„În acest moment, amenințarea unui conflict nuclear este mai aproape ca niciodată. Vladimir Putin amenință că folosește arme nucleare: a ridicat starea de alertă a armatei ruse la cel mai înalt nivel de la căderea Uniunii Sovietice, la mobilizarea nucleară ofensivă și defensivă”, începe declaraţia comună a celor doi, publicată de ziarul independent rus Novaia Gazeta. „El și-a unit forțele cu un alt dictator, Alexandru Lukașenko al Belarusului, pentru a ataca Ucraina, încălcând normele internaționale, inclusiv Carta ONU, și pentru a permite Belarusului să găzduiască arme nucleare rusești”.

Beatrice Fin și Dmitry Muratov, laureați ai premiului Nobel pentru pace. Foto: EPA

Riscul, fără precedent

Cei doi laureaţi ai Nobelului avertizează asupra „riscului fără precedent pentru pacea și securitatea internațională, care vine din disponibilitatea de a folosi arme nucleare și amenințarea directă reprezentată de acțiunile și retorica lui Vladimir Putin”.

„Soarta umanității de astăzi depinde de acțiunile câtorva președinți care controlează aproape 13.000 de arme nucleare, o forță terifiantă, capabilă să ne distrugă planeta de mai multe ori”, mai scriu Fin şi Muratov.

„Chiar și o singură armă nucleară va ucide și răni sute de mii, dacă nu milioane, de civili și va otrăvi mediul cu radiații pentru mulţi ani de acum înainte”. 

Asistenţa medicală din întreaga lume nu are capacitatea de a răspunde daunelor provocate de o astfel de catastrofă. De aceea, majoritatea țărilor lumii au adoptat primul tratat internațional pentru a preveni acest lucru – Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare (TPNW), pentru care Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN) a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2017.

Ce ar trebui să facă Rusia

„Escaladarea nucleară pe care am văzut-o în ultimele zile este mai periculoasă decât în timpul crizei din Caraibe”, cred Muratov şi Beatrice Fin. „Rusia trebuie să ia măsuri urgente pentru a dezescalada apropierea unui război nuclear”. 

Aceştia detaliază şi ce ar trebui să facă statul condus de Vladimir Putin:

  • Să anuleze ordinul de a creşte nivelul de pregătire pentru luptă a forţelor nucleare
  • Să retragă trupele din Ucraina şi să revină în conformitate cu Carta ONU
  • Să se angajeze să nu staţioneze niciodată arme nucleare în Europa
  • Să adere la Tratatul de Non-Proliferare Nucleară şi să elimine forţele nucleare de care dispune.

„În toată Rusia, în toată Europa și în întreaga lume, oamenii ies în stradă şi cer încetarea războiului ilegal și nedrept. Oamenii cer ca liderii politici să-și facă vocile auzite în discutarea viitorului comun al tuturor locuitorilor planetei noastre. Armele nucleare sunt un obstacol în calea acestei conversații; un obstacol pentru ca voința democratică a poporului să fie reprezentată în deciziile care privesc toți oamenii de pe pământ.

O pancartă pe care scrie „Opriți Putin. Opriți războiul”, în timpul unui miting de pace de luni Rose la Köln, Germania, 28 februarie 2022. Foto: EPA

Amenințarea utilizării armelor nucleare continuă atât timp cât aceste arme există”, continuă scrisoarea laureaţilor Nobel. 

Lumea nu mai este pregătită să-și țină respirația în timp ce un mic grup de lideri mondiali acționează pentru a ne distruge pe toți.

Beatrice Fin și Dmitry Muratov, laureați ai Premiului Nobel pentru Pace

„Trebuie să eliminăm această amenințare a utilizării armelor de distrugere în masă. Îndemnăm toate statele să adere la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare. Facem apel la toate statele să aleagă pacea în locul războiului și rațiunea în locul nebuniei. Facem apel la toate statele să susțină democrația și libertatea de exprimare – din întreaga lume”.

„Momentul să acţionăm este acum. Este posibil să nu mai supravieţuim viitoarei crize nucleare”.

Foto: Shutterstock

Urmărește-ne pe Google News