Cei doi șefi de stat au discutat probleme ce țin de cooperarea comercial-economică, de situația imigranților moldoveni în Rusia și de reglementarea conflictului cu Transnistria.
Igor Dodon va sta la Moscova până sâmbătă, iar vizita acestuia vine în contextul în care prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, și președintelui Legislativului de la Chișinău, Andrian Candu, au cerut recent oficialilor moldoveni să se abțină de la călătorii în Federația Rusă, întrucât demnitarii de la Chișinau ar fi persecutați și verificați suplimentar la intrare.
Mai exact, autoritățile moldovene au transmis săptămâna trecută o notă Rusiei, în care semnalau o serie de abuzuri comise împotriva unor oficiali moldoveni din Parlament, Guvern, servicii speciale și partide ale coaliției de guvernare din Republica Moldova la intrarea în Federația Rusă. De asemenea, au recomandat ca oficialitățile moldovene să evite deplasările în Rusia până la rezolvarea acestei probleme. Notificarea a fost făcută cu prilejul întrevederii prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, și președintelui Legislativului de la Chișinău, Andrian Candu, cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin.
În pofida acestei recomandări, președintele Igor Dodon și-a menținut decizia de a efectua o vizită la Moscova, potrivit deschide.md, calificând acest demers al Moldovei ca fiind unul nefericit.
Reglementarea diferendului transnistrean
„Dinamica este una pozitivă. Desigur, ar fi bine să discutăm și despre exporturi, și despre migranți, și despre Transnistria. Și despre cazul demersului diplomatic de săptămâna trecută al Guvernului și Parlamentului. Problemele tehnice nu trebuie abordate la nivel politic, făcând astfel de pași”, a declarat Igor Dodon la începutul întrevederii cu liderul de la Kremlin.
Preşedintele Republicii Moldova a mai venit cu iniţiativa examinării oportunităţii încheierii unui acord cu privire la cetăţenia dublă pentru ca compatrioţii moldoveni, aflaţi cu traiul permanent în Rusia, să nu fie nevoiţi să renunţe la cetăţenia moldovenească.
„Mi-am exprimat regretul în legătură cu declaraţia neinspirată a conducerii Moldovei vizavi de Federaţia Rusă. Sper sincer că astfel de acțiuni nu vor influenţa dinamica generală a relaţiilor moldo-ruse”, a indicat Preşedintele țării.
De asemenea, părţile au mai discutat subiectul reglementării diferendului transnistrean. Igor Dodon l-a informat pe Vladimir Putin despre intenţia de a avea o întrevedere cu liderul transnistrean, până la sfârşitul lunii martie.
În cadrul discuţiei, Igor Dodon i-a propus lui Vladimir Putin organizarea unor consultări moldo-ruse cu privire la stabilirea unui parteneriat strategic între Republica Moldova şi Federaţia Rusă.
„Am făcut schimb de opinii pe marginea posibilităţilor de realizare a unui astfel de parteneriat în cadrul actualului Tratat de Prietenie şi Colaborare între Republica Moldova şi Federaţia Rusă sau să fie lansată elaborarea unui nou Tratat cu privire la parteneriatul strategic între ţările noastre”, a declarat şeful statului la finele întrevederii.
Dodon a anunțat că scopul vizitei a fost unul pentru promovarea relațiilor economice dintre cele două state, dar experții susțin că este o acțiune pur electorală menită să consolideze influența forțelor pro-ruse în Republica Moldova.
Dodon a mai fost la Moscova în ianuarie
Igor Dodon a mai întreprins o vizită la Moscova la mijlocul lunii ianuarie, printre cele mai controversate declarații ale sale de atunci fiind cele cu privire la denunțarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană și aprofundarea relațiilor cu Uniunea Eurasiatică, federalizarea Republicii Moldova și asumarea de către Chișinău a datoriilor de circa 6 miliarde de dolari acumulate de regiunea separatistă transnistreană pentru importurile de gaze din Rusia.