Shishapangma, la puțin peste 8.000 de metri, este al 14-lea cel mai înalt vârf din lume. Este considerat pe scară largă ca fiind unul dintre cei mai puțin dificili munți de această înălțime, cunoscut printre alpiniști sub numele de „opt mii”.

Două avalanșe au lovit sâmbătă versanții săi la altitudini de 7.600 de metri și 8.000 de metri, ucigând-o pe alpinista americană Anna Gutu și pe ghidul ei nepalez Mingmar Sherpa, a relatat duminică Xinhua.

O altă alpinistă americană, Gina Marie Rzucidlo, și ghidul ei nepalez, Tenjen Sherpa, sunt dați dispăruți, a precizat Xinhua.

Tenjen Sherpa a fost ghidul norvegianului Kristin Harila când au escaladat K2 în Pakistan în iulie, devenind astfel cei mai rapizi alpiniști din lume care au escaladat toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri. El a vrut să devină cel mai tânăr alpinist care a escaladat toate cele 14 vârfuri de două ori.

Un total de 52 de alpiniști, inclusiv din SUA, Marea Britanie, România, Albania, Italia, Japonia și Pakistan, se îndreptau spre vârf atunci când s-au produs avalanșele, a precizat Xinhua.

Toate activitățile de alpinism pe Shishapangma au fost suspendate din cauza condițiilor instabile.

Doi alpiniști pakistanezi au scăpat cu greu de avalanșe sâmbătă, după ce și-au anulat încercarea de a ajunge în vârf din cauza vremii nefavorabile, deși au ajuns la câteva sute de metri de vârf, a relatat presa pakistaneză.

Dacă unul dintre alpiniștii pakistanezi, Sirbaz Khan, ar fi ajuns în vârful Shishapangma, ar fi devenit primul pakistanez care a escaladat vârfurile tuturor celor 14 munți de peste 8.000 de metri.

Până în prezent au fost înregistrate peste 300 de ascensiuni reușite pe Shishapangma, mai puțin de 10% dintre alpiniștii care au încercat să ajungă în vârf murind în timpul încercărilor, potrivit estimărilor.

Acest lucru se compară cu o rată de fatalitate de aproape 30% pentru Annapurna I din Nepal, unul dintre cele mai periculoase vârfuri din lume.

 
 

Urmărește-ne pe Google News