• Ordonanța de Urgență 26/ 2012 (privind măsuri de reducere a cheltuielilor) interzice efectuarea de cheltuieli cu asistența juridică, în condițiile în care există compartimente de specialitate.
  • În situaţii ”temeinic justificate”, dacă serviciile juridice nu se pot asigura de către personalul angajat, pot fi achiziţionate servicii de această natură, în condiţiile legii, cu aprobarea consiliilor locale, judeţene sau Consiliului General al Municipiului Bucureşti, spune actul normativ.
  • Primăria Sectorului 1 cheltuie bani publici pe serviciile externalizate unor case de avocatură, fără a folosi propriul compartiment juridic, însă nu este singura primărie care face asta!

Extrase de cont aflate în posesia ziarului, cheltuieli pentru servicii juridice externe la Primăria Sectorului 1:

Extras de cont/ 28.05.2014 – 192.387,53 de lei
Extras de cont/ 26.06.2014 – 172.928,20 de lei
Extras de cont/ 28.08.2014 -92.748,81 de lei
Extras de cont/ 21.09.2015 – 132.357,27 de lei
Extras de cont/ 25.05.2017 – 10.045,27 de lei
–––––––––––––––––––––––
Total: 602.467,08 de lei (circa 128.000 de euro)

Este jaf de bani publici! Se pontează și mersul la arhive câte patru ore, ceea ce e imposibil, n-a stat nimeni patru ore în arhivă, mai ales la Sectorul 1. Acolo nu este loc de studiu, sunt spații înguste, toți copiază dosarele la xerox.

Surse din lumea avocaților, pentru Libertatea:

Cel mai întâlnit nume pe lista serviciilor plătite de Sectorul 1 în perioada menționată este cel al avocatului Mihai Covaliu, fost jucător și arbitru de hochei pe gheață, și președinte al Federației Române de Hochei pe Gheață între 2015 și 2017.

Conform documentelor, avocatul a fost plătit de 107 ori, onorariul fiind cuprins între 255 de lei și 35.726,88 lei, pentru un total de peste 208.000 de lei.

Fostul șef de la hochei, 44.250 de euro

Sumele plătite către Mihai Covaliu:

  • 2014 – 152.571,02 de lei
  • 2015 – 50.751,96 de lei
  • 2017 – 4.887,33 de lei
  • Total: 208.206,31 de lei (circa 44.250 de euro).

Așadar, o treime din suma totală a fost trimisă spre această casă de avocatură.

Mihai Covaliu

De asemenea, Flavia Teodosiu, avocatul lui Liviu Dragnea, a încasat sume importante de la primărie. Abonată la bani publici este și casa de avocatură ”Boștină și Asociații”.

Confirm că am avut contract cu Primăria Sectorului 1, însă nu am la îndemână exact cuantumul onorariilor și nici nu aveam de unde să știu că eu am cele mai multe încasări. Mai avem în derulare doar dosarele încă în lucru din perioada contractului. Ultima dată nu am mai participat la procedura de selecție.

Avocatul Mihai Covaliu:

De asemenea, Libertatea este în posesia acordului-cadru semnat în 2013, care dezvăluie onorariile plătite de Primăria Sectorului 1 pentru serviciile juridice externalizate.

Onorarii de peste 200 de lei pe oră plus TVA

Actul prevede ca serviciile de asistență juridică să fie retribuite cu onorarii de 216,72 lei/ oră plus TVA de 51,01 lei. 

Extrasele de cont intrate în posesia ziarului sunt din mandatul lui Andrei Chiliman. Primarul PNL a fost reținut de DNA sub acuzația de trafic de influență, iar în iunie 2015 a fost suspendat din funcție. Contractele de de asistență juridică demarate în mandatul său au mers mai departe.

Andrei Chiliman

Primăria București plătește șase firme

Cu un departament juridic de zeci de angajați, și Primăria Municipiului București preferă să meargă pe mâna unor firme private, 6 la număr, în procesele în care este parte.

Libertatea are draftul unui contract semnat pe 6 august 2013 între ”Boștină și Asociații” și Primăria Capitalei, reprezentată la acea vreme de edilul Sorin Oprescu. 

  • La obiectul contractului stă scris: ”Acordarea serviciilor de consultanță, asistență și/sau reprezentare juridică în litigiile prezente sau viitoare, aflate pe rolul oricăror instanțe, de judecată sau arbitrale, naționale sau internaționale, indiferent de obiectul și valoarea litigiului, în care Municipiul București este parte”.

