„Cred că cei curajoși și cei care știu că dreptatea este de partea lor – e drept, sunt foarte puțini astfel de oameni – nu se vor împiedica de prevederile acestei legi. Ea era în vigoare, într-o altă formă, și când eu am decis să fac public cazul meu. Nu m-a ajutat absolut deloc”, a declarat pentru Libertatea Ovidiu Ianculescu.
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind protecția avertizorilor de integritate cu o serie de amendamente care, spun experții, sunt menite mai degrabă să-i descurajeze pe angajații din sistemul public și privat să reclame neregulile și abuzurile.
În noua formă, care va înlocui Legea 571/2004, au fost eliminate raportările anonime și principiul bunei-credințe, iar dezvăluirile publice sunt condiționate: doar după trei luni de când problema a fost sesizată la instituțiile statului.
„Este o mare gogoriță”
„Partea cu cele trei luni în care să semnalezi «intern» este o mare gogoriță. Păi, cui îi semnalezi? Exact celui care încalcă ce ai de semnalat! Ei funcționează ca un «grup infracțional», se acoperă și se apără unii pe alții”, este de părere Ianculescu.
În toamna anului 2020, o investigație Recorder a arătat cum inginerul Ovidiu Ianculescu a fost forțat să-și dea demisia din funcția de director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș, după ce conducerea Apelor Române a fost preluată de liberalul Ervin Molnar. Acesta din urmă îi promisese unui coleg de partid postul pe care Ianculescu îl câștigase prin concurs.
„Când iei decizia să vorbești public, îți asumi toate consecințele. Eu am fost amenințat cu minimum cinci dosare penale. Am avut plângeri penale făcute pe tot felul de lucruri comice”, a spus Ovidiu Ianculescu.
„Mă hărțuiesc zi de zi, dar nu renunț”
Inginerul spune că nu regretă și că ar proceda la fel și azi, chiar dacă a fost o luptă grea și hărțuirile continuă.
„Pe fond am pierdut toate procesele. Într-unul din procese am avut un judecător, ginerele unui PNL-ist din zonă, care m-a făcut praf în motivarea dânsului. Dar la Curtea de Apel le-am câștigat pe toate.”
Eu nu cedez nicio secundă, chiar dacă mi-am dat viața peste cap, chiar dacă au influență mare aici, în Târgu Mureș, și mă hărțuiesc și acum, zi de zi, eu mor cu ei de gât.
Ovidiu Ianculescu, inginer:
„Singurul sprijin pe care l-am simțit a fost din partea jurnalistului Alex Nedea, de la Recorder, și de la avocații mei. În rest, am fost singur împotriva aparatului de partid”, mai spune inginerul de la Apele Române.
Anul trecut, Curtea de Apel Târgu Mureș a decis repunerea lui Ovidiu Ianculescu în funcția de director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș.
Inginerul este de părere că, deși o victorie, problema este departe de a fi rezolvată: „Dacă instituțiile de forță ale statului și-ar fi făcut treaba, pe dovezile ce există de mult la DNA Târgu Mureș și la Corpul de Control al premierului, altfel ar fi stat lucrurile și «abuzatorul șef și distrugătorul Apelor Române» Ervin Molnar nu mai era azi deputat”.
„Era greu de imaginat să nu treacă o asemenea lege”
Camelia Roiu, medicul anestezist care a făcut primele dezvăluiri despre infecțiile nosocomiale contractate de victimele de la Colectiv, nu este surprinsă că o astfel de lege a fost votată.
„E greu de imaginat ca într-o țară în care în Parlament sunt infractori și nulități să nu treacă o asemenea lege. Nu aveam oricum așteptări ca în țara asta să fie protejat un om care spune adevărul”, a declarat Roiu pentru Libertatea.
În decembrie 2015, când a dezvăluit pentru gsp.ro, sub protecția anonimatului, problemele din Spitalul de Arși București, Camelia Roiu spune că nu știa că exista o lege care să o apere.
„Nici nu m-am așteptat să fiu protejată în vreun fel. În schimb, am avut niște așteptări de la așa-zisa nouă clasă politică. Între timp, mi-am dat seama că nu se poate schimba nimic”, spune azi medicul.
„În curând, nimeni nu-și va asuma asemenea riscuri”
Dacă actuala variantă a legii va fi promulgată de președintele Iohannis, Camelia Roiu crede că din ce în ce mai puțini oameni își vor asuma riscul de a semnala neregulile din sistemul de stat.
„Cine o va face o va face știind clar în ce se bagă, știind clar că șansa de a schimba lucrurile în bine este minimă. Cred că, în curând, nimeni nu-și va mai asuma asemenea riscuri, pentru că pare o luptă a lui David cu Goliat.”
Eu am făcut-o pentru mine și pentru conștiința mea. Acum nu cred că aș mai face același lucru. Pentru că am ajuns epuizată, dezamăgită, deprimată și stau să mă întreb dacă a meritat cineva sau ceva, în afara conștiinței mele.
Camelia Roiu, medic:
Efecte mici, cu un preț prea mare
Medicul spune că schimbările produse nu au fost pe măsura riscurilor la care s-a expus.
„Am simțit din start că voi fi pe cont propriu. Știam și lumea din jurul meu, și mentalitățile, și comportamentele. Din punctul ăsta de vedere, n-am fost naivă să cred că voi avea vreun sprijin de la cineva. Doar că am avut speranța că, vorbind public, vor fi nevoiți să schimbe ceva. Acest lucru nu s-a întâmplat. Au trecut anii, s-a uitat totul și noi rămânem doar niște nebuni care au avut gura prea mare”, este de părere Roiu.
Kövesi vrea să sesizeze CE
După ce modificările legii avertizorilor de integritate au fost adoptate de Camera Deputaților, zeci de ONG-uri au condamnat decizia și au anunțat că vor sesiza Avocatul Poporului.
Astăzi, șefa Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, a anunțat că analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană pentru activarea mecanismului de condiționare a fondurilor europene de statul de drept în România, din cauza modului în care a fost transpusă directiva europeană privind avertizorul de integritate.
Recorder a lansat recent, împreună cu Funky Citizens, o campanie despre importanța avertizorilor de integritate și despre impactul pozitiv pe care curajul acestor oameni îl are în societate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Vasile1900 • 01.07.2022, 14:15
Voi Ziariștii trebuie sa ajutați astfel de oameni sa reziste acestui stat care ne vrea săraci și supuși.