Medicii Spitalului de Neurochirurgie nu au reușit să salveze viața a doi dintre cei patru pacienți transferați noaptea trecută la Iași de la spitalele din București, fiindcă în Capitală nu mai existau locuri libere la ATI.
Ceilalți doi pacienți transferați sunt într-o stare stabilă, având o afectare pulmonară de aproximativ 50%, însă amândoi au peste 70 de ani, unul dintre ei fiind aproape de 90 de ani.
„În cursul zilei de ieri au fost transferați de la București prin centrul de coordonare patru pacienți cu afecțiune pulmonară extrem de severă în cadrul infecției cu COVID-19. Din păcate doi dintre ei au decedat, ambii cu vârsta de aproximativ 70 de ani și cu afectarea severă a plămânilor, de peste 80%, și cu multiple patologii asociate: diabet zaharat, hipertensiune, boala renală cronică. Cei care sunt în momentul de față în viață au afectare pulmonară mai puțin severă”, a declarat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie, unde au fost transferați toți cei patru pacienți.
Urmează noi transferuri la Iași
Managerul spune că suprasolicitarea personalului medical din spital începe să devină o problemă reală, în contextul în care astăzi au fost anunțați că până mâine vor mai primi pacienți COVID-19 în stare gravă. Conform dr. Lucian Eva, aceștia vor fi transferați de la București și de la Târgu Mureș. La ora prânzului, la Neurochirurgie mai erau 6 paturi ATI disponibile pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2.
„Am reușit să facem față la cele 60 de paturi de ATI pe care le are spitalul astăzi, în toată activitatea, cu personalul unitatea medicală angajând pe perioada stării de urgență și alertă șase medici de anestezie și terapie intensivă care și-au exprimat dorința de a lucra în acest spital. În rest, personalul mediu e al nostru, cu mici excepții: au fost ajutați de cinci asistente și infirmiere detașate de DSP Iași”, a explicat dr. Lucian Eva.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro