Între cei opt bărbați puși sub acuzare se numără cinci soldați ruși, un mercenar rus din gruparea Wagner și cei doi cetățeni bieloruși. Despre câțiva dintre acești bărbați se știe că au activat anterior în Siria. Ei sunt acuzați de crime de război – printre care tortură și ucideri – comise în localitatea Motyzhyn.
🇺🇦Security Service has identified 8 🇷🇺 soldiers who committed atrocities against civilians in Kyiv Region, Motyzhyn – the family of Motyzhyn village head Olga Sukhenko, her son and husband. I wrote earlier about them. In particular: 5 servicemen, 3 Wagner Group members pic.twitter.com/gyNyx3UwqI
— Nataliya Gumenyuk (@ngumenyuk) May 24, 2022
Au existat anterior relatările despre implicarea grupării Wagner în comiterea atrocităților descoperite după ce forțele ruse s-au retras de lângă Kiev, dar anunțul procurorilor ucraineni reprezintă prima confirmare oficială privind implicarea unor cetățeni străini în comiterea de crime de război.
Înființată în 2014 pentru a sprijini separatiștii proruși din estul Ucrainei, gruparea Wagner este finanțată de Evgheni Prigojin, un influent oligarh rus apropiat de Vladimir Putin care a fost adăugat pe lista sancțiunilor occidentale.
Rusia a folosit mercenari plătiți pentru a sprijini eforturile sale de război din Ucraina. Se estimează că între 10.000 și 20.000 de mercenari din Siria, Libia și alte state, inclusiv gruparea Wagner, în ofensiva din Donbas, potrivit afirmațiilor unui oficial european.
Un supraviețuitor al atrocităților comise de soldații ruși au povestit că aceștia aveau un mod brutal de a ucide pe care însă l-au descris ca „un vis frumos” în comparație cu Siria.
Unul dintre mercenarii bieloruși puși sub acuzare de procurorii ucraineni, Sergey Sazanov, în vârstă de 51 de ani, se numără și printre cei 300 de mercenari din gruparea Wagner care au participat în februarie 2018 la ofensiva asupra provinciei siriene Deir ez-Zor. Cel de-al doilea mercenar belarus, Alexander Stupnitsky, în vârstă de 32 de ani, este un ofițer de legătură pentru un pluton de asalt al gruparea Wagner.
Denis Korotkov, un analist al activității grupării Wagner, a confirmat pentru The Guardian, că cei doi inculpați au lucrat pentru compania de mercenari. „Este foarte probabil ca Sazanov și Stupnitsky, să fi luptat în Siria. Nu au reputație aparte, sunt doar simpli soldați Wagner”.
Este necaracteristic ca cetățeni belaruși să fie implicați în activități ca mercenari întrucât, potrivit legii interne, riscă să fie condamnați la închisoare.
Niciunul dintre suspecți nu este în custodia ucrainenilor, iar suspiciunile sunt că au fost relocați pe frontul din Donbas după ce Vladimir Putin a schimbat obiectivele invaziei și a renunțat la asaltul asupra Kievului.
„Este posibil ca acești bărbați să lupte în continuare în Ucraina sau chiar să fi fost uciși în timpul luptelor”, a declarat Oleg Tkalenko, procuror superior în regiunea Kiev. „Lucrăm încă la acest caz pentru a face tot ce este posibil să îi arestăm”.
Procurorul a explicat că ancheta se bazează pe probe obținute după studierea unor fotografiei, a imaginilor de pe camerele de supraveghere și a relatărilor a sute de supraviețuitori care au confirmat identitatea celor acuzați de tortură.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina