UPDATE – 12 noiembrie: „Acuzațiile aduse de ec. Foncea Dacian, manager Spitalul Clinic Municipal Oradea, în comunicatul de presă înaintat și redacției dumneavoastră, acuzații aduse persoanei mele, Conf. Dr. Pop Ovidiu Laurean, sunt complet nefondate.
1. Stabilirea diagnosticelor histopatologice în cadrul Serviciului de anatomie-patologică, din cadrul Spitalului Municipal Oradea, în perioadă în care am condus acest serviciu s-a făcut în totdeauna în limită prevăzută de lege, de 30 de zile lucrătoare pentru diagnosticul de etapă.
2. Niciodată nu am folosit funcția de șef serviciu în beneficiu propriu, iar numirea mea în această funcție a fost făcută, prin dispoziția primarului Municipiului Oradea, iar prelungirile ulterioare au fost făcute prin dispoziția managerului spitalului.
3. Consiliul Medical al Spitalului nu a votat în unanimitate desființarea serviciului de anatomie-patologică. Mai mult modificarea structurii de funcționare a unui spital și implicit desființarea unui serviciu trebuie avizată conform legii de către Ministerul Sănătății, lucru care nu s-a întâmplat în acest caz. Probabil, ceea ce nu știe manageul Foncea este că desființarea serviciului de anatomie-patologică, cu toate cele trei compartimente (histopatologie, citologie și prosectură) atrage după șine declasificarea Spitalului Municipal Oradea de la gr 2 la gr 4, având drept consecințe o scădere a finanțării din partea CÂȘ Bihor cu aprox 27%.
4. Așa zisă comisie de anchetă NU a fost desemnată de Colegiul Medicilor Bihor, instituție care i-a transmis managerului Foncea că nu intră în atribuțiile Colegiului constituirea unei asemenea comisii. Dânsul a alcătuit singur o comisie de verificare , din care fac parte și doi medic anatomo-patologi, dintre care șefa comisiei , șef serviciu anatomie-patologică din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, dr Roșcă Elena este trimisă în judecată pentru malpraxis. Menționez că această comisie a fost constituită după desfacerea contractului de muncă al subsemnatului, care culmea nu are drept motiv abateri disciplinare, sau alte acuze aduse și în acest comunicat, ci a fost desfăcut „pe motive care nu țin de persoană angajatului (art 65 Codul Muncii), respectiv desființare post.
Menționez că l-am acționat în instanță pentru toate deciziile ilegale pe care le-a luat împotrivă persoanei mele și inclusiv pentru calomnie și pentru prejudicierea imaginii”-Conf. dr. Ovidiu Pop, medic primar anatomie-patologică.
Știrea inițială: Cadrele medicale au fost supuse unei evaluări a unei comisii disciplinare, care a recomandat desfacerea contractelor de muncă. Decizia conducerii a fost anunțată vineri, într-un comunicat al unității medicale.
Medicii dați afară de la Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea sunt Crişan Marilena-Umbriţa – medic primar specialitate pediatrie și Pop Ovidiu Laurean – şeful Serviciului de Anatomie Patologică, arată hotnews.ro
Comisia de cercetare disciplinară a spitalului a constatat, în urma cercetării efectuate în perioada 12 iunie – 15 octombrie 2018, că medicul Marilena-Umbriţa Crişan a prezentat un „comportament neprofesionist, lipsit de respect şi de bun simţ în relaţia cu aparţinătorii unor pacienţi de 4, respectiv 9 luni, cărora nu le-au fost prezentate informaţiile solicitate cu privire la starea de sănătate”, se arată în comunicat. Plângerile la adresa medicilor au fost făcute nu numai de către pacienți, ci și alți colegi.
Astfel, angajați ai spitalului au reclamat și că Marilena-Umbriţa Crişan „a făcut modificări neconforme în fişele de observaţie întocmite de cadrele medicale, a tăiat peste parafa unui medic şi a realizat în mod nepermis şi nelegal copii ale unor documente medicale”.
Mai mult, sesizarea cadrelor medicale a privit şi împrejurarea că aceeaşi salariată a unităţii spitaliceşti a împiedicat transferul unei paciente minore, cu diagnosticul de tuberculoză osoasă cu diseminări cutanate. Transferul se impunea în mod imperios, dată fiind starea gravă de sănătate a acesteia şi nevoia de a fi tratată într-o unitate medicală cu o dotare şi competenţe superioare spitalului municipal, arată sursa citată.
Dr. Crişan a multiplicat foile de observaţie ale pacientei şi a prezentat cazul în cadrul Conferinţei Naţionale de Tuberculoză de la Sinaia, fără ştiinţa medicilor curanţi ai pacientei şi fără să fi avut acordul Compartimentului TB Copii, susține conducerea instituției medicale.
Medicului Ovidiu Laurean Pop i se impută „blocaje grave” în activitatea Serviciului de Anatomie Patologică, cu întârzieri în stabilirea diagnosticului şi aplicarea tratamentului. Activitatea acestuia este analizată acum și de Colegiul Medicilor Bihor.
Cei doi medicii concediați vor ajunge și pe mâna polițiștilor, a anunțat spitalul. „Întrucât cu privire la unele dintre faptele descrise, săvârşite de foştii salariaţi ai unităţii medicale, există indicii referitoare la comiterea unor fapte prevăzute de legea penală, Spitalul va sesiza organele judiciare, urmând să pună la dispoziţia acestora toate datele şi înscrisurile necesare pentru tragerea la răspundere a foştilor angajaţi”, se precizează în comunicat.
Sursa foto: crisana.ro
Citește și: Primăria din Bacău a decorat străzile cu gazon… de plastic. Găselnița a revoltat locuitorii orașului
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro