Un set de documente se referă la reacția probabilă a Rusiei la trecerea distrugătorului prin apele ucrainene de pe coasta Crimeei, miercuri. Un alt document conține date despre planurile unei posibile prezențe militare a Regatului Unit în Afganistan, după încheierea acolo a operațiunii NATO conduse de SUA.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat că un angajat a raportat pierderea actelor, adăugând: „Ar fi nepotrivit să comentăm mai mult”.
Documentele, în total aproape 50 de pagini, au fost găsite în spatele unei stații de autobuz din Kent, marți dimineață, devreme. O persoană care a dorit să rămână anonimă a contactat BBC, după ce a realizat caracterul sensibil al conținutului.
BBC consideră că documentele, care includ e-mailuri și prezentări PowerPoint, provin din biroul unui înalt funcționar de la Ministerul Apărării.
Documentele referitoare la distrugătorul de tip 45 al Marinei Regale, HMS Defender, arată că o misiune descrisă de Minister ca fiind o „trecere nevinovată prin apele teritoriale ucrainene”, cu tunurile acoperite și elicopterul navei depozitat în hangarul său, a fost realizată cu așteptarea că Rusia ar putea răspunde agresiv.
Miercuri, peste 20 de avioane rusești și două nave de pază de coastă au escortat nava de război britanică în timp ce naviga la aproximativ 19 mile în largul coastei Crimeei.
Ministerul Apărării din Moscova a declarat că o navă de patrulare a tras focuri de avertizare și un avion a aruncat bombe în calea distrugătorului, dar guvernul britanic a respins aceste informații, negând că ar fi fost tras vreun foc de avertizare.
În urma controversei generate de misiunea HMS Defender, documentele descoperite în Kent confirmă că ruta aleasă de distrugător a fost o decizie calculată a guvernului britanic, în dorința de a demonstra sprijinul pentru Ucraina, în ciuda posibilelor riscuri pe care decizia le implica.
Britanicii ar putea lăsa forțe în Afganistan, după retragerea trupelor NATO
Documentele găsite mai includ actualizări privind campaniile de export de arme, inclusiv observații sensibile cu privire la zonele în care Marea Britanie s-ar putea afla în competiție cu aliații europeni.
Și există, de asemenea, note informative despre sesiunea de lunea trecută a dialogului de apărare Marea Britanie-SUA, inclusiv observații cu privire la primele luni în funcție ale președintelui Joe Biden. Se precizează că atenția timpurie a administrației Biden asupra Chinei și Indo-Pacificului arată că „există încă multă continuitate comparativ cu administrația anterioară”.
Un document, adresat secretarului privat al lui Ben Wallace, marcat cu „Secret UK Eyes Only”, subliniază recomandări extrem de sensibile pentru amprenta militară a Regatului Unit în Afganistan, după încheierea operațiunii Resolute Support, operațiunea NATO încheiată în prezent în urma Decizia președintelui Biden de la începutul acestui an, de a retrage forțele americane.
Documentul discută o cerere americană de asistență britanică în mai multe domenii specifice și abordează întrebarea dacă forțele speciale britanice vor rămâne în Afganistan, odată cu retragerea completă. Rapoartele media au sugerat deja că Marea Britanie are în vedere să lase câteva forțe acolo.
Datorită sensibilității documentului, BBC a decis să nu raporteze detalii care ar putea pune în pericol securitatea britanicilor și a altor angajați din Afganistan.
Rareori o colecție de documente pierdute acoperă o gamă atât de largă de domenii importante.
Aceasta este o gafă majoră pentru Ministerul Apărării, care efectuează în prezent o investigație detaliată cu privire la modul în care hârtiile au ajuns la un colț de stradă, în ploaie, în primele ore ale zilei de marți dimineață.