Aparatul apartinea firmei Andronik Reisen din Timisoara si executa un zbor privat. Andronik decolase vineri, 3 august, de la Constanta. Dupa o scurta escala la Pitesti, aparatul s-a indreptat spre Timisoara. Ruta aleasa de pilot – peste dealurile Fagetului – nu a fost deloc fericita.
In apropierea orasului Faget, elicopterul a ajuns deasupra Dealului Popii, a atins varful unui copac si a pierdut trenul din dreapta, elicea anticuplu si s-a prabusit. Norbert Andronik si Peter Heigh au murit imediat, iar celelalte doua pasagere, Cristina Zacoi, din Arad si Delia Mihutescu, din Timisoara, au fost scoase de localnici dintre ramasitele elicopterului. Au fost transportate, mai intai, la Spitalul Orasenesc din Faget, iar dupa ce au fost resuscitate s-a constatat ca au nevoie de ingrijire specializata, asa ca au fost trimise imediat la Spitalul Judetean din Timisoara. La locul tragicului accident a fost descoperit jurnalul de bord, iar primele investigatii arata ca la baza accidentului a stat o eroare de pilotaj, desi Norbert Andronik era cunoscut pentru experienta sa, avand la activ peste 500 de ore de zbor. Se pare insa ca in momentul accidentului elicopterul a fost pilotat de Peter Heig, care l-a inlocuit in ultima clipa pe Andronik, pilotul titular. Martorii oculari au declarat ca, inainte de prabusire, motorul elicopterului ar fi avut un rateu, dupa care s-a auzit o bubuitura puternica. Primul ajuns la fata locului, un crescator de animale din zona, Cornel Furdui, a relatat ca una din pasagerele ranite i-ar fi spus ca in fata aparatului a aparut brusc un deal, elicopterul a scapat de sub control si s-a prabusit. O comisie de specialitate cerceteaza cauzele tragediei aviatice de la Faget si spera ca, in cel mult o luna, rezultatele anchetei sa poata fi facute publice. La prima vedere, cauza prabusirii ar fi impactul aparatului cu copacii din zona, in conditiile in care nu au fost evidentiate defectiuni ale motorului. De asemenea, nu este exclusa ipoteza erorii de pilotaj care ar fi dus la intrarea elicopterului in zona cu copaci si apoi, iremediabil, la prabusire.
Andronik avea la Timisoara o prospera afacere, bazata pe transport international si demarata imediat dupa anul 1990. Si-a construit sediul firmei sale, Andronik Reissen, intr-un cartier cunoscut al Timisoarei, Freidorf, iar localnicii spun ca si-a ridicat sediul chiar pe locul unde isi avusese casa familia celebrului campion olimpic Johny Weissmuller, interpretul a nu mai putin faimosului Tarzan.
Fratele lui Norbert, Cristian Andronik, este un cunoscut om de afaceri din Timisoara, in domeniul constructiilor.
Ultimul zbor al omului de afaceri Stefan Norbert Andronik
s-a terminat tragic. Din elicoptor R 44 n-a mai ramas decat resturile unei carcase

Accidente de elicopter 1995-2001
– 1995: Elicopterul Robinson-22 Beta, pilotat de Vasile Malutan (fostul pilot al lui Nicolae Ceausescu), s-a prabusit in apropierea localitatii Faget (Timis). Pilotul a decedat in drum spre spital.
– 1996: – Elicopterul KA 25 YF-EKG (efectua lucrari de ierbicidare), pilotat de Marin Gelu, s-a prabusit intre localitatile 2 Mai si Vama Veche din judetul Constanta. Nu au fost victime.
– Aparat ucrainean, pilotat de Vladimir Vlasinca, care efectua lucrari de ierbicidare, s-a prabusit in comuna Petresti din judetul Satu-Mare. O victima.
– 1999 – Elicopter militar IAR 316, s-a prabusit in zona localitatii Podul Turcului, in apropiere de Sascut-judetul Bacau. Fara victime.
– Aparat Bell Helicopter, folosit pentru cazuri medicale urgente, s-a prabusit la Obarsia Lotrului, zona aflata intre Petrosani si Voineasa. Nu s-au inregistrat victime de aceasta data.
– 2000 – Elicopter de tip IAR 316 B s-a prabusit pe un camp din apropierea localitatii Sighisoara. Nu s-au inregistrat victime.
– 2001 – Elicopter Robinson 44, 2 victime.

 
 

Urmărește-ne pe Google News