Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat pentru Libertatea că situația de la Arhivele Naționale Suceava este în atenția ei pentru că este vorba de documente vechi, inclusiv din perioada domnitorului Ștefan cel Mare.

„Sunt documente din vremea lui Ștefan cel Mare pe care le ține directorul în birou, unde are o aerotermă”, a spus prefectul.

Ea a explicat că, în urma demersurilor făcute, Secția Suceava a Arhivelor Naționale s-a mutat într-o clădire care aparținea Consiliului Județean Suceava și unde mai funcționează Centrul Militar Județean Suceava, iar clădirea în care a funcționat a revenit Consiliului Județean care va amenaja un Muzeu de Artă.

Prefectul a mai spus că, în prezent, se face procedura de predare-primire după schimbul de clădiri între Arhivele Naționale și Consiliul Județean Suceava. Adomnicăi a menționat că problema actuală a fost sesizată odată cu venirea frigului, când s-a constatat că în Arhivele Naționale încălzirea nu este corespunzătoare fiindcă centrala termică nu mai funcționează non-stop, ci doar în ti pul zilei, după ce un fochist a ieșit la pensie.

Ea a menționat că, pe lângă faptul că documentele trebuie păstrate în condiții de temperatură de 15 grade Celsius ca să nu se degradeze, nici personalul nu are confortul necesar pentru desfășurarea activității.

Mirela Adomnicăi mai spune că va cere președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, să angajeze cât se poate de repede un fochist pentru că iarna abia a început și că vor urma câteva luni cu temperaturi foarte scăzute.

„Situația este clară. Un fochist a ieșit la pensie, iar locul său a rămas vacant. Trebuie organizat concurs pentru acest post”, a spus prefectul.

Citește și:

Drapele de Centenar de 125.300 de lei. Primăria Sectorului 1 împarte asociațiilor de proprietari 1.400 de steaguri

Urmărește-ne pe Google News