Potrivit autorităților române, cei doi copii s-au născut la maternitatea din Odesa la 30 de săptămâni și au necesitat îngrijiri speciale imediat după naşterea prematură. Au venit pe lume înainte cu câteva zile de declanșarea războiului în Ucraina și odată cu escaladarea conflictului, bebeluşii nu mai erau în siguranţă.
Medicii şi părinţii au căutat soluţii pentru a-i salva. Au luat legătura cu autorităţile din domeniul situaţiilor excepţionale din Republica Moldova, iar cu ajutorul primit de la Crucea Roşie, cei doi copii și mama lor au ajuns cu bine la punctul de trecere a frontierei Palanca.
De acolo, au fost preluaţi de o ambulanţă de terapie intensivă mobilă aparţinând SMURD Republica Moldova, aceştia traversând cu bine ţara.
Miercuri după-amiază, echipajul ambulanţei, mama şi cei doi copii au intrat în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, fiind transportați la cea mai apropiată unitate medicală din zonă, Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” Huşi. De aici, copiii şi mama acestora au fost preluaţi de ambulanţa SMURD de terapie intensivă mobilă și transferați la maternitatea Spitalului Municipal „Elena Beldiman” Bârlad.
La începutul lunii martie, de teama bombardamentelor rusești, cadrele medicale ale maternității din Odesa au mutat mamele și bebelușii la subsolul unității medicale. Agenția de presă Nexta a publicat imagini care surprindeau zeci de femei care stăteau cu nou-născuții în condiții insalubre, în adăpostul improvizat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro