Prăbușirea unui zgârie-nori, luată în calcul

Cu câțiva ani înainte de atacul din 7 octombrie 2023, liderii Hamas plănuiau un val mult mai letal de atacuri teroriste împotriva Israelului – care ar putea include prăbușirea unui zgârie-nori din Tel Aviv după modelul celui din 11 septembrie – în timp ce făceau presiuni asupra Iranului pentru a-i ajuta să își realizeze viziunea de anihilare a statului evreu, potrivit documentelor confiscate de forțele israeliene în Gaza.

Înregistrările electronice și documentele despre care oficialii israelieni spun că au fost recuperate din centrele de comandă ale Hamas arată o planificare avansată a atacurilor folosind trenuri, bărci și chiar căruțe trase de cai – deși mai multe planuri au fost prost întocmite și extrem de nepractice, au declarat experții în terorism.

Planurile prevăd atragerea grupurilor militante aliate pentru un atac combinat împotriva Israelului din nord, sud și est.

Fondul de documente include o prezentare comentată și ilustrată care detaliază opțiunile posibile pentru un asalt, precum și scrisori adresate de Hamas liderilor iranieni de vârf în 2021, în care se solicită sute de milioane de dolari pentru finanțare și antrenament pentru 12.000 de luptători Hamas suplimentari.

Rufin Zamfir, expert în dezinformare rusească: „Este obligatoriu ca instituțiile competente să verifice dacă Rusia a interferat în procesul electoral din România”
Recomandări
Rufin Zamfir, expert în dezinformare rusească: „Este obligatoriu ca instituțiile competente să verifice dacă Rusia a interferat în procesul electoral din România”

Nu este clar dacă Iranul știa de documentul de planificare sau a răspuns la scrisori, însă oficialii israelieni consideră că solicitările fac parte dintr-un efort mai amplu al Hamas de a-și atrage aliații iranieni în genul de confruntare directă cu Israelul pe care Teheranul a încercat în mod tradițional să o evite.

Cele 59 de pagini de scrisori și documente de planificare în limba arabă obținute de The Washington Post reprezintă o fracțiune din miile de documente pe care Forțele de Apărare ale Israelului spun că le-au confiscat de când a început invazia terestră în Gaza, la 27 octombrie.

Uciderea lui Hasan Nasrallah, un moment-cheie

Decizia de a face publice documentele vine într-un moment în care liderii israelieni se gândesc un posibil atac, după ce Iranul a lansat peste 180 de rachete balistice împotriva Israelului la 1 octombrie, ca răspuns la uciderea, la 27 septembrie, a lui Hasan Nasrallah, clericul șiit și lider al grupării militante Hezbollah din Liban.

„Hamas este atât de hotărâtă să șteargă Israelul și poporul evreu de pe hartă încât a reușit să atragă Iranul într-un conflict direct – în condiții pentru care Iranul nu era pregătit”, a declarat un oficial israelian din domeniul securității care a analizat scrisorile și documentele de planificare.

Mircea Geoană, când ocupa funcția de ministru de externe, l-a angajat pe Călin Georgescu drept consilier personal
Recomandări
Mircea Geoană, când ocupa funcția de ministru de externe, l-a angajat pe Călin Georgescu drept consilier personal

Oficialul, ca și ceilalți intervievați, a vorbit sub rezerva anonimatului despre documentele sensibile confiscate de forțele israeliene în Gaza.

SUA sprijină dreptul Israelului de a se apăra

Președintele Joe Biden a declarat, recent, că Statele Unite sprijină dreptul Israelului de a se apăra „împotriva Iranului și a tuturor aliaților săi – Hezbollah, Hamas și Houthis”.

„Facem tot ce putem pentru a ușura suferința tuturor oamenilor din cauza acestui război împotriva Hamas, pe care Hamas l-a început”, a declarat Biden la o întâlnire la Casa Albă cu liderii religioși evrei.

