Pe numele celor doi jurnalişti, care locuiesc în străinătate, există din mai 2022 un mandat de arestare emis de autorităţile ruse, conform unui comunicat al parchetului rus publicat pe Telegram.
Numeroşi critici ai ofensivei ruse din Ucraina şi ai regimului lui Vladimir Putin – inclusiv cei doi jurnaliști – au plecat în exil ca să scape de represiunea din ţară, transmite AFP.
Ruslan Leviev este fondatorul grupului de investigaţii Conflict Intelligence Team (CIT), renumit pentru investigaţiile sale asupra activităţilor militare ruse din întreaga lume.
Michael Nacke, jurnalist şi comentator, are în prezent un canal de YouTube în afara Rusiei, cu peste un milion de abonaţi.
La începutul lunii august, CIT, care a devenit cunoscut în 2014 după ce a publicat investigaţii privind implicarea forţelor ruse în Ucraina, a fost declarat „indezirabil” de către autorităţile ruse.
Rusia a introdus după ofensiva împotriva Ucrainei o serie de măsuri penale care îi permit să-i pedepsească pe detractorii săi.
A interzis, de exemplu, folosirea termenilor „război” sau „invazie” în legătură cu ofensiva militară rusă din Ucraina sau acuzarea armatei de crime de război.
Numeroase personalităţi ruse şi anonimi au fost încarceraţi din acest motiv.
Cel mai vocal opozant intern al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, a fost condamnat vineri, 4 august, de către un tribunal din Moscova, la 19 ani de închisoare, după o serie de acuzații de „extremism”. La acel moment, Navalnîi ispășea deja o pedeapsă de 9 ani de închisoare pentru acuzații de fraudă, pe care le neagă.
Simona.T • 30.08.2023, 10:58
S-ar putea implementa si la noi, unde sunt jurnalisti care chiar lanseaza informatii false