”Opera” lui Oprescu

În acest timp, juriștii instituției sunt folosiți doar pentru litigii mărunte. Iar surse din piață susțin că ”Mocanu și Asociații” (fosta ”Boștină și Asociații”) încasează sume de zeci de mii de euro.

Pentru asistență juridică, Primăria achită onorarii și de 300 de euro pe oră. 

Actualul edil, Gabriela Firea, poate invoca faptul că acordul cu firma de avocatură nu s-a semnat în mandatul său, ci al lui Sorin Oprescu, însă contractele au fost prelungite în 2018.

Sorin Oprescu

”Boștină și Asociații” și-a schimbat numele după ce liderul firmei a avut probleme cu legea. 

Libertatea a contactat firma de avocatură ”Mocanu și Asociații”.

”Ca urmare a organizării unei proceduri publice de selecție, pe 6 august 2013, Municipul București a semnat acorduri cadru cu 6 case de avocatură, printre care și societatea noastră. Nu a existat niciodată intenția de a se renunța la acordul-cadru sus-menționat.

În 2018, Primăria a organizat o nouă procedură publică de selecție, societatea noastră fiind, alături de alte cinci case de avocatură, selectată pentru a presta servicii juridice de asistență și reprezentare juridică a Capitalei pentru încă patru ani.

Reprezentanții casei de avocatură ”Mocanu și Asociații”:

”Tariful nostru e de trei ori mai mic și am câștigat 90% dintre procese”

-Libertatea: Aveți un onorariu de 300 de euro pe oră?
-”Mocanu și Asociații”: Tariful maxim pe oră pe care societatea noastră l-a perceput este cu mult mai redus, respectiv de peste trei ori mai mic decât suma pe care o precizați.

De-a lungul colaborării cu municipalitatea, procentajul dosarelor pe care le-am câștigat pentru această instituție este unul foarte ridicat, respectiv 90% din totalul dosarelor în care am asigurat reprezentarea în fața instanțelor de judecată.

Reprezentanții ”Mocanu și Asociații”

-Libertatea: De ce și-a schimbat firma denumirea?
”Mocanu și Asociații”: Societatea Profesională cu Răspundere Limitată -Mocanu și Asociații și-a schimbat denumirea în iunie 2015 prin Decizie a Baroului București ca urmare a retragerii din societate a unor avocați asociați.

Ziarul a adresat un set de întrebări Primăriei Generale și primăriilor de sector pentru a afla răspunsuri legate de contractarea serviciilor juridice externe.

  • Ce număr de angajați are Departamentul Juridic?
  • De ce se angajează serviciile unor avocați din exterior sau ale unor case de avocatură?
  • Cât au costat aceste servicii externalizate pe anul 2019?

Primăria Sectorului 3: ”Am achitat 14.399 de lei în 2019”

Până la închiderea ediției, a răspuns doar Primăria Sectorului 3.

”Direcția Juridică are un director executiv și nouă consilieri juridici repartizați în cadrul a două servicii și un compartiment”, spune primăria lui Robert Negoiță.

Achiziționarea serviciilor juridice din exterior au la bază o justificare legală, adică un temei legal ce permite autorității/ instituției publice să încheie un act juridic (acord- cadru/ contract subsecvent/ contract de achiziție publică) având un asemenea obiect și o justificare privitoare la numărul redus al consilierilor juridici şi numărul de dosare existente la un moment dat la nivelul direcției/ compartimentului juridic din cadrul fiecărei instituții.

Primăria Sectorului 3:

”Pentru serviciile de consultanțä şi reprezentare juridică aferente anului 2019, la nivelul instituției noastre a fost achitată suma de 14.399 lei inclusiv TVA”, mai spune instituția.

”Pentru contractul de prestări servicii de consultanță și reprezentare juridică aflat în prezent în derulare, la nivelul instituției noastre onorariul prestatorului este de 350 lei fără TVA/ oră pentru redactare documente și 300 lei fără TVA/ oră pentru reprezentare în instanță. Nu se pontează activitatea de deplasare la arhiva instanței judecătorești. În prezent, la nivelul Sectorului 3, se află în derulare un  singur contract ce are ca obiect servicii de consultanță și reprezentare juridică”, încheie Primăria Sectorului 3.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 17

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News