Aceștia motivează că arestarea preventivă din anul 2010 a fost ilegală.
În anul 2010, timp de aproximativ 9 luni, toți cei 25 de inculpați ai cauzei au fost arestați preventiv de Tribunalul Harghita, în baza solicitărilor făcute de procurorii DIICOT.
Achitarea definitivă în “Dosarul Țăndărei” i-a determinat pe foștii inculpați să acuze organele judiciare ale statului român de practici ilegale în ceea ce privește măsurile preventive impuse pe numele lor, în urmă cu 10 ani, mai scriu jurnaliștii de la Independent.
Procesul se află pe rolul Secției Civile a Tribunalului Ialomița, iar magistrații spun că acesta reprezintă un caz unic la nivelul instanțelor din județ. Totodată, valoarea daunelor solicitate se ridică la un milion de euro.
Cazul cu care justiția română s-a făcut de râs
Dosarul Țăndărei a explodat în anul 2010, când imaginile cu mascații care spărgeau ușile palatelor din Țăndărei în căutare de traficanți de copii au făcut înconjurul lumii.
Acesta a fost primul caz de trafic de minori investigat de poliţiştii români şi englezi, în care era cercetată traficarea a 181 de copii romi în Marea Britanie, unde erau folosiţi la cerşetorie şi furturi.
În Anglia, 120 de traficanţi au fost prinşi şi arestați, în timp ce la noi, o parte dintre cei 25 de oameni arestaţi şi puşi sub acuzare au fost eliberaţi după câteva luni.
Însă la 10 ani de la declanșarea anchetei, cei 25 de oameni au fost achitați de instanță, în luna decembrie a anului trecut.
Totodată, după anunțul de achitare în acest dosar, reacțiile pe plan internațional au fost extrem de critice, iar organizațiile pentru protecția drepturilor omului au reacționat virulent.
Bernie Gravett, care a condus ancheta din Marea Britanie, a declarat pentru BBC News că a văzut personal “camioanele” cu dovezi trimise oficialilor români în 2010. “Știu că dovezile sunt acolo, am văzut cu ochii mei…”, a spus el.
“Am condamnat 120 de persoane în Marea Britanie pentru trafic de copii, neglijare a copiilor, exploatare a copiilor, spălare de bani, fraudă în beneficii și o serie de alte infracțiuni. Cu toate acestea, România nu a condamnat o singură persoană”, a mai spus anchetatorul.
Potrivit Europol, ancheta a fost realizată de poliția metropolitană din Londra și polițiștii români din 2008 până în 2010, iar la operațiune au participat în jur de 300 de polițiști români și britanici și au fost realizate aproximativ 30 de percheziții.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro