Raportul DGPI publicat de Rise Project este intitulat „Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al județului Teleorman” și „descrie o rețea infracțională compusă din persoane cu putere de decizie în județ prin care Liviu Dragnea, baron local, fraudează fonduri europene și guvernamentale”.

Documentul arată, potrivit jurnaliștilor de la Rise Project, că „inițial, Tel Drum a fost preluată fraudulos de Liviu Dragnea de la stat. Apoi, timp de peste un deceniu, acesta și-a atribuit majoritatea contractelor publice de asfaltare și deszăpezire prin intermediul unor licitații trucate”. Documentul îl identifică încă din primele rânduri pe Dragnea ca fiind „deținătorul majoritar al acțiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”, mai scrie Rise Project.

Jurnaliștii de investigație mai scriu că de Tel Drum se ocupau și oameni apropiați ai lui Liviu Dragnea, pe care liderul PSD îi cunoaștea din tinerețe.

„Raportul prezintă și organigrama grupării. Sunt trecuți în revistă oamenii de bază ai șefului PSD: afaceristul Marian Fișcuci, fostul deputat Adrian Simionescu, cumnatul lui Dragnea – Florinel Marinaș, fostul președinte al Companiei Naționale de Drumuri – Cristian Duică, directorul general al Tel Drum – Petre Pitiș, funcționari de la Fisc și jurnaliști locali”, scrie Rise Project.

De asemenea, potrivit investigației, DGPI ar mai fi descoperit că Tel Drum a finanțat ilegal campaniile electorale în care s-a implicat Liviu Dragnea. E vizată perioada 2008 – 2009, când au avut loc alegeri locale, legislative, prezidențiale. De asemenea, în anul 2005, Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu ar fi alocat fără licitaţie firmei Tel Drum 25,7 milioane de lei pentru refacerea infrastructurii afectate de inundaţii în judeţul Teleorman.


CITEȘTE ȘI… Anunț important pentru șoferi! Trebuie să predea plăcuțele de înmatriculare, dacă nu fac asta


Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, spune că documentul publicat de RISE Project privind legăturile dintre președintele PSD Liviu Dragnea cu firma Tel Drum nu a fost înregistrat nici la IPJ Teleorman, al cărui antet îl poartă, și nu a fost emis nici de DGIPI. Ea adaugă că va lua toate măsurile legale pentru ca cei care au publicat documentul fie să îl probeze, fie să îl retragă.

Este vorba despre documentul prezentat de RISE Project drept un raport secret al fostei DGIPI sau„Doi și-un sfert”, serviciul secret al Ministerului de Interne, devenit între timp DGPI, informează Digi 24.

„Eu am făcut unele verificări. Acel document emană de la o instituție. De fapt, e trecut pe document antentul unei instituții, IPJ Teleorman. Am făcut verificări serioase în registrele de evidență ale IPJ Teleorman și acest document nu se regăsește înregistrat instituțional, așa cum ar fi fost normal. Am făcut verificări la nivelul Direcției Generale de Protecție Internă, care a anunțat deja că nu a emis acest document”, a spus ministrul.

„Nu s-a regăsit nici în evidențele acestei strcuturi. Am făcut verificări și la nivelul Inspectoratului General al Poliției, nici în arhiva lui nu e. Concluzia firească e că e un document prefăcut în alte scopuri”, a adăugat ea.

Carmen Dan spune că a aflat că acel document nu avea inițial antet. „A fost preredactat pentru a urmări alte interese decât cele normale”, a spus ea.

Ministrul mai spune că va lua toate măsurile legale, astfel încât cei care au publicat informațiile fie să le probeze, fie să le retragă.

„Pentru faptul că în spațiul public încă se speculează că acest document ar proveni de la Direcția Generală de Protecție Internă și pentru că eu consider că asta afectează imaginea ministerului, voi întreprinde toate demersurile legale ca cei care au făcut asemenea afirmații ori să le probeze, ori să le retragă. Adica vorbim de cei care spun că această anchetă jurnalistică are la bază un document emis de Direcția Generală de Protecție Internă”, a adăugat ea.

Întrebată dacă-i va da în judecată pe jurnaliștii de la RISE Project, ministrul a evitat un răspuns clar.

Tăriceanu spune că documentul DGIPI din ancheta Rise Project nu e asumat de serviciu: În 2005 nu îl cunoșteam pe Dragnea.  Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului afirmă că documentul publicat de Rise Project şi atribuit DGIPI, din care rezultă că în 2005 guvernul de atunci condus de el ar fi alocat fonduri fără licitaţie firmei Tel Drum, nu e asumat de serviciul respectiv și conţine tot felul de legături aluzive care nu au niciun fel de suport în realitate.

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu spune că aşa-zisul document furnizat de un serviciu de informaţii nu este certificat că ar fi furnizat de un serviciu de informaţii. Şi conţine tot felul de legături aluzive care nu au niciun fel de suport în realitate.

DNA a anunțat, săptămâna trecută, că unele aspecte conținute în investigațiile jurnalistice ale RISE Project fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul instituției. Din comunicatul DNA rezultă că în dosarul deschis în februarie 2016 ar fi anchetate atât aspecte legate de nota secretă a DGPI, cât și aspecte vizând afacerile din Brazilia. Afaceri despre care RISE Project a dezvăluit că l-ar avea în prim-plan pe șeful PSD, Liviu Dragnea, precizează sursa citată.

Luni, 10 iulie, DNA s-a autosesizat într-un nou dosar penal în care a fost începută urmărirea penală „in rem” pentru infracţiuni asmilate corupţiei, „în legătură cu alte aspecte” conţinute în investigaţia jurnalistică publicată joi de Rise Project.


CITEȘTE ȘI… Declarație șocantă la 7 ani de la moartea Mădălinei Manole: „Eu am ucis-o!”


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News