- Bolnav de cancer, bărbatul avea două teste negative la coronavirus, dar după decesul diagnosticat cu ”detresă respiratorie acută” nu i s-a făcut o analiză a plămânilor, prin biopsie.
- Purtătorul de cuvânt al Institutului ”Balș”, Cătălin Apostolescu, spune că ”am eliminat fără dubiu diagnosticul de coronavirus”.
- ”Pacientul avea un alt tip de coronavirus, care dă un fel de guturai de obicei”, spune spitalul Balș.
- Libertatea a anonimizat datele personale ale pacientului decedat pe 14 martie pentru prezentarea acestui caz care arată cât de dificilă este sarcina sistemului medical din această perioadă.
Institutul Național de Boli Infecționase ”Matei Balș” și Spitalul Clinic Colentina împart aceeași curte. ”Balș” este un spital ”roșu”, care primește cazuri de coronavirus, iar Colentina este spital de suport.
Pe 12 martie a fost internat la Spitalul Balș un pacient, bărbat în vârstă de 40 de ani, întors de la Milano pe 7 martie și aflat în carantină la domiciliu, cu febră, tuse și alterarea stării generale cu disfuncție respiratorie.
”A fost solicitată ambulanță necesitând IOT (n. R.: intubație orotraheală) la domiciliu după care, având în vedere călătoria recentă, transportul pacientului în clinica noastră”, scrie în fișa de transfer de la Balș către Spitalul Colentina-Clinica ATI.
Pacientul a fost transferat de la Balș la Colentina pe 13 martie, ora 14:30, în stare gravă. Aici, medicii din Colentina s-au întrebat de ce a fost adus la ei și au cercetat istoricul cazului.
A revenit din Italia ”cu mască cu filtru, combinezon și mănuși”
”Am descoperit că pacientul s-a întors dintr-un spital din Milano, pe avion fiind transportat echipat cu mască cu filtru, combinezon și mănuși”, povestește un medic din Spitalul Colentina.
”Bărbatul s-a aflat în Italia pentru a urma un tratament oncologic, o ședință de imunoterapie cu molecule biologice, iar evoluția bolii era una staționară”, adaugă el. Nu cancerul îi punea acum viața în pericol.
Simptome ca la coronavirus
După 4 zile, carantinat la domiciliu împreună cu soția, omul a acuzat simptome ale infecției cu coronavirus: tuse, dificultăți de respirație, și a fost intubat, deoarece avea insuficiență respiratorie.
”Suferea de cancer, dar nu avea metastaze la plămâni. În fișa de transfer s-a specificat că a ieșit negativ la două teste la COVID-19, dar a ieșit pozitiv la coronavirus comunitar”, a explicat aceeași sursă.
Conform medicului, pacientul a murit la 12 ore după transferul de la Balș, mai exact sâmbătă, 14 martie, ora 02:00.
Ce spune spitalul Balș: ”Avea un alt tip de coronavirus”
”Regula este următoarea: odată ce eliminăm diagnosticul de COVID-19, pacientul nu poate rămâne la Terapie Intensivă, la Balș, pentru că secția noastră, în timpul epidemiei, este rezervată în întregime cazurilor de CO-VID 19. Altfel, cazurile de ARDS s-ar fi tratat aici”, explică Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”.
În momentul în care testul de CO-VID 19 s-a negativat, conform protocolului, bărbatul fost transferat în altă terapie intensivă. Avea un alt tip de coronavirus, cel care circulă în mod obișnuit în populația europeană și dă un fel de guturai de obicei.
Cătălin Apostolescu:
Ce spun medicii de la Colentina
”Noi, medicii din Terapie-Intensivă ținem legătura și suntem receptivi la toate informațiile și sfaturile oferite de colegii nostri din China”, povestește un cadru medical de la Colentina.
Medicii experimentați din China susțin că testele de exudat faringian și nazal ale unui pacient infectat cu noul coronavirus se pot negativiza, dar se pozitivează în aparatul traheo-bronșic. Adică în alveole.
Medic de la Spitalul Colentina:
”De ce a fost transferat la Colentina un caz grav de la Balș?
Pacientul a avut o evoluție specifică noului coronavirus și a decedat din cauza detresei respiratorii acute, ceea ce i-a alertat pe cei din Colentina.
”Acute respiratory distress syndrome (ARDS)” este forma finală a manifestării noului COVID-19, potrivit cazuisticii internaționale.
”Nu înțelegem de ce un pacient aflat în stare gravă la ATI Balș, care este un spital roșu, a fost transferat la noi, la Colentina, unde cadrele medicale nu au echipament de protecție, nu există combinezoane și măști cu filtru? De ce s-a transferat un caz grav de la Balș?”, sunt doar câteva dintre nedumeririle medicilor de la Colentina care au contactat Libertatea.
În schimb, cei de la ”Balș susțin că fusese eliminat fără dubiu diagnosticul de COVID-19 înaintea transferului.
Pacientul a fost diagnosticat după ce s-au recoltat probe prin aspirat traheal, deoarece era deja intubat. Pe baza probelor din trahee s-au efectuat atât testele moleculare specifice CO-VID 19 și printr-un test mai nou și mai sofisticat: Bio-Fire, ”care face un PCR multiplu care vede și o mulțime de alți germeni”, a mai explicat medicul Cătălin Apostolescu.
Acesta asigură că medicii de la ”Balș” au eliminat diagnosticul de COVID-19 înainte ca pacientul să fie transferat la Colentina, unde medicii n-au știut că i se făcuseră acestuia teste recoltate din trahee, care au mai multă acuratețe, și ele au ieșit negative.
Un alt caz în stare gravă a fost mutat
Acesta nu este singurul transfer efectuat în aceste zile între Balș și Colentina. Cu două zile înainte să ajungă bărbatul de 40 de ani întors de la Milano, pe 11 martie a fost adus în spitalul vecin un alt caz de import.
Un bărbat de 52 de ani, cu afecțiuni cronice preexistente, diabet, astm bronșic, obezitate morbidă și care s-a întors pe 8 martie de la Londra a fost dus direct de la Aeroportul Otopeni la Balș în stare gravă, cu insuficiență respiratorie.
La fel ca și la primul caz, pe lângă câteva bacterii iese pozitiv și la coronavirus comunitar, dar este specificat că a ieșit negativ la două testări cu COVID-19.
Pacientul se află în continuare intubat, în stare gravă la Colentina.
”Nu înțelegem cum de un conoravirus comunitar, trecut în fișa de transfer, să se poată comporta ca un coronavirus tip SARS?!, se întreabă medicii de la Colentina.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro