- ”Și eu am făcut un spital”, a spus, nervoasă, primărița, referindu-se la spitalul Victor Gomoiu.
- Libertatea publică azi documente interne din Primărie care arată cum Gabriela Firea a dat televiziunilor, radiourilor și site-urilor 5,2 milioane de lei în perioada 15 august – 15 noiembrie ca să promoveze realizarea unui spital unde Corpul de Control al Guvernului a descoperit o fraudă uriașă!
- Comparând documentele de achiziție ale constructorului Compagnie DEntreprises CFE SA cu facturile tăiate mai apoi către primărie pentru aceleași produse, inspectorii au găsit zeci de supraevaluări.
- De pildă, 8 vase de toaletă instalate la spitalul de copii Gomoiu au fost plătite cu 2.858 de lei bucata, în timp ce au costat, de fapt, 272 de lei!
- Spitalul de copii Gomoiu a fost construit cu 48 de milioane de euro, ”dar experții angajați chiar de Primărie în procesul cu constructorul estimează furtul la peste 15 milioane de euro”, potrivit unor surse din Primărie!
are în grijă Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), instituție din subordinea Primăriei Capitalei.
Cel pe care Primăria a insistat cel mai mult în ultima vreme a fost spitalul de copii Gomoiu. Acesta a fost contractat și făcut pe vremea lui Sorin Oprescu, dar a fost finalizat, recepționat, plătit și inaugurat în mandatul Gabrielei Firea.
”Am construit singurul spital privat de copii, de la Revoluție”, a ținut să amintească Gabriela Firea, deranjată de faptul că în spațiul public se discută mult despre alt spital de copii, cel construit în Berceni din fonduri private de fundația ”Dăruiește viață”.
Zilele trecute, pe Facebook, primarul a distribuit o postare în care ”rivalii” de la ”Dăruiește viață” erau insultați, în termenii următori:
”Astia căcare face ei un spital vrea sa doneze Pintea un aparat dă radioterapie. Dă ce? Luați unu din ăia 35 de milioane euroi donați. Nu așa ați măcănit la teveu, caca luati voi? Sa dea la săraci Pintea! Da mai stati putin caca vine Vladut regele medicamentelor si va da el din aia 15 milioane dă la PLUS scuzi de la Magicacamp! # Marscumanipularile”.
Acest atac, postat de Dana Budeanu și distribuit apoi de primăriță, vine concomitent cu spoturile care rulează pe televiziuni și pe net și în care Gabriela Firea elogiază construcția spitalului Gomoiu.
Ce nu se știe este cât costă promovarea și cât a costat în plus spitalul Gomoiu.
Libertatea a intrat în posesia unor documente interne ale Primăriei în care Corpul de Control al Guvernului și experți în construcții, contractați chiar de către PMB, au evidențiat cât de mult s-a încărcat factura din bani publici pentru spitalul de copii Gomoiu.
Deși e în posesia acestor informații, Primăria nu le-a făcut niciodată publice și prezintă investiția de la Gomoiu drept un mare succes.
7 televiziuni iau grosul banilor
Recent, Administrația Spitalelor a cumpărat publicitate pentru realizările sale în valoare de:
- 1,75 milioane de lei în perioada 15 august 2019 – 15 septembrie 2019.
- 1,75 milioane de lei în perioada 16 septembrie 2019 – 15 octombrie 2019.
- 1,70 milioane de lei în perioada 16 octombrie 2019 – 15 noiembrie 2019.
În total, prețul cu TVA este de 5,2 milioane de lei.
7 televiziuni iau grosul banilor. Lor li se adaugă 8 stații radio și 13 site-uri.
Contractul este pe trei ani, dar în 2020 și 2021 se mai cheltuiesc doar aproximativ 500.000 de lei, pe afișe, broșuri și mape de prezentare.
Prețuri de 9 ori, de 12 ori, de 20 de ori mai mari!
În același timp, tot ASSMB se judecă pentru Spitalul Gomoiu cu firma belgiană Compagnie DEntreprises CFE SA, care a dat în judecată Administrația Spitalelor.
