
Până la ora publicării articolului, Geronimo Brănescu nu a răspuns.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro