USR a transmis că ”experienţa din ultima perioadă în care coaliţia PSD-ALDE a propus soluţii abuzive ca să scoată cu forţa USR din Parlament pentru că luptă pentru #FaraPenali întăreşte temerile că un proiect pentru „combaterea antiromânismului” va fi folosit în scop politic pentru a transforma România într-o dictatură”.
USR militează pentru libertatea de exprimare şi va lupta împotriva proiectelor care îngrădesc drepturile şi libertăţile cetăţenilor”, se mai spune în comunicat.
Deputații USR care semnaseră propunerea legislativă erau Cristian Seidler și Ionel Bogdan Rodeanu.
Și Robert Turcescu a anunțat că nu mai susține proiectul de lege, deși l-a semnat.
” Îmi retrag semnătura de susținere! Noaptea e un sfetnic bun. Am decis să-mi retrag semnătura de susținere de pe proiectul de lege privind „antiromânismul”. Probabil că în zilele următoare acest proiect va fi retras complet din circuitul legislativ de către inițiatori. Mulțumesc tuturor celor care, pertinent, mi-au atras atenția că acest proiect ar putea da naștere la interpretări abuzive. Într-adevăr, trăim vremuri tulburi în care o astfel de lege ar putea fi folosită împotrivă unor oameni de bună-credința, dar incomozi pentru cei aflați la putere. Errare humanum est șed perseverare diabolicum”, a scris Turcescu pe pagina de Facebook.
Proiectul de lege depus la Senat de mai mulți parlamentari prevede ca persoanele care promovează în spațiul public idei sau doctrine antiromânești, în orice mod, riscă închisoare între 3 luni și 3 ani, iar cei care constituie o organizație cu caracter antiromânesc de acest tip, închisoare între 3 și 10 ani.
Potrivit proiectului de lege “antiromânism” înseamnă: “percepţia referitoare la români exprimată ca ură împotriva acestora, precum şi manifestările verbale sau fizice, motivate de ură împotriva românilor, îndreptate împotriva românilor sau ne-românilor, a proprietăţilor românilor, a instituţiilor comunităţilor româneşti sau a lăcaşurilor de cult ale românilor”.
De asemenea, simbolurile antiromânești și materialele antiromânești sun: “drapele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum și orice alte asemenea însemne, care transmit idei, concepții sau doctrine care promovează antiromânismul; imagini, mesaje text, conținut audio-video, precum și orice alte asemenea reprezentări, care transmit idei, concepții sau doctrine care promovează antiromânismul”.
Citește și: ROMÂNIA FESTIVAL/ Un fenomen ne scoate din buzunar peste 120 de milioane de euro pe an pentru mici și bere