”Inițial, ASSMB se organizase să piardă procesul. Dar oameni din interior s-au opus așa că au ieșit la iveală informații despre cât de mult s-a cheltuit în plus la Gomoiu”, au explicat surse din primărie pentru Libertatea.
Informațiile din instanță se adaugă unui raport al Corpului de Control din 2017, în posesia căruia a intrat ziarul. Un fragment din acesta este redat la sfârșitul articolului.
Trimiși de premierul Mihai Tudose, inspectorii de la Guvern au pus față în față cât a dat constructorul pe diverse produse, de la vase de toaletă până la hidrofoare, și cu cât a încărcat ASSMB, pe exact aceleași obiecte. Prețurile sunt de 9 ori, de 12 ori, de 20 de ori mai mari!
Controlul se referă la perioada 2012-2017, Corpul de Control al Guvernului a realizat un raport amplu despre cheltuielile din interiorul ASSMB, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale din București.
La capitolul II.7 se vorbește despre “realizarea obiectivului de investiții “Reconstrucția, reamenajarea, modernizarea și echiparea spitalului Clinic de Copii «Victor Gomoiu»”
- “Executantul obiectivului de investiții a practicat adaosuri comerciale ridicate, ceea ce a condus la o majorare a prețului de vânzare a echipamentelor față de prețul său de achiziție cu procente cuprinse între 59% și 2.485%”
- Tot inspectorii observă că “ofertantul și-a stabilit profitul și cheltuielile indirecte în valoare totală de 30% (5% și 25%)”
Câteva exemple de achiziții supraevaluate, găsite de Corpul de Control al Guvernului:
În cazul ultimelor trei (echipamente electrice), Eaton Electric SRL este contractor, iar BK Simaceck Technick SRL este subcontractor.
Același subcontractor s-a ocupat și de sistemul de detecție incendiu, în timp ce vasele de closet și cada de duș au fost aduse în spital de Amero SRL (subcontractor), care a primit produsele de la Senso Ambiente SRL.
Toate aceste constatări au ajuns la primărie, la Gabriela Firea, în decembrie 2017. Nu a făcut nimic!
Sursă din PMB:
Corpul de Control al Guvernului nu e singurul care a sesizat ce s-a făcut cu banii publici la spitalul de copii Gomoiu.
În toamna acestui an, chiar înainte de campania publicitară de 1,1 milioane de euro, ASSMB a primit din partea experților angajați sesizări privind ”grave inadvertențe între oferta tehnică și financiară a antreprenorului și situația reală, din teren, de lucrări și echipamente livrate”.
Pe 11 octombrie 2019, oameni din ASSMB întocmesc o plâmgere penală către DNA, în care acuză contractorul Compagnie DEntreprises CFE SA și consultantul AECOM Ingineria SRL.
Aici apar și alte probleme.
- S-au montat doar două grupuri electrogene, în loc de trei grupuri electrogene pentru câte s-a solicitat decontarea.
- Solicitarea decontării unor aparaturi de capacitate mai mare, deși capacitatea efectivă a acestora este mult mai mică, spre exemplu: în locul rezervorului de 40 mc a fost livrat și montat unul cu capacitate mai mică, de 30 mc.
Exemplele sunt, din nou, cu zecile.
La inaugurarea din 14 mai 2018, făcută în prezența Vioricăi Dăncilă și a Gabrielei Firea, precum și în spoturile publicitare care rulează acum, spitalul Gomoiu arată perfect.
În imagini nu se văd însă petițiile medicilor, care au reclamat către ASSMB calitatea lucărilor, defecțiunile la instalații și paturile de mici dimensiuni, în care nu încap copiii. Și ei nu știau, până azi, costurile.
Primăria Capitalei nu a răspuns încă întrebărilor Libertății legate de felul în care a folosit concluziile Corpului de Control privind supraevaluările de la Spitalul Gomoiu.
Fragmente din raportul Corpului de Control, în care sunt evidențiate supraevaluările de la Spitalul Gomoiu: