Ce pretind escrocii

În majoritatea cazurilor, o femeie și un bărbat sau o femeie și doi bărbați stau pe marginea drumului, într-o mașină de lux, și atrag atenția pietonilor sau altor mașini. Odată opriți, bărbații întreabă dacă pot comunica în engleză, și apoi cu un accent puternic, definit de mulți oameni care au interacționat cu aceștia ca fiind un fals accent din Orientul Mijlociu, explică faptul că sunt o familie de milionari din Dubai, că au rămas fără benzină și și-au pierdut toți banii.

După ce își explică situația, escrocii devin insistenți sau chiar violenți dacă persoana care a oprit nu vrea să îi ajute, sau ca în cazul de față, când pasagerul din dreapta a observat că bărbatul care a oprit să vorbească cu ei poartă ochelari cu o cameră video încorporată.

În cele mai multe cazuri, cei identificați ca fiind escrocii care demarează astfel de tentative sunt cetățeni români sau bulgari, care imită accentul din Orientul Mijlociu.

În mediul online, tentativa este numită „Aur pentru bani de benzină” și mii de postări detaliază experiențe personale sau a unei persoane cunoscute cu astfel de indivizi, care pretind că sunt vulnerabili pentru a profita de bunătatea oamenilor care opresc.

Escrocheria nu este nouă

Prima relatare a acestei tentative de escrocherie este din 2017, deci șarlatanii folosesc această tehnică de mai bine de 8 ani. Scenariul era același, un bărbat a fost oprit din drumul său de o mașină care trecea în viteză, relatează publicația americană Popville.

Bărbații din mașină explică, aproape identic, că vin din Dubai, dintr-o familie foarte bogată, însă nu mai au benzină și și-au pierdut toți banii, și încearcă să dea la schimb mai multe lanțuri și inele de aur pe sume infime.

În 2020, mai multe canale de știri din SUA au vorbit despre această tentativă, fiind alertați de proprietarii și angajații mai multor magazine de bijuterii și amanet din zonele turistice. Mai mulți angajați, care nu discutaseră în prealabil între ei, ai povestit poliției cum oamenii vin în încercarea de a vinde bijuterii, pretinzând că le-au cumpărat de la persoane din Dubai, care pretindeau că le dau aur de 18 karate.

După verificările atente ale angajaților, bijuteriile erau clasificate ca și false, și oamenii rămâneau cu banii dați.

Escrocheria a apărut peste tot în SUA

În 2020, în statul Illinois, orașul Des Plaines, un bărbat și-a povestit experiența cu astfel de escroci, care au încercat, și reușit să îi vândă aur.

„Am dat de un bărbat foarte îngrijorat, care m-a oprit și a zis: «Mulțumesc mult pentru că ai oprit. Mi-am pierdut portofelul și sunt din altă țară, toată familia mea este în mașină, te rog să mă ajuți»”, a explicat un bărbat care a picat în plasa escrocilor.

El a primit la schimb două ghiuluri, aparent făcute din aur, și un lanț, toate în schimbul a doar 20 de dolari, însă odată cu continuarea discuțiilor, unul dintre escroci i-a oferit un ceas Rolex, spunând că este ceasul bunicului său, și că are o valoare de 10.000 de dolari.

Bărbatul care a fost oprit de indivizi a picat în plasă, simțindu-se vinovat că nu ajută acești oameni, și a scos de la bancă suma de 2.500 de dolari, dându-i escrocilor, sub formă de împrumut.

Bărbații au lăsat și un telefon mobil în mâinile victimei, pretinzând că peste o zi sau două vor venii după locația telefonului, pentru a înapoia banii și a-și lua bijuteriile înapoi, acestea fiind lăsate victimelor în semn de „garanție”.

Un bărbat din Pennsylvania a făcut credit la bancă pentru a-i ajuta pe escroci

În 2022, un bărbat din Williamsport, Pennsylvania a fost tras pe sfoară prin aceeași metodă, potrivit publicației locale din SUA, Fox 56 Wolf.

Un bărbat și o femeie care conduceau un Ford Explorer 2020 negru cu jante din aliaj i-au cerut victimei bani de benzină pentru a merge acasă în Florida. Victima a declarat poliției că bărbatul i-a cerut banii în schimbul mai multor inele și lanțuri din aur.

După ce i s-a făcut milă de cei doi, bărbatul a intrat în cea mai apropiată bancî și a făcut un împrumut de 4.000 de dolari, însă a descoperit ulterior că bijuteriile primite erau false, iar escrocii au dispărut cu banii lui.

Un alt bărbat, din Canada, a fost păcălit în același fel, și a înmânat escrocilor banii pe care tocmai îi scosese de la bancă, prin intermediul unui credit de nevoi personale. El le-a dat escrocilor suma de 5.000 de dolari canadieni în schimbul a unui inel și două lanțuri de aur, relatează publicația canadiană Cape News Everywhere.

Autoritățile din SUA au emis mai multe alerte despre aceste tentative

Patrula rutieră din Utah, un stat american la peste 3.000 de km vest de Williamsport, a avertizat șoferii să fie atenți la mașinile care încearcă să îi oprească, apărând blocate pe marginea autostrăzii.

„ Odată opriți, șoferii se pot oferi să vândă aur fals în schimbul unor sume de bani. În unele cazuri, acești escroci folosesc, de asemenea, capace colorate ilegale pentru a-și ascunde plăcuțele de înmatriculare, ascunzându-și și mai mult identitatea”, au scris polițiștii din Utah pe Facebook, în luna septembrie a anului 2024.

În plus, la finele anului decembrie un escros a fost arestat de poliția din SUA. În timp ce era legitimat, bărbatul care încercase să deruleze aceași escrocherie a relevat faptul că este român, spunând că numele său este Alexandru Suca.

Românul folosea aceași tactică, încerca să dea la schimbi bijuterii, care pretindea că sunt de 18 karate, în schimbul unor sume infime de bani, bijuteriile fiind false, însă polițiștii nu au putut să îl aresteze, deoarece l-au prins în Brooklyn, unde nu reușise să își ducă planul până la capăt.

Bărbatul era dat în urmărie pentru aceeași faptă, în statul Wyoming.

 
 

Urmărește-ne pe Google News