În scrisorile scrise în 2021, liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, face un apel energic către mai mulți înalți oficiali iranieni – inclusiv către liderul suprem al țării, Ali Khamenei – pentru sprijin financiar și militar suplimentar, promițând că astfel ar putea distruge complet Israelul în doi ani.

„Vă promitem că nu vom pierde niciun minut și niciun ban, dacă nu ne va ajuta să atingem acest obiectiv sacru”, se arată într-o scrisoare din iunie 2021, aparent semnată de Sinwar, precum și de alți cinci oficiali Hamas.

În scrisori, Sinwar nu oferă detalii despre modul în care intenționa să distrugă Israelul. Oficialii israelieni, dar și alte surse din Orientul Mijlociu susțin că Teheranul a fost surprins de atacul din 7 octombrie și s-a supărat pe Sinwar pentru că nu și-a dezvăluit intențiile în avans.

Mulțumim, Klaus! Aroganța, lăcomia și servilismul au produs, în mod uimitor, speranță
Recomandări
Mulțumim, Klaus! Aroganța, lăcomia și servilismul au produs, în mod uimitor, speranță

Aceștia susțin însă că, atât Iranul, cât și Hezbollah, știau că Hamas făcea pregătiri pentru un atac major. „A fost strategia lor comună de a ataca Israelul”, a declarat un analist.

Iranul a furnizat sute de milioane de dolari

La rândul lor, analiștii americani și israelieni cred că Iranul a furnizat sute de milioane de dolari aripii militare a Hamas și și-a sporit sprijinul în 2023.

Teheranul a refuzat să se implice direct în lupta Hamas, după atacul din 7 octombrie asupra sudului Israelului.

De atunci, pe măsură ce conflictul s-a extins, Iranul a fost atras tot mai mult în conflict, inclusiv cu două atacuri aeriene masive asupra statului evreu.

Între timp, războiul Israelului din Gaza a ucis peste 42 000 de persoane, potrivit Ministerului Sănătății din Fâșie, care nu face distincție între civili și combatanți, dar afirmă că majoritatea morților sunt femei și copii. În Liban, numărul morților depășește 2.000 și este în creștere.

Deși autenticitatea documentelor nu a putut fi stabilită în mod clar, conținutul acestora este în mare parte în concordanță cu evaluările serviciilor de informații americane și ale aliaților de după 7 octombrie privind planificarea pe termen lung a Hamas și relațiile complexe cu Iranul.

Documentele sunt autentice

Agențiile de informații americane au văzut unele dintre documentele Hamas capturate, iar The Washington Post a împărtășit copii ale documentelor sale cu mai mulți oficiali, niciunul dintre aceștia neexprimându-și îngrijorarea cu privire la autenticitatea lor, dar refuzând să comenteze public.

Jurnliștii au vorbit, de asemenea, cu oficiali israelieni din cadrul altor agenții care nu au fost implicate în operațiunea de analizare a documentelor, care au apreciat în mod independent că acestea sunt autentice.

Misiunea Iranului la Organizația Națiunilor Unite, în urma întrebărilor jurnaliștilor, a acuzat Israelul de răspândirea dezinformării.

„Considerăm regimul israelian drept o entitate criminală mincinoasă, anti-umană și nu acordăm nicio credibilitate iluziilor lor”, a declarat un purtător de cuvânt al Misiunii. „Ei au o lungă istorie de răspândire a informațiilor false, de fabricare a unor documente și de desfășurare a unor operațiuni psihologice înșelătoare”.

Basem Naim, un oficial de rang înalt al Hamas, a refuzat să comenteze conținutul scrisorilor și înregistrărilor, dar a declarat că Israelul are o istorie de fabricare a documentelor.

Atacul Hamas din 7 octombrie, planificat pe parcursul mai multor luni în condiții secrete, a presupus spargerea simultană a zidului de perimetru din Gaza de către aproximativ 6 000 de luptători care au devastat baze militare israeliene din apropiere, orașe și kibbutz-uri, ucigând peste 1.200 de persoane și luând aproximativ 250 de ostatici.

