Iurii Shchyhol, șeful Serviciului de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecția Informațiilor din Ucraina (SSSCIP), și adjunctul său, Viktor Zhora, au fost concediați de către guvern, a anunțat, într-un mesaj publicat pe aplicația de mesagerie Telegram, Taras Melnychuk, înalt oficial al cabinetului de la Kiev.
Melnychuk, ministrul ucrainean pentru relația cu Parlamentul, nu a menționat motivele demiterilor. Niciunul dintre cei doi funcționari demiși și nici avocații lor nu au putut fi contactați pentru comentarii, notează Reuters.
SSSCIP este responsabil de securizarea comunicațiilor guvernamentale și de apărarea statului în fața atacurilor cibernetice.
Anunțul concedieriii celor doi a venit cu mai puțin de o oră înainte ca procurorii anticorupție să anunțe că îi investighează pe șeful și pe adjunctul șefului SSSCIP pentru presupusa lor implicare într-o schemă la care ar fi participat șase persoane pentru a delapida 62 de milioane de grivne (1,72 milioane de dolari) între 2020 și 2022.
Autoritățile îi suspectează pe oficiali că au cumpărat software la un preț umflat de la două companii care s-ar afla sub controlul lor, într-o licitație care fusese închisă pentru alți ofertanți, a transmis Biroul Național Anticorupție din Ucraina.
Procurorii nu au dat numele niciunuia dintre oficiali. Într-un comunicat publicat pe Telegram, SSSCIP afirmă că a cooperat cu anchetatorii și că toate achizițiile agenției au fost efectuate în mod legal.
Ucraina și-a intensificat eforturile pentru reducerea corupției în contextul în care urmărește să devină membră a Uniunii Europene, care a făcut din lupta împotriva corupției o condiție prealabilă esențială pentru începerea negocierilor.
Printre țintele recente ale investigațiilor se numără un miliardar care l-ar fi sprijinit în trecut pe președintele Volodimir Zelenski și fostul șef al Curții Supreme a Ucrainei. Amândoi au negat că ar fi comis vreo infracțiune.
În septembrie, Shchyhol a declarat pentru Reuters că spionii ruși folosesc hackeri pentru a viza sistemele informatice ale agențiilor ucrainene de aplicare a legii care încearcă să identifice și să obțină dovezi legate de crimele de război ale Rusiei.
Cu o zi înainte, Zelenski a demis conducerea medicilor militari
Duminică, preşedintele Zelenski l-a destituit pe comandantul medicilor militari şi a cerut schimbări rapide în funcţionarea sistemului sanitar al forţelor armate, notează Reuters, potrivit Agerpres.
Liderul de la Kiev a făcut anunţul după o întâlnire cu ministrul apărării, Ustem Umerov, în contextul unei dezbateri a evoluţiei războiului cu Rusia, care durează de 20 de luni, în special asupra progreselor contraofensivei din sudul şi estul Ucrainei.
„La întâlnirea de astăzi cu ministrul apărării Umerov s-au stabilit priorităţile. Nu mai avem mult timp de aşteptat rezultatele. Pentru schimbările care vor urma sunt necesare acţiuni rapide”, a spus Zelenski în discursul său video, adresat duminică seară națiunii.
Preşedintele a anunţat că a înlocuit-o pe general-maiorul Tetiana Ostaşcenko din funcţia de comandant al forţelor medicale militare. În locul acesteia a fost numit general-maiorul Anatoli Kazmirciuk, care comandase până acum o clinică militară din Kiev.
„Datoria este clară, aşa cum s-a insistat de mai multe ori în societate, în special în rândul sanitarilor militari – avem nevoie de un nivel fundamental nou de asistenţă medicală pentru soldaţi”, a afirmat liderul ucrainean. În acest sens este nevoie de garouri mai bune, digitalizare şi comunicaţii mai performante, a detaliat el.
Umerov a confirmat schimbarea şi a enumerat ca priorităţi digitalizarea, medicina tactică şi rotaţia efectivelor. „Experienţa eficienţei anumitor unităţi trebuie extinsă la toate forţele de apărare”, a arătat ministrul.
În urmă cu o săptămână, o organizaţie de presă din Ucraina sugerase că Ostaşcenko şi alţii urmează să fie înlocuiţi după consultările cu sanitarii şi alţi responsabili cu asistenţa pentru armată.
Într-un comentariu publicat luna aceasta, generalul Valeri Zalujnîi, comandantul armatei ucrainene, a afirmat că războiul intră într-o fază nouă, de uzură, iar Ucraina are nevoie de tehnologie mai avansată pentru a contracara forţa Rusiei.
Zelenski a repetat că înaintarea durează, însă a negat că luptele evoluează spre un blocaj şi le-a cerut partenerilor Ucrainei, în special Statelor Unite, să menţină nivelul susţinerii militare.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia