Noile documente au fost publicate la o zi după ce oficiali de la vârful administrației Biden au declarat că investighează o potențială scurgere de documente care detaliează planuri de război ucrainene și alte informații despre armata ucraineană și stadiul războiului.

Unul dintre documente, datat 23 februarie, este etichetat „Secret/NoForn”, ceea ce înseamnă că nu a fost conceput pentru a fi împărtăşit cu ţări străine. De altfel, un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informaţii a numit scurgerea de informaţii „un coşmar pentru cei cinci ochi (Five Eyes)”, făcând referire la Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă şi Canada, aşa-numitele naţiuni „Five Eyes”, care îşi împărtăşesc în general informaţiile.

Mick Mulroy, un fost oficial de la vârful Pentagonului, a declarat că scurgerea documentelor clasificate reprezintă „o încălcare semnificativă a securității” care ar putea împiedica planificarea militară ucraineană. „Deoarece multe dintre acestea sunt fotocopii de documente, se pare că a fost o scurgere deliberată făcută de cineva care a dorit să dăuneze eforturilor Ucrainei, SUA și NATO”, a spus el.

Ce informații apar în documente

Noul lot de documente a fost publicat în special pe Twitter și pe Telegram, dar un document a fost găsit și pe 4chan, o platformă unde se postează anonim și care nu are mare audiență. Documentul de pe 4chan este o hartă care pretinde să arate situația din orașul Bahmut, scena unei bătălii aprige ce durează de multe luni.

Dacă documentele publicate joi se concentreză pe situația din Ucraina și planurile NATO și SUA de a consolida armata ucraineană, cele de vineri merg mult mai departe.

Analiștii de securitate care le-au examinat spun că ele conțin informații sensibile despre China, teatrul militar din Indo-Pacific, Orientul Mijlociu și lupta împotriva terorismului.

Documentele privind armata ucraineană conțint informațiile despre livrările anticipate de arme, capacitatea trupelor și alte planuri de luptă. Oficialii Pentagonului recunosc că sunt documente legitime ale Departamentului Apărării, dar copiile par să fi fost modificate în anumite părți față de formatul lor original. Versiunile modificate, de exemplu, supraestimează estimările americane în privința numărul de soldați ucraineni uciși pe front și subestimează estimările privind rușii uciși.

Scurgerea, parte din războiul informațional?

Vineri, un înalt oficial ucrainean a spus că scurgerea pare a fi un plan rusesc pentru a discredita contraofensiva Kievului, în timp ce bloggerii ruși au avertizat urmăritorii să nu aibă încredere în orice informație: „serviciile occidentale ar putea induce în eroare conducerea noastră”.

În spatele ușilor închise, se caută vinovații. Un oficial din securitate a spus că este posibil ca documentele să nu provină de la oficiali ucraineni, deoarece aceștia nu au avut acces la planuri specifice, care poartă amprenta birourilor Statului Major Comun al Pentagonului. Un al doilea a spus că depistarea modului în care au fost scurse documentele va începe cu identificarea oficialilor care au avut acces la ele.

Prima tranșă de documente pare să fi fost postată la începutul lunii martie pe Discord, o platformă populară printre jucătorii video, potrivit lui Aric Toler, analist la Bellingcat, site olandez de investigații.

În Ucraina, locotenent-colonelul Iuri Bereza, comandant de batalion al Gărzii Naționale a Ucrainei ale cărui forțe au luptat în estul țării în ultimele luni, spune că ignoră orice știre despre scurgere. El a menționat că războiul informațional a devenit atât de intens încât „nu mai putem determina unde este adevărul și unde este minciuna”.

„Suntem în acel stadiu al războiului în care războiul informațional este uneori chiar mai important decât ciocnirile fizice directe de pe front”, a spus colonelul Bereza.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News