Florica Nicolescu e șefa catedrei de Toxicologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.
Toxicologia mai este numită și știința otrăvurilor. E o disciplină medicală care studiază efectele substanțelor chimice toxice asupra organismelor vii cu diagnosticarea și tratarea lor.
Profesorul universitar spune că fosfura de aluminiu e mai comună decât crede lumea.
„Fosfura de aluminiu a fost folosită ca pesticid. Ea intră în componența unor pastiluțe care au forma bobului de grâu. Acel grâușor care se pune la țară împotriva șobolanilor”
Florica Nicolescu, profesor universitar, Catedra de Toxicologie „Carol Davila”
Nicolescu spune că morțile provocate de această substanță erau comune la țară. Oamenii puneau pastiluțele în beciuri sau în locuri unde țineau cerealele, locuri care sunt de obicei umede și neaerisite.
„Pastila se dizolvă la contactul cu umezeala și eliberează fosfina, gazul ăsta extrem de otrăvitor. Și venea omul în beci și pica ca secerat. Dacă nu leșina atunci, atunci murea câteva ore mai târziu”, adaugă Nicolescu.
„Fosfina nu lasă urme în corp. (…) Gazul are un miros de usturoi”-
Florica Nicolescu, profesor universitare, Catedra de Toxicologie „Carol Davila”
Mirosul ca de usturoi este practic singurul indiciu că locul e contaminat.
Otrăvirile cu fosfină nu lasă urme în corp. Oamenii mor de obicei pentru că le cedează organele, în principal plămânii, dar numai cu colerarea mediului în care a trăit victima se poate spune dacă aceasta a murit din cauza fosfinei, menționează Nicolescu.
O otravă fără antidot
Radu Țincu, medic primar la Terapie Intensivă și toxicolog, explică că gazul, odată inhalat, continuă să își crească toxicitatea la contactul cu umiditatea din plămâni.
„Fosfina are o rată de mortalitate de peste 90% în toată lumea”
Radu Țincu, medic primar Terapie Intensivă
„Apoi otrava e preluată de sânge și ajunge la nivelul teșuturilor și organelor unde inhibă mitocondria”, continuă Țincu.
„Mitocondria e considerată centrala energetică a celulei. Fosfina oprește producerea de energie și din momentul ăsta, finalul e aproape”
Radu Țincu, medic primar Terapie Intensivă
Radu Țincu explică că nu există antidot pentru intoxicația cu gazul fosfină. Tot ce se poate face este ținerea sub supraveghere a pacientului în speranța că nu a inhalat prea mult gaz. Nimic mai mult.
„Organele cele mai grav afectate sunt cele cu un consum mare de energie. Creier, inimă, ficat și rinichi, care cedează pe rând, în ordinea asta”, spune Țincu.
„Dacă sunt concentrații foarte mari, decesul poate să apară în câteva secunde. În 30 de secunde se blochează organismul în totalitate. Dacă e mai mică, moartea poate apărea și după câteva ore”, continuă Radu Țincu.
În cât timp dispare gazul otrăvitor
- Țincu explică că timpul de înjumătățire a fosfinei, adică cât durează până când concentrația gazului din aer scade la jumătate poate fi de 5 ore, dacă locul este iluminat.
- Dacă lipsește lumina soarelui, atunci gazul rămâne chiar și 26-28 de ore.
- „Iar dacă fosfina e într-o zonă fără lumină și neventilată, timpul de înjumătățire poată să se prelungească până la 6-14 zile”, încheie Țincu.
Fotografii Inquam Photos / Virgil Simonescu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro