Problemele nu se mai termină la stația de sortare a deșeurilor care a costat Primăria Sectorului 3 suma de 11 milioane de euro, dar care stârnit nemulțumirea locuitorilor din apropiere, fiind construită la 100 de metri de casele lor.
De data acesta, inspectorii Gărzii de Mediu au constatat că au descoperit trei bazine pentru deșeuri săpate fără a acord de mediu. Societatea SD3 Salubritate și Deszăpezire S3 a primit astfel o amendă de 50.000 de lei, a cincea în ultimul an.
Asta după ce, luna trecută, amendase cu 50.000 de lei societatea pentru că nu respectase alte două atenționări mai vechi.
În total, se ajunge la o sumă mare, 230.000 lei, aproape 50.000 de euro doar din amenzi.
50.000 de lei și astuparea bazinelor
Ce a găsit Garda de Mediu la ultimul control?
„La verificările efectuate în amplasament, pe lângă prevederile Autorizației de Mediu, s-a constatat că societatea a construit trei bazine în pământ în scopul amenajării unei stații de compost pentru deșeurile biodegradabile rezultate din activitățile de sortare deșeuri.
Instalația de tratare deșeuri (construcție bazine compostare deșeuri) a fost realizată fără obținerea deciziei etapei de încadrare/acordului de mediu și a aprobării”, a punctat Garda de Mediu către vecinii care au întrebat ce s-a dispus după ultimul control.
Comisarii au luat decizia de a da ultima amendă de 50.000 lei și, mai mult, a decis desființarea celor trei bazine.
Totodată, s-a dispus măsura complementară pentru desființarea lucrărilor neautorizate și terenul să se aducă la starea inițială.
Extras din răspunsul Gărzii de Mediu:
Nu aveau stație de tratare a aerului viciat
Libertatea a scris, în luna iunie, despre primele amenzi luate de societate pentru stația de sortare, amenzi care însumau 80.000 de lei.
Cu cele două din ultimul răspuns, 100.000 lei, se ajunge la 180.000 lei.
Însă nu sunt toate. În luna septembrie, Garda de Mediu a fost sesizată din cauza mirosurilor de la stația de sortare. A mers pe teren și a observat că aparatura care împiedica răspândirea izurilor nu funcționa.
„În urma inspecției s-a constatat că sistemul de captare a aerului viciat este incomplet, în sensul că nu erau montate hotele de aspirație și totodată tubulatura nu era complet racordată, acesta nefiind pus în funcțiune”, constata Garda Națională de Mediu.
Din cauza nefuncționării stației de tratare a aerului viciat, acesta poate reprezenta o sursă generatoare de disconfort olfactiv, în sensul că emisiile sunt dirijate necontrolat direct în atmosferă, fără a fi tratate.
Răspunsul Gărzii Naționale de Mediu:
a costat construirea stației de sortare a deșeurilor lângă casele oamenilor din Cățelu.
Peste un an de probleme și amenzi
Libertatea a scris încă din octombrie 2019 despre stația de sortare a deșeurilor făcută pe granița dintre București și Ilfov, la distanță infimă de gospodării, 100 de metri de curți.
Oamenilor li s-a spus, inițial, că în amplasament va fi depozitată sarea necesară pentru deszăpezire.
De-a lungul timpului, vecinii au acuzat, de mai multe ori, încălcări ale legii, pentru care firma a fost amendată de fiecare dată.
Libertatea a solicitat un răspuns de la companie și îl va publica de îndată ce îl va avea.