„Nu pot să dau numele acum, pentru că au loc niște măsuri speciale și lucrăm împreună cu colegii de la CNA, pentru că nu putem identifica unde au fost depuse aceste dosare și de către cine au fost emise. Noi știm sigur că-i fraudă, am refuzat deja să le oferim cetățenia, dar vrem să ne convingem că persoanele care au contribuit sau au fost complici la aceste infracțiuni ajung pe banca acuzaților”, a spus Mircea Eșanu.
Șeful ASP a precizat că cei doi multimilionari ruși care au dorit să obțină în mod fraudulos cetățenia Republicii Moldova erau din Federația Rusă și din Uzbekistan, iar după finalizarea investigațiilor, aceste cazuri vor fi făcute publice.
Potrivit angajaților ASP, de regulă, solicitantul de cetățenie identifică o persoană născută până la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, în perioada 1935-1937, care a decedat la scurt timp, la vârsta de 2-3 ani.
Solicitanții pretind apoi că sunt fiica sau nepotul acelei persoane născute, spre exemplu, în 1937, într-un anumit sat din Republica Moldova și că ar fi migrat ori a fost deportat.
„În dosar nu prezintă certificatul de deces al persoanei născute înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, ci doar pe cel de naștere și pretinde că e descendent al acesteia. O parte din actele din dosar, aduse din Rusia, se dovedesc a fi false. Noi în toate cazurile trimitem o copie cu solicitări în Federația Rusă, Ucraina, în toate statele din care ne vin actele notificate notarial. O perioadă nu am primit răspunsuri din Federația Rusă, dar de un an răspund la mesaje, ne spun că au emis ori nu un astfel de act”, a dezvăluit Mircea Eșanu.
FOTO: Hepta
Alex.59 • 28.01.2024, 13:33
Oriunde, da' nu în Rusia, da' de ce...nu mai "ține treaba" acolo acum..? 🤔
chiruleonard • 28.01.2024, 12:02
Incercarea de obținere frauduloasă a cetățeniei subliniază necesitatea unor proceduri de control riguroase...