Apar noi informații din dosarul în care nouă polițiști din cadrul Secției 16 București au fost trimiși în judecată luna trecută, fiind acuzați de lipsire de liberate în mod ilegal, tortură, complicitate la tortură, purtare abuzivă, instigare la lipsire de libertate în mod ilegal, fals intelectual și favorizare a făptuitorului.

Aceștia făceau parte dintr-un filtru de poliție organizat în noaptea de 1 septembrie 2020 pe Calea Șerban Vodă din Capitală. La un moment dat, au intrat în conflict cu doi bărbați care le-au reproșat că nu poartă măști de protecție, în schimb aplică amenzi. Altercația verbală a fost urmată de o intervenție în forță a polițiștilor.

Un bărbat de 31 de ani a fost încătușat și transportat cu mașina poliției pe un teren viran de la periferia sectorului 4, unde a fost bătut cu bestialitate timp de jumătate de oră. Potrivit procurorilor, trei polițiști au participat la tortură, iar la final unul dintre ei – șeful de tură – a urinat peste bărbatul căzut la pământ. Cea de-a doua victimă a fost aruncată pe bancheta din spate a unei autospeciale de poliție, peste două jante. Ulterior, a fost transportată și abandonată pe o stradă întunecată din zona Zețari, din sectorul 5.

Dintre cei nouă polițiști trimiși în judecată, unul se află în arest preventiv (Viorel Șeicaru, n.red.), alți doi în arest la domiciliu, iar ceilalți, sub control judiciar. Măsurile au fost menținute zilele trecute de Tribunalul București, acolo unde se judecă dosarul.

Agenții arată cu degetul spre șeful lor

În fața magistraților care au judecat măsurile preventive, cei doi agenți plasați sub arest la domiciliu – și care sunt și ei acuzați de violențe – au încercat să se disculpe, susținând că cel care i-a agresat pe cei doi bărbați a fost Viorel Șeicaru, șeful de tură din seara respectivă. Mărturiile celor doi obținute de Libertatea și difuzate și de alte publicații se află în dosarul aflat în acest moment în camera preliminară la Tribunalul București. Tot Șeicaru ar fi fost cel care ar fi supus victima la tratamente degradante.

Victimele „aveau un comportament recalcitrant”

Indicați ca agresori de către unii colegi de misiune au fost însă și Viorel Răzvan Lupu, și Dorin Nine, polițiștii aflați în arest la domiciliu. În fața judecătorilor, aceștia au negat că ar fi exercitat violențe asupra celor două victime.

Cei doi au spus că doar Viorel Șeicaru a lovit cei doi bărbați, pentru că „aveau un comportament recalcitrant” și când l-au întrebat dacă nu îi conduc la secție pentru a le face proces verbal de sesizare din oficiu pentru ultraj, acesta ar fi invocat că „această infracțiune nu este văzută foarte bine de conducere”.

Polițistul Lupu a susținut că una dintre victime a lovit cu piciorul un agent înainte de a fi introdus în mașină, iar ulterior Șeicaru ar fi dat cu gaz lacrimogen în mașină și ar fi închis ușile cu victima înăuntru, care „continua să ne amenințe și să lovească cu picioarele în ușa automobilului”.

Mai mult, polițistul Lupu a declarat judecătorilor că după ce au ajuns pe câmp, victima a fost pusă pe iarbă cu capul în jos, moment în care „șeful de schimb (Viorel Șeicaru – n.r.) a luat o tonfă (baston de poliție, n.red.) și i-a aplicat mai multe lovituri la nivelul membrelor inferioare”.

Nu l-au denunțat pentru că Șeicaru era șef de sindicat

Niciunul dintre agenții prezenți nu a intervenit pentru a-l opri pe polițistul Șeicaru, care îl lovea cu brutalitate pe bărbatul căzut la pământ. Au asistat pasivi și în momentul în care acesta a descoperit o pungă cu tutun și a vărsat-o pe fața bărbatului bătut.

„La un moment dat, au încetat loviturile, după care domnul Șeicaru, într-o acțiune intenționată, a urinat pe persoana vătămată”, a declarat agentul Lupu în fața instanței. Polițistul a invocat că nu l-a denunțat pe Șeicaru după agresiune întrucât „am mers pe mâna acestuia, crezând că totul va fi bine, acesta fiind alături de noi”.

Toate aceste evenimente le-am perceput ca o datorie față de șeful meu.

Agent de poliție Viorel Răzvan Lupu:

Cel de-al doilea polițist, aflat în arest la domiciliu, Dorin Nine, a declarat instanței că l-a rugat pe polițistul Șeicaru să înceteze în momentul în care acesta a început să-l pălmuiască pe unul dintre bărbați, însă nu a acordat niciun ajutor victimei, pentru că s-a temut să nu fie certat de Șeicaru.

După ce au dus victima pe câmp, în timp ce Șeicaru lovea cu tomfa victima, toți ceilalți polițiști „au făcut un pas în spate”.

Nu am intervenit fizic pentru a opri acțiunea. De obicei, nu se comentează dispozițiile date de superiori. În această situație, aveam o teamă față de domnul Șeicaru. Am omis să anunț șefii întrucât inculpatul Șeicaru este șef de sindicat.

polițist Dorin Nine

Cei doi polițiști – Viorel Răzvan Lupu și Dorin Nine – au fost și ei acuzați de violențe, atât de Șeicaru, cât și de alți polițiști prezenți la eveniment, dar și de victime. Amândoi neagă așa ceva, unul dintre ei explicând că a încercat să ridice victima, moment în care s-a împiedicat și a căzut peste ea.

Deconspirați cu ajutorul Google Maps

Cei nouă polițiști trimiși în judecată au fost deconspirați cu ajutorul Google Maps, au anunțat reprezentanții Casei de Avocatură Cuculis. Și asta pentru că, potrivit informațiilor aduse în fața judecătorilor, stațiile de comunicație ale polițiștilor nu pot fi monitorizate de Serviciul de Telecomunicații Speciale. 

Anchetatorii au încercat să îi poziționeze pe polițiștii care au participat la agresiunea din noapte de 1 septembrie 2020 pe baza stațiilor de comunicații, însă acest lucru nu a fost posibil, deoarece STS nu le monitorizează, susțin avocații, care invocă un raport comunicat Parchetului.

„Ancheta scoate la iveală vulnerabilități de sistem. Stațiile polițiștilor nu sunt monitorizate STS, reiese din răspunsul dat după ce anchetatorii au încercat să îi poziționeze și pe baza stațiilor de poliție, pe acestea, în acel câmp”, susține avocatul Adrian Cuculis într-un mesaj transmis Libertatea.

Momentul imobilizării celor două victime a fost surprins de camerele de supraveghere din zonă. Ulterior, procurorii au reconstitui traseul acestora, cu ajutorul aplicației Google Maps.

Folosind această aplicație, anchetatorii au calculat un timp estimativ pentru un autoturism care se deplasează din Calea Șerban Vodă, nr. 286 (locul imobilizării) și Drumul Dealul Armanului, nr. 26 locul agresiunii). La aceeași oră (2.00), cu condiții de trafic similare și la o viteză de 50 km/h, distanța se parcurgea în cel mult zece minute. Pentru autospecialele de poliție aflate în misiune, distanța putea fi parcursă într-un timp mult mai scurt, în condițiile în care puteau fi conduse cu o viteză mai mare și nu erau nevoie să oprească în intersecții. În cazul de față, autospecialele polițiștilor de la Secția 16 au reapărut în zona de acoperire a camerelor de supraveghere după jumătate de oră.

Libertatea a solicitat informații Serviciului de Telecomunicații Speciale în legătură cu situația stațiilor aflate în dotarea polițiștilor, dacă acestea sunt sau nu monitorizate, respectiv dacă au fost identificate vulnerabilități în utilizarea lor. Oficialii instituției au precizat că vor comunica un punct de vedere. 

Cele două victime au murit

La câteva luni după agresiune, în luna martie anul curent, ambii bărbați bătuți au murit.  Primul care a decedat a fost bărbatul de 51 de ani, care suferea de cancer pulmonar, în luna martie 2021. La zece zile distanță a murit, „din cauze neprecizate” și bărbatul de 39 de ani. Tatăl acestuia a declarat pentru Libertatea că fiul a fost profund afectat după incidentul din noaptea de 1 septembrie 2020 și că era convins că nu se poate lupta cei care l-au bătut și umilit.

 
 

Urmărește-ne pe Google News