O anchetă DNA a scos la iveală o amplă rețea infracțională care a funcționat până în primăvara acestui an în zona Moldovei, unde inspectorii unor stații ITP din Bârlad și Bacău, cu complicitatea unor funcționari din cadrul Registrului Auto Român (RAR) din Vaslui, au transformat activitatea de inspectare tehnică a autoturismelor într-o afacere ilicită.
Inspectorii eliberau certificate ITP unor autoturisme care fie nu îndeplineau condițiile tehnice, fie nici măcar nu erau prezentate la inspecția tehnică. Totul contra unor sume de bani cuprinse între 250 de lei și 250 de euro.
Rețeaua ITP
Potrivit DNA, liderul grupării era Ionuț Verman, inspector tehnic atestat RAR, care își desfășura activitatea în cadrul unei stații ITP Bârlad.
„Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că din cursul anului 2020, inspectorii tehnici atestați RAR în cadrul S.C. Ana Auto Center S.R.L. Bârlad au creat, împreună cu alte persoane, precum și cu inspectori tehnici din cadrul unor alte stații, o adevărată rețea prin intermediul căreia asigurau, contra diferite sume de bani, atestarea în mod nereal a efectuării inspecției tehnice periodice a vehiculelor, multe dintre acestea fiind în alte zone ale țării, nedeplasabile datorită unor defecțiuni sau chiar în afara țării”, au explicat procurorii DNA.
Activitatea ilicită era cunoscută inclusiv de polițiști din Bârlad, însă aceștia nu luau măsuri, deoarece ei înșiși apelau la serviciile grupării infracționale.
Doi polițiști, în atenția DNA
Doi polițiști, Cătălin Marian Sandu, din cadrul Serviciului Rutier Vaslui – Biroul Drumuri Naționale și Europene, și Ionel Dumitrașcu, din cadrul Biroului Rutier Bârlad, au fost identificați de procurorii DNA ca fiind printre beneficiarii activităților ilegale ale inspectorilor RAR.
Puși în fața probelor, polițiștii și-au recunoscut faptele și au solicitat DNA să încheie acorduri de recunoaștere a vinovăției, pentru a beneficia de pedepse mai blânde, iar cererea le-a fost admisă. Ambele acorduri de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate de DNA spre validare Tribunalului Vaslui.
Pe 12 noiembrie, instanța din Vaslui a admis acordul și a validat pedeapsa în cazul polițistului Cătălin-Marian Sandu, pus sub acuzare pentru instigare la fals în formă continuată. Acesta a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, fiind amânată aplicarea pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani.
Asta înseamnă că dacă polițistul nu va comite alte fapte penale pe durata termenului de supraveghere, condamnarea nu va fi consemnată în cazierul judiciar.
Polițistul, dat de gol de interceptări
Potrivit datelor din dosar consultate de Libertatea, cei doi polițiști se numărau printre clienții privilegiați, deoarece nu plăteau serviciile inspectorilor ITP, cum se întâmpla în cazul celorlalte persoane care obțineau certificatele în mod fictiv.
Interceptările depuse la dosar arată că inspectorii RAR erau deranjați de solicitările polițiștilor, însă nu îndrăzneau să îi refuze.
Interceptare inspectori de la stația ITP Bârlad
Verman Ionuț: Ai mai fost încolo?
N.A.: Da.
Verman Ionuț: Păi, și nu te-a sunat chelbosul, polițaiul?
N.A.: (n.l. neinteligibil) Da.
Verman Ionuț: Și ce vrea?
N.A.: Sandu, Sandu ăla.
Verman Ionuț: Sandu: Ce voia?
N.A.: Să vină cu Jeep-ul ăla al lui de teren.
Verman Ionuț: Băi, dacă știam pentru ce mă sună… Pf! Eu am crezut că e vreun accident.
NA: (n.l. râde) M-a sunat, a venit acolo, mi-a dat și după aia m-am dus eu la poliție și i l-am dat.
Verman Ionuț: Vailei. Dacă știam eu. (n.l. râde) Sâmbătă pentru ce… Vailei!
Polițistul Cătălin Marian Sandu a fost surprins pe când era monitorizat de DNA în timp ce a apelat de două ori la inspectorul tehnic Ionuț Verman. O dată pentru a-i elibera certificatul ITP autoturismului său, un Jeep Cherokee, și a doua oară pentru autoturismul unei femei, un Audi A3.
A obținut documentele fără a prezenta autoturismele în stație pentru efectuarea inspecției tehnice.
Acord de recunoaștere DNA
În cazul polițistului Ionel Dumitrașcu, acordul de recunoaștere a vinovăției urmează a fi analizat de Tribunalul Vaslui pe 24 noiembrie.
Potrivit oficialilor Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, cei doi polițiști continuă să lucreze în sistem. Odată cu punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva lor, ei au fost puși la dispoziție, efectuând activități în cadrul Poliției municipiului Bârlad. Totodată, împotriva lor a fost declanșată și o cercetare disciplinară.
ITP-uri fictive și pentru șoferi din alte zone
Vestea că la Bârlad se pot obține certificate ITP fără a prezenta autoturismul la control se răspândise și în alte zone ale țării, nu doar pe plan local. Alți doi beneficiari ai rețelei, un preot din județul Vrancea și o femeie de afaceri din județul Argeș, au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA, după ce au recunoscut că au cumpărat ITP-urile fictive de la stația ITP din Bârlad.
Acuzați de dare de mită, respectiv cumpărare de influență, aceștia au fost condamnați la câte o pedeapsă de un an și patru luni închisoare cu suspendare. În cazul lor, spre deosebire de polițiști, procurorii nu au mai dispus amânarea aplicării pedepsei.
În cazul membrilor rețelei care elibera certificatele ITP în mod fictiv, ancheta nu a fost finalizată. Șase persoane, între care doi inspectori ITP şi un inspector de la RAR Vaslui, au fost arestate preventiv în luna aprilie, ulterior măsura fiind înlocuită cu arestul la domiciliu.