Atacul, conceput de Sinwar și de alți lideri ai aripii militare Hamas din Gaza, a fost cel mai mortal atac împotriva civililor evrei de la Holocaust încoace.

Scenarii pe mai multe fronturi

Dar, în lunile care au precedat atacul, Hamas a prevăzut să meargă mult mai departe, sugerează un document. O prezentare de 36 de pagini creată la sfârșitul anului 2022 și descoperită la un avanpost Hamas din nordul Gazei pe 10 noiembrie prezintă opțiuni și scenarii pentru atacarea Israelului pe mai multe fronturi, cu ținte care variază de la centre de comandă militare la centre comerciale.

Documentul în limba arabă, intitulat „Strategie pentru construirea unui plan adecvat de eliberare a Palestinei”, conține zeci de hărți, fotografii și scheme care descriu mișcarea luptătorilor Hamas împotriva țintelor israeliene și un posibil film pentru atacuri.

„Vă prezentăm această viziune, care vorbește despre strategia adecvată pentru eliberarea Palestinei în viitorul apropiat, cu voia lui Dumnezeu”, se arată în preambulul prezentării.

Informații din mii de fotografii și hărți

Potrivit prezentării, planurile de atac au fost sprijinite de o „bază de date” care includea mai mult de 17. 000 de fotografii – de la imagini din satelit la fotografii ale orașelor israeliene, realizate de camerele dronelor sau preluate din postările de pe rețelele de socializare.

Printre imaginile afișate se numără dispunerea bazelor aeriene și a instalațiilor militare israeliene, precum și diagrame care prezintă modelele de zbor ale aeronavelor comerciale care folosesc Aeroportul Internațional Ben Gurion din apropiere de Tel Aviv.

Prezentarea schițează trei posibile vectori de atac și sugerează tactici de păcălire a agenților de securitate israelieni. Planurile includ un amestec de operațiuni cu tehnologie redusă, dintre care unele au fost utilizate la 7 octombrie, și altele care par a fi mai avansate

Printre acestea din urmă se numără un plan de distrugere a unui zgârie-nori din Tel Aviv. Documentul identifică ca posibile ținte Turnul Moshe Aviv, o clădire de 70 de etaje care este a doua ca înălțime din Israel, precum și complexul Azrieli Center, care cuprinde trei zgârie-nori, un mare centru comercial, o gară și un cinematograf.

Planul menționează prezența în apropiere a cartierului general al IDF și sugerează că prăbușirea unui zgârie-nori din zonă ar putea distruge și ceentrul de comandă.

Dar se pare că Hamas nu și-a dat seama exact cum ar putea fi dărâmate clădirile, recunoaște documentul. „Lucrăm la găsirea unui mecanism de distrugere a turnului”, se arată în document.

Sistemul feroviar, o țintă mai practică

O țintă mai practică, credea Hamas, era sistemul feroviar al Israelului. Documentul descrie mai multe variante ale unui plan de utilizare a căilor ferate pentru a transporta luptători și explozibili- inclusiv cisterne de combustibil care ar putea fi detonate cu bombe mici – în cel mai mare oraș din Israel.

„Linia de cale ferată este destinată transportului de combustibil, care este un punct slab în cazul exploziei unui tren după deplasarea în interiorul unuia dintre orașe (o bombă în mișcare)”, se arată în document.

Alte planuri prevedeau modificarea vehiculelor astfel încât acestea să poată călători pe șine și transformarea navelor de pescuit în bărci de atac de mare viteză pentru a duce luptători și explozibili în porturile israeliene. Referindu-se la planul bărcilor ca bombe, documentul afirmă că Hamas „a găsit deja un mecanism care funcționează”.

Cea mai neobișnuită propunere

Poate cea mai neobișnuită propunere a fost un plan de reînviere a trăsurilor trase de cai din antichitate ca mijloace de transport moderne pentru luptători și arme.

Prezentarea include fotografii și descrieri ale unui car cu trei oameni tras de cai care poate traversa cu ușurință teren accidentat. Un car ar oferi un „mecanism rapid și ușor” care emite puțină căldură sau sunet în comparație cu o motocicletă – un vehicul pe care luptătorii Hamas l-au folosit masiv în atacul din 7 octombrie.

„Transportă trei persoane, dintre care una este liberă să conducă, iar celelalte două să tragă și să lupte”, se spune în document despre aceste care.

Implicită în plan este convingerea că cei mai apropiați aliați ai Hamas se vor alătura pe deplin luptei după ce vor observa succesele primelor incursiuni ale grupului în Israel.

Conectarea și pregătirea fronturilor externe

Oficialii americani și israelieni cred că Sinwar, care a refuzat să împărtășească detaliile planului din 7 octombrie cu Hezbollah sau cu Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran înainte de atac, s-a convins că un atac al Hamas asupra Israelului ar declanșa un război mai amplu la care ambele grupuri ar fi obligate să se alăture în cele din urmă.

O parte esențială a oricărei operațiuni, se spune în document, ar fi „conectarea și pregătirea fronturilor externe (Liban, Siria și Sinai) și convenirea asupra mecanismelor de comunicare pașnică și în război”.

Hezbollah a început să lanseze rachete în nordul Israelului la 7 octombrie 2023, rafale care au provocat sute de victime și au determinat evacuarea a aproape 100.000 de civili israelieni.

Însă gruparea militantă – despre care se estima că are zeci de mii de luptători și până la 100.000 de rachete înainte de începerea luptelor – a refuzat să lanseze un atac la scară largă.

Căutarea implicării Iranului și nu numai

Sinwar, cunoscut pentru paranoia sa cu privire la scurgerile de informații, se pare că a ales să nu împărtășească planurile sale finale de atac cu principalii binefăcători ai Hamas de la Beirut și Teheran.

Dar liderul Hamas a fost foarte clar în ceea ce privește intenția sa finală: distrugerea statului Israel. El repetă acest lucru de mai multe ori în scrisorile capturate și le cere oficialilor iranieni să îl ajute în demersul său.

O serie de scrisori datate în iunie 2021 sunt, în esență, rugăminți adresate liderilor iranieni de a trimite mai mulți bani și de a oferi instruire pentru o divizie de noi luptători.

Scrisorile, semnate de Sinwar și de alți lideri Hamas din Gaza, sunt adresate lui Khamenei, precum și lui Ismail Qaani, liderul Forței Quds a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice – o unitate de elită care supraveghează vasta rețea de miliții iraniene – și lui Sayed Izadi, șeful operațiunilor palestiniene al Forței Quds din Beirut.

Scrisorile au fost găsite în ianuarie în buncărul de comandă al lui Sinwar din Khan Younis, au declarat oficialii israelieni.

În scrisori, Sinwar descrie pagubele mari suferite de Hamas în timpul confruntărilor cu Israelul din mai 2021 și le cere iranienilor să compenseze pierderile și să ajute grupul să se pregătească pentru bătăliile mult mai mari care vor urma.

„Avem mare nevoie să fiți alături de noi cu toată forța, determinarea, sprijinul și susținerea; mai întâi pentru a ne reface forțele și ceea ce a fost epuizat în această confruntare sau ceea ce a fost vizat și pentru a ne dezvolta mai mult capacitățile ”, scrie el în scrisoarea către Qaani.

„Suntem încrezători. Dacă Dumnezeu va dori…”

Detaliile solicitării sunt prezentate în două dintre scrisori: asistență financiară pentru Hamas, în valoare totală de 500 de milioane de dolari, plătită în rate lunare pe parcursul a doi ani, precum și instruire și echipamente iraniene pentru a sprijini încă 12.000 de luptători Hamas.

Dacă Hamas primește ajutorul, „suntem încrezători că noi și voi, până la sfârșitul acestor doi ani sau în timpul lor, dacă Dumnezeu va dori, vom dezrădăcina această entitate monstruoasă”, adică Israelul, îi scrie Sinwar lui Qaani.

„Noi, și tu, vom schimba fața regiunii și vom pune capăt, cu voia lui Dumnezeu, acestei epoci întunecate din istoria națiunii noastre islamice”, scrie el.

Oficialii iranieni au sprijinit în mod public obiectivul declarat al Hamas de distrugere a Israelului și nu și-au exprimat nicio rezervă cu privire la metodele utilizate la 7 octombrie, a remarcat Farzin Nadimi, expert militar de la Washington Institute for Near East Policy.

„Iranul a antrenat Hamas și i-a încurajat să facă exact lucrurile pe care le-au făcut pe 7 octombrie”, a declarat Nadimi. „Scopul lor a fost să ajungă în interiorul statului israelian și să îl zdrobească”.

Teheranul nu și-a dorit să riște

În același timp, Teheranul a căutat în general să utilizeze acoliți pentru a efectua operațiuni împotriva Israelului, mai degrabă decât să riște un atac direct care ar putea duce la o confruntare militară cu un inamic superior din punct de vedere tehnologic.

„Scopul Iranului este să delegitimeze Israelul, nu să ajute Hamas să obțină o victorie militară imposibilă”, a declarat Karim Sadjadpour, analist iranian la Carnegie Endowment for International Peace din Washington. „Imaginile suferinței palestinienilor sunt exact modul în care au încercat să delegitimeze Israelul.”

Relațiile Hamas cu Iranul au fost întotdeauna complexe. Grup islamist sunnit, Hamas a încercat ani de zile să atenueze influența Iranului condus de șiiți, a declarat Udi Levi, expert în finanțarea Hamas, care a examinat aproximativ 100 de documente confiscate de armata israeliană în Gaza pe parcursul războiului.

Începând din 2014, documentele arată o schimbare în această relație, Hamas curtând mai mult sprijinul Iranului. La rândul său, Iranul s-a arătat mai interesat să dirijeze modul în care banii erau cheltuiți, a adăugat Levi.

„A devenit din ce în ce mai agresivă”, a spus el despre supravegherea Iranului. „Iranienii au găsit o modalitate de a fi mai influenți asupra lui Sinwar și a conducerii Hamas din Gaza”.

Schimburi de bani și criptomonede

Documentele nu aruncă nicio lumină nouă asupra faptului dacă sau cum au fost livrați banii iranieni în Gaza, dar canalele tipice includ schimburi de bani și criptomonede, a spus Levi.

Documentele obținute de jurnaliști includ note detaliate de la întâlniri în care oficialii Hamas ar fi discutat despre responsabilități și cheltuieli guvernamentale de rutină, cum ar fi salubrizarea și deficitul de combustibil.

Dar acestea descriu, de asemenea, ceea ce analiștii și oficialii serviciilor de informații au considerat a fi un potențial motiv pentru atacul surpriză din 7 octombrie.

Procesul-verbal al unei reuniuni din octombrie 2023 îi prezintă pe liderii Hamas deplângând îmbunătățirea relațiilor dintre Israel și statele arabe din Golf, o tendință care ar „deschide ușa pentru țările arabe și islamice să meargă pe aceeași, lucru care va complica proiectul de rezistență”, notează documentul.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce să bagi în apa în care fierbi ouăle ca să le cureți ușor. Ingredientul care costă în jur de 1 leu va face diferența
FANATIK.RO
Ce să bagi în apa în care fierbi ouăle ca să le cureți ușor. Ingredientul care costă în jur de 1 leu va face diferența
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Început de decembrie cu ploi, lapoviță și ninsori. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4 săptămâni
Observatornews.ro
Început de decembrie cu ploi, lapoviță și ninsori. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4 săptămâni
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI